Întreținerea implantului dentar

©

Autor:

Întreținerea implantului dentar
Implanturile dentare necesită aceeași atenție și igienă orală ca și dinții naturali, incluzând periajul (corect), utilizarea aței dentare și controale medicale regulate.

La o lună de la inserția lucrării protetice, se realizează un control stomatologic pentru a evalua starea țesuturilor și a implantului. Ulterior, se vor efectua controalele periodice din 3 în 3 luni.

Dacă îngrijirea la domiciliul pacientului este adecvată și nu se remarcă semne de boală periimplantară, după un an, controalele pot fi efectuate o dată la 4-6 luni.

În principiu, controalele stomatologice periodice se stabilesc în funcție de necesitățile pacientului, urmărindu-se:
 • cantitatea de depozite moi și dure depuse
 • aspectul țesuturilor periimplantare
 • starea de sănătate a pacientului
 • aspectul lucrării protetice pe implanturi

Se vor testa ocluzia dentară, stabilitatea protezei dentare, stabilitatea bonturilor și a implantelor dentare.

Factorii care asigură menținerea implanturilor dentare

În general, implantul dentar dispune de mai puține bariere anatomice și funcționale decât dintele natural, aceasta deoarece un dinte natural are o inserție epitelio-conjuctivă, care reprezintă o barieră în calea invaziei bacteriene. Rețeaua vasculară din jurul implantului dentar este mai puțin reprezentată decât în jurul unui dinte natural și face țesuturile periimplantare mai vulnerabile la invazia microbiană.

În cazul edentațiilor parțiale, dentiția naturală restantă poate influența compoziția florei microbiene în zona subgingivală din jurul implanturilor dentare.

Placa bacteriană se dezvoltă mai repede pe titaniu decât pe smalțul dentar.

Cu toate acestea, implanturile dentare pot fi mai ușor curățate și menținute decât dinții naturali, deoarece în titaniu nu se dezvoltă cariile, iar placa și tartrul sunt mai ușor de îndepărtat de pe suprafețele implantului decât de pe suprafața dinților naturali.


Data actualizare: 12-03-2014 | creare: 10-06-2009 | Vizite: 11460
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Tehnologia digitală ar putea face implanturile dentare mai accesibile și rapide
 • Durata de viață a implanturilor dentare
 • Testul gumei de mestecat pentru inflamaţia după implantul dentar
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum