Inclinatia spre sinucidere poate fi depistatata in creier?

Data publicării: 26-07-2011

Examinarea corpului calos, structură crucială a creierului, ar putea furniza indicaţii asupra înclinaţiei spre sinucidere a unei persoane, în orice caz dincolo de o anumită vârstă, scrie site-ul passionsante.be.

Corpul calos, fascicul de fibre nervoase, conectează cele două emisfere cerebrale şi joacă un rol esenţial în transmiterea informaţiilor între cele două entităţi. O echipă de la Universitatea din Montpellier (Franţa) a observat, recurgând la imaginea prin rezonanţă magnetică (RMN), că partea posterioară a acestei structuri era anormal de atrofiată la persoanele în vârstă (peste 65 de ani) care încercaseră să se sinucidă.

Această constatare (prezentată într-un articol din revista Biological Psychatry) a fost formulată după examinarea dimensiunilor corpului calos la un număr de 435 persoane vârstnice, dintre care 21 încercaseră să se sinucidă, 180 sufereau de depresie, iar 234 nu prezentau nicio astfel de tulburare. S-a observat o mare diferenţă în privinţa mărimii corpului calos între persoanele cu tendinţe suicidare şi celelalte.

Cercetătorii avansează ipoteza că atrofierea corpului calos ar perturba serios capacitatea de rezolvare a problemelor, fenomen care afectează sinucigaşii. Autorii studiului sunt de părere totuşi că ar fi prematur să se recomande tuturor persoanelor de peste 65 de ani să facă RMN pentru depistarea acestei probleme. Ei insistă pe atenţia care trebuie acordată unei serii de semnale de avertizare, ce nu trebuie puse sistematic pe seama 'îmbătrânirii', încheie passionsante.be.
Sursa: Agerpres, 26-07-2011, Vizualizari 382
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.