Imunitatea femeilor însărcinate este influențată de sexul fătului

©

Autor:

Imunitatea femeilor însărcinate este influențată de sexul fătului
Femeile însărcinate spun de ani de zile că organismul reacționează diferit la sarcină, în funcție de sexul copilului. Sunt și studii care sugerează că sunt diferențe în ce privește grețurile matinale, poftele și alte simptome prezente în sarcină.

Potrivit cercetătorilor de la The Ohio State University Wexner Medical Center, sexul bebelușului este asociat cu răspunsul imun al femeii însărcinate. Studiul acestora a fost publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity.

Medicii au urmărit 80 de femei pe întreg parcursul sarcinii și au cercetat fluctuațiile în nivelul markerilor imuni - citokinele. A fost analizat nivelul citokinelor în sânge, precum și răspunsul celulelor imune expuse la bacterii, în laborator.

Deși nivelul citokinelor în sânge a fost asemănător, indiferent de sexul copilului, celulele imune ale femeilor cu fetuși feminini au prezentat un răspuns inflamator mai accentuat atunci când au fost expuse la bacterii, față de celulele femeilor însărcinate cu băieți. Inflamația este o reacție esențială pentru vindecare, totuși un nivel prea crescut de inflamație poate fi covârșitor pentru organism, producând simptome ca dureri în corp și slăbiciune. Sunt necesare mai multe studii pentru a trage concluzii clare, însă acest nivel mai mare de inflamație observat la femeile însărcinate cu fetițe ar putea explica simptomele exacerbate ale unor boli (cum ar fi astmul) pe perioada sarcinii.

„Este important să sprijinim sistemul imunitar, ceea ce nu înseamnă neapărat să-l întărim - răspunsul imuni slăbit sau prea puternic este problematic. Cercetările au arătat că exercițiile fizice sprijină funcționarea sănătoasă a imunității, la fel ca și unele alimente, ca verdețurile, și relaxarea prin meditație. Bineințeles, trebuie să vă consultați cu medicul ori de câte ori aduceți schimbări în obiceiuri sau dietă”, afirmă Amanda Mitchell, principal anchetator în studiu și cercetătoare postdoctorandă la Institutul de Cercetare Medicală Comportamentală aparținând Centrului Medical Wexner din Ohio.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 01-01-2020 | creare: 13-02-2017 | Vizite: 1001
Bibliografie
Baby's sex plays a role in pregnant women's immunity, study finds, link: https://medicalxpress.com/news/2017-02-baby-sex-role-pregnant-women.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cancerul și sistemul imunitar
  • Imunostimulente de origine naturală
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum