Îngrijirea pielii sensibile

©

Autor:

Îngrijirea pielii sensibile

Pielea sensibilă nu reprezintă un diagnostic, ci este mai degrabă un termen popular folosit pentru o variată gama de afecțiuni dermatologice. Astfel, nu există o definiție clară a acestei așa zise „afecțiuni”, ea poate fi descrisă mai degrabă prin intermediul unor manifestări (obiective sau subiective) ce pot apărea singure sau în diverse combinații:

  • manifestări subiective (resimțite de pacient, dar care nu pot fi obiectivate): mâncărime și senzație de arsură, usturime sau înțepătură
  • manifestări obiective (care sunt văzute atât de pacient cât și de medic): roșeață, uscăciune, descuamare, umflături.  

 

Pielea sensibilă este o „afecțiune” foarte frecventă, unele sondaje susținând că aproximativ 50% dintre femei și 40% dintre barbați au piele sensibilă. Majoritatea persoanelor prezintă astfel de manifestări doar la nivelul feței (mai ales la nivelul pleoapelor) și eventual la nivelul axilelor sau zonei genitale. (1, 2, 3)

 

Cum îngrijim pielea sensibilă?

Primul pas în îngrijirea pielii sensibile constă în identificarea și eventual tratarea sau evitarea cauzelor declanșatoare ale iritației. Regimul zilnic de îngrijire trebuie să includă curățarea tenului de maximum două ori pe zi (se evită produsele cu acțiune agresivă ce conțin sodium lauryl sulfate și ammonium laureth sulfate) și hidratarea adecvată a acestuia cu produse care asigură și protecție față de razele UV. Se recomandă utilizarea produselor hipoalergenice, fără alcool, fără parfum si cu cât mai puțini conservanți artificiali.

Există o multitudine de afecțiuni dermatologice ce se pot ascunde în spatele „pielii sensibile” și de aceea tratamentul aplicat trebuie să fie unul individualizat. O parte dintre cauzele de apariție a manifestărilor enunțate sunt:

  • Rosacea 
  • Acneea 
  • Dermatita de contact 
  • Eczema 
  • Fotodermatoza (manifestările cutanate apar după expunerea la soare și constau în eritem, papule, vezicule sau doar ușoară senzație de mâncărime)  
  • Mastocitoza cutanata (eritem, edem eventual și vezicule ce apar în urma aplicării de presiune, expunerii la căldură etc. )  
  • Urticaria 
  • Pruritul aquagenic (apare o senzație de mâncărime imediat după contactul cu apa, indiferent de temperatura acesteia)  
  • Sindromul carcinoid.  


Academia Americană de Dermatologie (AAD) împarte „pielea sensibilă” în patru categorii: acnee, rosacee, dermatită de contact și formă cu arsuri și înțepături, toate având la bază un fenomen comun – inflamația pielii.

Acneea

Acneea este cauzată de o producție excesivă de sebum și de prezența bacteriei Propionibacterium Acnes; de asemenea, există diferite substanțe care pot bloca porii, ducând astfel la apariția fie a comedoanelor (puncte negre), fie a pustulelor (coșuri).

În tratamentul acestei afecțiuni dermatologice se utilizează produse cu efect antiinflamator și antibacterian cum ar fi: antibiotice, benzoil peroxid, acid salicilic și retinoizi. Dintre produsele naturale, se poate utiliza uleiul de arbore de ceai, cu mențiunea de a nu se folosi nediluat deoarece poate determina apariția unor iritații; se recomandă însă evitarea uleiului de cocos sau de avocado, acestea putând agrava erupțiile.
Exfolierea nu trebuie realizată de mai mult de două ori pe lună; în exces, prin eliminarea stratului superficial de celule, aceasta va agrava inflamația, iar producția de sebum va fi crescută.

Rosaceea

Rosaceea se caracterizează prin roșeață, teleangiectazii (capilare sparte) și erupții asemănătoare celor din acnee. Există multiple teorii legate de cauza de apariție a acestei afecțiuni, printre care prezența unor agenți bacterieni, a unei predispoziții genetice, a unei instabilități vasculare sau a unor efecte secundare expunerii la radiații UV; cu toate acestea etiologia si mecanismul de apariție nu sunt complet cunoscute.

Se recomandă ca produsele utilizate în cadrul regimului zilnic de îngrijire a tenului să conțină cafeină, sulf, sulfacetamida și diverse antibiotice. Dintre ingredientele naturale, se recomandă spilcuta (Spilcuta tanacetum parthenium), ceaiul verde, mușețelul și extractul de lemn dulce. Trebuie evitate produsele care conțin vitamina C și alfa hidroxi acizi (AHA) deoarece aceste ingrediente pot agrava senzația neplăcută de înțepătură sau arsură de la nivelul tenului.
Având în vedere că expunerea la razele UV poate reprezenta un factor declanșator al fenomenelor de iritație întâlnite în rosacee, este important să se folosească produse cosmetice cu capacitate de protecție solară (SPF 30 sau chiar mai mult). Se recomandă utilizarea celor cu oxid de zinc deoarece acestea au un risc mai mic de blocare a porilor.
În ceea ce privește alimentația, se recomandă evitarea alcoolului, băuturilor fierbinți, mâncărurilor excesiv de iuți.

Dermatita de contact

Dermatita de contact include două tipuri de afectare cutanată, una dintre ele este cauzată de alergeni, iar cea de-a doua de produși iritanți. Pentru a identifica prezența unei alergii, medicul dermatolog va realiza un test cutanat în care va evalua reacția la diferiți posibili alergeni.

Multe dintre produsele naturale pot declanșa această afecțiune din cauza conținutului lor de elemente alergene, cum ar fi parfumul sau uleiurile esențiale, așadar trebuie utilizate cu atenție sporită. De asemenea, trebuie evitate cosmeticele care conțin coloranți artificiali, formaldehidă, conservanți artificiali.

Forma cu arsuri și înțepături

Forma cu arsuri și înțepături are etiologie necunoscută. Din cauza faptului că nu se cunoaște mecanismul de apariție a acestor simptome, nu există nici produse care să le trateze. Produsele care pot duce la apariția si respectiv agravarea senzației de înțepături sunt cele ce conțin acid lactic, acid azelaic, acid benzoic, acid glicolic, vitamina C și alfa hidroxi acizi (AHA).

Variante naturale de îngrijire a pielii sensibile

Există câteva metode naturale de ameliorare a simptomelor asociate „pielii sensibile” ce pot fi foarte ușor integrate în rutina de îngrijire a pielii.

În cazul pielii sensibile, exfolierea se recomandă să se realizeze rar, de preferința prin metode cât mai puțin agresive. Pentru o variantă naturală se poate obține o pastă prin amestecarea de zahăr granulat cu ulei de măsline.

Pentru realizararea unei măști hrănitoare potrivită pentru pielea sensibilă se pot amesteca lapte, ou bătut și avocado. O alta variantă de mască este cea obținută prin amestecarea iaurtului cu miere. Pentru pielea sensibilă care asociază și o hiperproducție de sebum se poate folosi o mască astringentă din argilă pentru tratamente cosmetice, pulpă de lămâie, miere și apa. Pentru calmarea senzației de arsură sau mâncărime se poate aplica direct la nivelul zonelor afectate o cârpă moale înmuiată în lapte rece. (4)

 

De reținut

  • Utilizați produse hipoalergenice, fără coloranți artificiali, parfum, alcool. Alegeți cu atenție produsele cosmetice deoarece nu toate cele care menționează pe etichetă „piele sensibilă” sunt cu adevărat potrivite pentru pielea dumneavoastră. De asemenea, alegeți cu atenție produsele naturale deoarece chiar și acestea pot conține ingrediente care vă pot agrava simptomele. 
  • Realizați-vă o rutină de îngrijire a pielii care să includă curățarea tenului de 1-2 ori pe zi (o dată dimineață și o dată seara) și hidratare cu produse care asigură și protecție solară (de preferat SPF 30 sau mai mult).  
  • Curățarea fetei se face într-o manieră blândă și nu cu produse agresive (de evitat sodium lauryl sulfate și ammonium laureth sulfate). De asemenea, se recomandă evitarea exfolierii excesive (maximum de 2 ori pe lună).  
  • După curățarea feței, așteptați să se usuce pielea complet înainte de a aplica alte produse.  
  • Utilizați o cremă hidratantă adaptată nevoilor personale, de exemplu dacă aveți piele grasă nu optați pentru variante uleioase, în schimb dacă aveți zone uscate încercați o variantă mai grasă.  
  • Consumați multă apă! Se consideră că 8 pahare de apă în fiecare zi îmbunătățesc nivelul de hidratare al pielii.  
  • Evitați consumul de alcool, băuturi fierbinți și mâncăruri excesiv de picante.

Data actualizare: 11-05-2019 | creare: 28-10-2014 | Vizite: 4554
Bibliografie
1. Pielea sensibila, https://dermnetnz.org/reactions/sensitive-skin.html
2. Pielea sensibila, https://www.aad.org/media-resources/stats-and-facts/prevention-and-care/sensitive-skin
3. Brosura pentru evaluarea tipului de piele, https://www.aad.org/File%20Library/Global%20navigation/For%20the%20public/Lesson%20plans/Skin_Types_11_13.pdf
4. Cum putem avea grija de pielea sensibila cu produse naturale, https://www.home-remedies-for-you.com/articles/1606/beauty/how-to-take-care-of-sensitive-skin-with-natural-home-remedies.html
5. Sfaturi pentru ingrijirea pielii sensibile, https://www.healthcentral.com/skin-care/c/1443/163230/tips-caring-sensitive-skin/
6. Rosacea si dieta, https://www.rosaceauncovered.co.uk/lifestyle/rosacea-diet/
7. Rosacea si machiajul, https://www.rosaceauncovered.co.uk/lifestyle/rosacea-make/
8. Rosacea, https://www.dermatology.ca/skin-hair-nails/skin/rosacea/#!/skin-hair-nails/skin/rosacea/what-are-the-treatment-options-for-rosacea/
9. Ce inseamna “pielea sensibila”?, https://dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/news/modernmedicine/modern-medicine-feature-articles/what-does-having-sensitive-sk
10. Ce fel de piele sensibila ai?, https://www.prevention.com/beauty/beauty/facial-skin-care-help-sensitive-skin-and-skin-allergies
11. Cum tratam pielea sensibila?, https://www.farmaciiledona.ro/dona-info/cum-tratam-pielea-sensibila-I125
12. Adevarul despre exfoliere, https://www.bellevueacneclinic.com/the-truth-about-exfoliation.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imbatranirea pielii
  • Ingrijirea pielii in timpul sarcinii - contraindicatii
  • Ingrijire in timpul si dupa sarcina - recomandari
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum