Influența micro- și nanoplasticelor asupra inflamației și mecanismelor de boală

©

Autor:

Influența micro- și nanoplasticelor asupra inflamației și mecanismelor de boală
Cercetătorii au evaluat potențialul exacerbării bolilor netransmisibile prin expunerea la micro- și nanoplastice (MnPs), concentrându-se pe influența acestora asupra inflamației și mecanismelor de boală.
Publicat în Cell Reports Medicine, noul studiu abordează riscurile asociate cu microplasticele și nanoplasticele (MnPs). Deși acestea sunt omniprezente în mediu și sunt detectate în plămâni, sânge, lapte matern, placentă și probe de materii fecale, riscurile lor pentru sănătate sunt încă neclare, din cauza lipsei de înțelegere mecanică și a protocoalelor standardizate.

Expunerea la microplastice și nanoplastice se produce prin inhalare și ingestie, cu concentrații mai mari în zonele urbane și în aerul din interior comparativ cu exteriorul. Particulele mici pot pătrunde în sânge și alte țesuturi, provocând inflamație și stres oxidativ. Cercetătorii sugerează că MnPs ar putea exacerba simptomele bolilor inflamatorii cronice precum boala Crohn și BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) prin inducerea inflamației în tractul gastrointestinal și sistemul respirator.

În plus, microplasticele și nanoplasticele pot perturba joncțiunile strânse în membranele epiteliale, crescând permeabilitatea și facilitând astfel absorbția suplimentară de MnPs, ceea ce poate agrava bolile preexistente și contribui la apariția unor noi probleme de sănătate. Levigatele de MnPs sunt de asemenea îngrijorătoare, acestea eliberând substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi bisfenolii și ftalații, care pot cauza perturbări endocrine, probleme reproductive și cancer.

Studiul subliniază nevoia urgentă de cercetare sistematică a impactului MnPs asupra prevalenței și severității bolilor netransmisibile, cu accent pe dezvoltarea unor metode analitice îmbunătățite, precum spectroscopia micro Raman (μRaman) și spectrometria de masă, pentru a detecta MnPs mai mici în mediu și țesuturile umane. Utilizarea modelelor avansate, cum ar fi organele-pe-un-cip și culturile celulare tridimensionale, poate clarifica interacțiunile MnPs cu țesuturile umane, ghidând evaluările de risc și intervențiile pentru a înțelege impactul MnPs asupra bolilor netransmisibile.

Aceste eforturi sunt esențiale pentru atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă al Națiunilor Unite, care vizează reducerea mortalității premature cauzate de bolile netransmisibile.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-06-2024 | creare: 25-06-2024 | Vizite: 119
Bibliografie
How micro- and nanoplastics may worsen non-communicable diseases, link: https://www.news-medical.net/news/20240621/How-micro-and-nanoplastics-may-worsen-non-communicable-diseases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •