STUDIU: Consumul de băuturi cu îndulcitori în sarcină a fost asociat cu obezitatea infantilă

©

Autor:

STUDIU: Consumul de băuturi cu îndulcitori în sarcină a fost asociat cu obezitatea infantilă
Copiii cu mame ce au prezentat diabet gestațional și care au consumat cel puțin o băutură cu îndulcitori artificiali în fiecare zi în cursul sarcinii, au avut o predispoziție mai mare pentru suprapondere sau obezitate la vârsta de 7 ani, comparativ cu cei născuți din mame cu diabet gestațional, dar care au consumat apă în locul acestor băuturi.

Rezultatele studiului au fost publicate în International Journal of Epidemiology și trage un nou semnal de alarmă asupra dietei materne și pericolului obezității infantile, care antrenează după sine complicații precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și anumite tipuri de cancere, la un moment dat în viața adultă.

În cadrul studiului, autorii au remarcat o majorare în ceea ce privește consumul de fluide, în paralel cu creșterea volumul de lichid amniotic. Pentru a evita aportul suplimentar de calorii, multe dintre femeile însărcinate care au participat la studiu au înlocuit băuturile îndulcite cu zahăr și sucurile cu băuturi ce conțin îndulcitori artificiali. Având în vedere cercetările anterioare care au asociat consumul unor astfel de băuturi dietetice cu creșterea în greutate, autorii studiului au urmărit să demonstreze dacă aportul lor în timpul sarcinii influențează și greutatea copilului.

Potrivit investigatorului principal al studiului „băuturile ce conțin îndulcitori artificiali contribuie în aceeași măsură la majorarea riscului de obezitate juvenilă, asemenea băuturilor îndulcite cu zahăr. Deloc surprinzător, copiii femeilor ce au consumat pe parcursul sarcinii băuturi dietetice în loc de apă, au avut un risc mai mare de a suferi de obezitate la vârsta de 7 ani.

Studiul a monitorizat evoluția circa 900 de sarcini complicate cu diabet gestațional, dintre care în 9% dintre cazurile analizate gravidele consumau zilnic băuturi cu îndulcitori artificiali, iar în urma interpretării datelor s-a observat în rândul copiilor născuți o majorare cu 60% a riscului de obezitate, acesta devenind dublu la vârsta de 7 ani, comparativ cu cei ai căror mame nu au consumat astfel de băuturi.

Consumul de băuturi dietetice nu a oferit niciun avantaj în ceea ce privește protecția împotriva obezității, în comparație cu aportul de băuturi îndulcite cu zahăr, la vârsta de 7 ani șansele de instalare a obezității fiind la fel de crescute în ambele situații. În schimb, înlocuirea băuturilor dulci cu apă a redus riscul de obezitate la copii cu 17%.

Deși mecanismul  prin care băuturile cu îndulcitori artificial non-calorici majorează riscul de obezitate juvenilă nu este pe deplin elucidat, autorii studiului au citat o serie de studii care asociază creșterea în greutate ca urmare a aportului de băuturi îndulcite cu modificări ale microflorei tractului digestiv.

Un alt studiu realizat pe modele animale sugerează faptul că îndulcitorii artificiali cresc abilitatea de absorbție a glucozei la nivel intestinal și trecerea ei în torentul sangvin. A fost amintită capacitatea îndulcitorilor de a suprastimula receptorii gustativi și alterarea semnalelor de la sațietate de la nivelul tractului gastrointestinal, ceea ce a condus la animale reducerea senzației de plenitudine după ce au mâncat și a favorizat supraalimentarea.

Rezultatele trebuie interpretate însă cu precauție, după cum atrag atenția și autorii, și necesită validarea ulterioară pentru a confirma o relație de cauzalitate între consumul de băuturi dietetice în sarcină și apariția obezității la copii. În etiologia obezității juvenile sunt implicați o multitudine de alți factori, dintre care durata alimentației cu lapte matern, momentul introducerii diversificării, calitatea alimentației complementare și a dietei din copilărie, respectiv gradul de implicare al micuților în diverse activități fizice, pot influența pozitiv sau negativ creșterea în greutate.

Sursa: National Institutes of Health

Data actualizare: 11-02-2020 | creare: 20-06-2017 | Vizite: 1081
Bibliografie
Drinking diet beverages during pregnancy linked to child obesity, NIH study suggests, link: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/drinking-diet-beverages-during-pregnancy-linked-child-obesity-nih-study-suggests
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt cele mai indicate exerciții pentru adolescenții obezi?
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum