Infecția cu Helicobacter pylori determină o reducere a capacității cognitive

©

Autor:

Infecția cu Helicobacter pylori determină o reducere a capacității cognitive
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Brigham Young din Utah arată că bacteria gram-negativă H. pylori are capacitatea de a afecta capacitățile cognitive ale unei persoane infectate cu aceasta. Conform oamenilor de știință, specia afectează în special tubul digestiv la oameni, putând rareori determina gastrită atrofică, ulcer peptic și leziuni maligne gastrice.
Eșantionul de studiu a fost compus din 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani care prezentau rezultate serologice pozitive la infecția cu H. pylori sau anticorpi împotriva acestei bacterii. Participanții au efectuat numeroase sarcini cognitive pentru ca oamenii de știință să evalueze posibila influență pe care bacteria o avea asupra sistemului lor nervos. În acest scop, aceștia au fost repartizați în funcție de activitatea cognitivă pe care urmau să o îndeplinească în grupuri cuprinse din 379 de persoane, cel mai mic grup, și până la 6.785 de persoane, cel mai cuprinzător.

În grupul din urmă, participanții au înregistrat o prevalență de 30% a unui rezultat pozitiv la testele serologice, vârsta medie fiind de 50 de ani, 55% fiind de sex feminin, 95% caucazieni și 40% cu un nivel educațional superior.

În cadrul lucrării au fost utilizați cinci parametri corespunzători celor cinci aptitudini evaluate, aceștia fiind InCagA, aferent reducerii capacităților de logică și memorie numerică, InVacA, InCatalase și InUreA, reprezentând o scădere a raționamentului. Parametrul final, InGroEL, a fost atribuit unui raționament scăzut, în condițiile unei performanțe crescute la exercițiul de rearanjare a unei liste de sarcini.

Autorii explică faptul că legăturile dintre infecția cu Helicobacter pylori și deficiențele cognitive pot fi atribuite alterării 5-metiltetrahidrofolatului cauzat de prezența bacteriei în organism, întrucât colonizarea tractului gastrointestinal cu aceasta modifică în mod patologic microbiomul intestinal și semnalizarea bidirecțională dintre creier și intestin.

Mai mult, această infecție poate induce și acumularea de depozite de amiloid la nivel cerebral drept urmare a pătrunderii în această regiune a bacteriilor, fenomen cauzat de alterarea barierei hematoencefalică. În condițiile în care prezența depozitelor amiloidice sunt fundamentul apariției bolii Alzheimer, specialiștii sunt de părere că infecția cu Helicobacter pylori poate determina alterări cerebrale de asemenea anvergură încât ar putea progresa până la demență, în lipsa unor terapii preventive sau curative clare.

sursa: News Medical
foto: SewCreamStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 13-06-2023 | creare: 13-06-2023 | Vizite: 430
Bibliografie
Helicobacter pylori infection found to lower cognition among adults in the UK, link: https://www.news-medical.net/news/20230609/Helicobacter-pylori-infection-found-to-lower-cognition-among-adults-in-the-UK.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficacitatea clariromicinei și levofloxacininei în tratamentul pentru Helicobacter pylori (H. pylori)
  • Scădere constantă a incidenței infecției cu H. pylori în întreaga lume
  • Mecanismul molecular prin care Helicobacter Pylori induce cancerul gastric
  •