De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecțiilor urinare la femei?

©

Autor:

De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecțiilor urinare la femei?
Se estimează că 1 din 5 femei va prezenta cel puțin o dată în viață o infecție a tractului urinar, iar cercetări din ultimii ani sugerează că administrarea ibuprofenului pentru a trata infecțiile tractului urinar necomplicate ar putea fi utilă în locul tratamentului standard ce implică un ciclu scurt de antibiotice.

Acest lucru se datorează și fenomenului tot mai răspândit al rezistenței la antibiotice, care constituie la ora actuală o problemă de sănătate publică majoră.

Prevenirea rezistenței la antibiotice – Ghid pentru pacienți!
Utilizarea frecventă a antibioticelor în cazul infecțiilor recurente ale tractului urinar constituie de asemenea un motiv de îngrijorare.

Însă, potrivit unui studiu publicat recent în PLOS Medicine, această practică le expune pe femei la complicații seriosase și, posibil, întreținerea sau agravarea infecției. Mai exact, femeile care au utilizat ibuprofen în locul antibioticelor pentru a trata o infecție urinară au prezentat o durată mai mare a simptomatologiei, mai multe reacții adverse severe, inclusiv răspândirea infecției primare.

La studiu au participat 383 femei din 3 țări scandinave care au prezentat infecții ale tractului urinar necomplicate, tratate cauzal cu un ciclu standard de antibiotice timp de 3 zile sau au primit tratament simptomatic cu ibuprofen.

Pe durata studiului au fost evaluate simptomele experimentate de femei, culturile bacteriene din mostre de urină, incidența răspândirii infecției primare și a nevoii de spitalizare în cazul complicațiilor.

Conform rezultatelor studiului:

 • femeile care au primit ibuprofen în locul antibioterapiei au necesitat în medie 3 zile în plus pentru a-și recăpăta starea de sănătate;
 • doar 39% dintre femeile care au luat ibuprofen nu au mai prezentat simptome începând cu ziua a patra, comparativ cu 74% dintre femeile tratate cu antibiotice. Mai mult decât atât, la 12% dintre femeile tratate cu ibuprofen, infecția urinară s-a complicat cu febră, avansând spre tractul urinar superior;
 • la 3,9% dintre femei infecția s-a complicat cu răspândirea infecției primare la nivelul sistemului renal, complicații care nu au fost înregistrate și la femeile din grupul cu antibioterapie.

Deși avantajul major este reducerea expunerii la medicația antibacteriană, ibuprofenul și antiinflamatoarele nesteroidiene în general nu sunt medicamente benigne, iar aceleași trial-uri clinice care au demonstrat că administrarea ibuprofenului nu este superioară antibioterapiei, au remarcat și riscurile substanțiale asociate cu utilizarea lui.

Autorul studiului, Dr. Rick Pescatore, mai adaugă faptul că ibuprofenul poate altera funcția renală, fie prin leziuni directe, fie prin alterarea proceselor inflamatoare din organism, care în anumite limite constituie un răspuns normal și de ajutor în lupta cu infecția.

Personalizarea tratamentului și supravegherea îndeaproape a medicului sunt esențiale pentru a obține vindecarea în cazul infecțiilor tractului urinar, cu efecte adverse minime și pentru reducerea complicațiilor.

Sursa: Healthline Media

Data actualizare: 18-05-2018 | creare: 18-05-2018 | Vizite: 12153
Bibliografie
Using Ibuprofen for a Severe UTI Is a Bad Idea, link: https://www.healthline.com/health-news/using-ibuprofen-for-a-severe-uti-is-a-bad-idea#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Infecțiile de tract urinar reapar din cauza excesului de antibiotice
 • Un simplu simplu obicei ar putea ajuta la evitarea infecțiilor urinare
 • Administrarea îndelungată de Ibuprofen ar putea altera funcţionarea normală a testiculelor
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum