O nouă cercetare poate duce la dezvoltarea de terapii împotriva Helicobacter pylori

©

Autor:

O nouă cercetare poate duce la dezvoltarea de terapii împotriva Helicobacter pylori
O echipă de cercetare de la University of Erlangen-Nuremberg a dezvăluit un nou mecanism care controlează cauzele infecției cu Helicobacter pylori (H. pylori), declanșând dezvoltarea bolilor de stomac.
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Autorii studiului au investigat modul în care bacteriile manipulează sistemul imunitar al gazdei pentru a-și asigura supraviețuirea pe termen lung în stomac. Astfel, a fost identificat un „comutator molecular” care folosește un mecanism specific pentru a induce reacția de inflamație în stomac. Interacțiunea dintre H. Pylori și celulele stomacului activează o structură de tip pilus asemănătoare seringii, denumită un sistem de secreție de tip IV.

La suprafața acestei structuri este prezentă o proteină, CagL, care permite livrarea toxinei bacteriene cunoscută drept proteina CagA în celulele stomacului. Aceasta reprogramează celula gazdă, astfel încât cancerul de stomac să se poată dezvolta. De asemenea, este recunoscută de sistemul imunitar prin intermediul receptorului TLR5. Experimentele efectuate pe modele de șoareci au demonstrat că TLR5 controlează infecția eficient. Interesant este că această cale de semnalizare poate fi pornită și oprită de către sistemul de secreție de tip IV.

Aproape jumătate din populația lumii este infectată cu bacteriile H. Pylori, acestea fiind cel mai important factor de risc pentru ulcere, limfom MALT și adenocarcinom în stomac.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-01-2020 | creare: 14-01-2020 | Vizite: 2166
Bibliografie
A molecular switch for stomach disease. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200108131644.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scădere constantă a incidenței infecției cu H. pylori în întreaga lume
  • Infecția cu Helicobacter pylori determină o reducere a capacității cognitive
  • Mecanismul molecular prin care Helicobacter Pylori induce cancerul gastric
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum