Imunoterapia sublinguală, eficientă în tratamentul alergiei la arahide

©

Autor:

Imunoterapia sublinguală, eficientă în tratamentul alergiei la arahide
Considerată de către specialiști una dintre cele mai importante alergii alimentare, alergia la arahide poate provoca reacții alergice severe, în anumite situații fiind constatat inclusiv șocul anafilactic. Potrivit specialiștilor, consumul a aproximativ 100 mg de proteine de arahide poate declanșa o reacție alergică severă. În condițiile în care un singur miez de arahide conține aproximativ 300 mg de proteine de arahide, există riscuri importante la care oamenii cu alergie se expun, în special atunci când consumă alimente ambalate, fără să citească eticheta.

Pentru a reduce aceste riscuri și pentru a proteja pacienții de eventualele reacții alergice severe, cercetătorii de la University of North Carolina Health Care au dezvoltat trei tratamente împotriva alergiei la arahide. Eficacitatea acestora a fost diferită, însă scopul fiecărui mecanism a fost acela de desensibilizare a sistemului imunitar la proteinele din arahide.

Publicată în Journal of Allergy and Clinical Immunology, cercetarea arată că unul dintre aceste tratamente (denumit SLIT), ar putea să le ofere pacienților un mod eficient și sigur de protecție în fața unor eventuale reacții alergice, cât și în fața șocului anafilactic. Metoda de imunoterapie SLIT, comparativ cu celelalte tratamente, nu s-a bazat pe ingestia proteinei de arahide, ci pe plasarea sub limbile pacienților a unei cantități mici de proteine de arahide. Datorită absorbției rapide, proteina nu mai este digerată. Inițial, cantitatea de proteină administrată de către specialiști a fost una scăzută, de doar 0.0002 mg. Treptat, de-a lungul lunilor, cantitatea a ajuns la 2 mg.

Eficacitatea acestei proceduri a fost testată în cadrul studiilor, la pacienți cărora, după cinci ani le-a fost administrată cantitatea de 2 mg sublingual. La 67% dintre subiecți a fost remarcată o creștere a toleranței de 6-8 ori. Dacă înaintea tratamentului ar fi fost suficiente 100 mg pentru a ajunge la o criză alergică, în urma tratamentului nu au fost constatate efecte secundare grave, după consumul a 750 mg de proteină de arahide. De asemenea, aproximativ 25% ar putea tolera 5.000 mg.

Concluzia finală a fost aceea că participanții la procesul de imunoterapie sublinguală pot tolera o cantitate de 10-20 de ori mai mare de proteină, fără a avea o criză alergică, astfel că SLIT poate să ofere protecție, cu un mecanism ușor de înțeles și de aplicat.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-02-2021 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 352
Bibliografie
New peanut allergy treatment shows effectiveness and safety, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190904090305.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.