Înțelegerea funcției sănătoase a proteinei tau asociate cu demența

©

Autor:

Înțelegerea funcției sănătoase a proteinei tau asociate cu demența
Boala Alzheimer apare prin acumularea patologică, necontrolată la nivelul creierului a unor structuri uzual întâlnite la nivelul țesutului cerebral. Prin formarea unor plăci insolubile, aceste proteine determină progresiv moartea neuronală, cu degradare cognitivă. Pentru a înțelege mai bine rolul proteinei tau în funcția celulelor nervoase, o echipă de cercetători de la Universitatea din California, Davis a publicat recent un nou studiu în jurnalul Nature Chemical Biology.

Kassandra Ori-McKenney, profesor asociat la UC Davis, a afirmat: „Creierul persoanelor cu Boala Alzheimer conține încurcături semnificative de proteină tau și de plăci de beta-amiloid. Cu toate acestea, încurcăturile de proteină tau apar și în alte boli, denumite „tauopatii”, inclusiv după leziuni cerebrale traumatice. În mod normal, proteina tau se poate auto-asambla și dezasambla, deci care este mecanismul prin care apare forma de proteină tau în care nu mai este posibilă dezasamblarea?”

Proteina tau, regăsită la toate speciile cunoscute pe planetă, asociază la nivel intracelular o structură de microtubuli. Aceasta asigură organizare la nivel celular, permițând elementelor structurale să se miște în interiorul celulei. O lucrare publicată anterior de echipa de cercetători de la UC Davis a ilustrat modul în care proteinele tau se pot asambla, formând un „plic” în jurul microtubulilor, cu un posibil rol de reglare a funcției microtubulilor. Datorită noului studiu, cercetătorii au descoperit cum formarea „plicului” prezintă un efect suplimentar, de compactare a microtubului, afectând interacțiunea acestuia cu restul structurilor celulare.

Mai mult decât atât, lucrarea ilustrează și caracteristicile altor proteine celulare, asemănătoare din punct de vedere evolutic cu proteina tau, mai exact proteinele asociate cu microtubuli (MAP) 2 și 4. Proteina MAP2 s-a dovedit a avea un comportament asemănător structurii tau, putând compacta microtubulul celular, în timp ce proteina MAP4 nu a prezentat acest efect.

Descoperirea reprezintă un pas important pentru înțelegerea declinului cognitiv, întrucât s-a observat că proteina tau și MAP2 ​​se găsesc majoritar în sistemul nervos. Proteina MAP4 se găsește în alte țesuturi din organism, sugerând că procesul de compactare a microtubulilor este important pentru celulele neuronale. Sunt necesare studii suplimentare pentru investigarea modului în care aceste efecte au rol în apariția bolii Alzheimer.

sursa: Science Daily
foto: UC Davis. Modeling by Molecular Systems Inc.

Data actualizare: 30-08-2022 | creare: 30-08-2022 | Vizite: 231
Bibliografie
Understanding healthy function of tau, protein associated with dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220825164001.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •