Helicobacter pylori are o atracție pentru clor

©

Autor:

Helicobacter pylori are o atracție pentru clor

La Universitatea din Oregon s-a descoperit faptul că Helicobacter pylori este atras de acidul hipocloros (HOCl), cunoscut și sub denumirea de înălbitor.
Bacteria utilizează o proteină denumită T1Pd prin care sesizează acidul și se deplasează în direcția acestuia, în plus se pare că Salmonella enterica și E-coli folosesc proteine asemănătoare T1Pd pentru a detecta acest acid în mediu.
Cercetătorii doresc să folosească această proteină pentru a pune în evidență zonele de inflamație din țesuturi.

Helicobacter pylori infectează aproximativ jumătate din populația lumii. Bacteria se stabilește în zonele unde se găsesc glandele stomacului, fiind astfel protejată de mediul ostil. Provacă inflamații cronice și ulcerații și reprezintă un factor de risc major pentru cancerul de stomac.

Autorul studiului precizează că se dorește a se cunoaște funcția pe care o are această proteină și prin realizarea unui nou medicament, oprirea acesteia.

Studiul a început în urmă cu doi ani și s-a concentrat pe determinarea funcției moleculare a proteinei T1Pd, despre care se știa faptul că este implicată în reglarea flagelului bacterian.

Precum majoritatea bacteriilor, Helicobacter Pylori folosește proteine speciale pentru a localiza substanțele chimice din mediu. Acest proces este denumit chemotactism și ajută la reglarea flagelului în modul de deplasare printre aceste substanțe.

Cercetătorii doresc să determine modul cum bacteria răspunde în prezența acidului hipocloros, ce este produs de către globulele albe ale organismului și care reprezintă o parte cheie a modului în care sistemul imunitar luptă împotriva bacteriilor.


Deși pare ciudat ca o bacterie să fie atrasă de substanțe nocive, s-a demonstrat faptul că nu este afectată de concentrația de acid hipocloros produsă de către organism. Acest acid este produs în timpul inflamațiilor și este eficient în distrugerea bacteriilor. Se cunoaște faptul că bacteria poate supraviețui ani de zile în țesutul inflamat, ceea ce sugerează că este atrasă de compusul toxic și și-a creat un sistem de protecție împotriva concentrațiilor crescute de acid.

Antibioticele sunt utilizate pentru a distruge sau preveni multiplicarea bacteriană. În cazul Helicobacter pylori 30% dintre infecții sunt rezistente la tratamentul cu antibiotice. Înțelegând mai bine mecanismul, cercetătorii ar putea să dezvolte noi modalități terapeutice de combatere a bacteriei.

Din cauza rezistenței la antibiotice din ce în ce mai mare, este o reală nevoie de implemantare a unor noi strategii terapeutice.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 06-09-2019 | creare: 06-09-2019 | Vizite: 4300
Bibliografie
Human stomach pathogen is attracted to bleach: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829152020.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scădere constantă a incidenței infecției cu H. pylori în întreaga lume
  • Infecția cu Helicobacter pylori determină o reducere a capacității cognitive
  • Mecanismul molecular prin care Helicobacter Pylori induce cancerul gastric
  •