Întrebări frecvente despre implanturile dentare

©

Autor:

Întrebări frecvente despre implanturile dentare
Implantul dentar reprezintă o tijă metalică plasată în interiorul osului maxilarului și este folosit pentru a susține unul sau mai mulți dinți artificiali. În practică, atât dintele, cât și tija care îl sprijină, sunt numite implanturi.

Iată care sunt cele mai frecvente întrebări despre implanturile dentare:
  • Ce implică un implant dentar?

În primul rând, are loc o intervenție chirurgicală pentru stabilirea ancorei. Această procedură poate dura până la câteva ore și este nevoie de aproximativ șase luni pentru ca osul să se dezvolte în jurul ancorei și să o stabilizeze. Unele implanturi pot necesita o a doua intervenție, în care se atașează un bont protetic, pentru ancorarea noilor dinți. La alte implanturi, ancora și bontul sunt atașate într-o singură intervenție.

Următorul pas începe după câteva săptămâni, timp în care gingiile s-au vindecat. Dinții artificiali sunt construiți pentru a se potrivi pe bont. Dacă este necesară implantarea unui număr mai mare de dinți, această etapă poate dura una sau doua luni.
  • Care sunt costurile unui implant dentar?

Costul unui implant dentar variază de regulă în funcție de durata tratamentului, numărul de implanturi și efortul depus de medic; prețul este adesea diferit și de la un medic la altul. Costurile adiționale pot include tomografii sau radiografii, grefa de os (pentru a mări cantitatea de os din maxilar sau mandibulă), punți sau proteze temporare.
  • Sunt sigure implanturile? Cât timp vor dura?

Implantul dentar este un tratament testat și bine pus la punct. În condițiile unei îngrijiri corespunzătoare, implantul poate fi păstrat toată viața.
  • Încă mai am dinți naturali. Pot avea și implanturi?

Da. Puteți avea oricâți dinți artificiali doriți - de la unul singur, până la o arcadă întreagă.
  • Pot implanturile înlocui întotdeauna dinții care lipsesc?

Acest fapt depinde de starea osului maxilarului. Stomatologul va colabora cu mai mulți specialiști pentru a stabili cantitatea de os din maxilar și sănătatea acestuia. S-ar putea să nu fie posibilă amplasarea unui implant fără a efectua o grefă de os mai întâi.
  • Ce este o grefă de os și când se folosește?

Grefa de os este o procedură chirurgicală utilizata pentru a crește cantitatea de os din maxilar. Acest lucru ajută la susținerea implantului. În cazul în care cantitatea de os nu este suficientă, grefa de os se poate face înainte sau odată cu implantarea.

Grefa de os implică reconstrucția maxilarului prin prelevarea unei bucăți de os din altă parte a corpului și plasarea acesteia în zona în care urmează a fi plasat implantul. Dacă această zonă este mică, osul va fi luat din altă parte a gurii, iar dacă zona este mai mare, osul va fi luat din șold sau tibie. După reconstrucția maxilarului, va dura între 3-12 luni până când poate fi plasat implantul.
  • Scrâșnesc din dinți noaptea. Pot beneficia de implanturi dentare?

Da, montarea implanturilor dentare este posibilă și dacă scrâșniți din dinți in timpul nopții (aveți bruxism). În acest caz, medicul va plasa mai multe implanturi, pentru a sprijini dintele artificial, sau va alege un material care va rezista mai bine presiunii. O altă posibilitate este purtarea unei gutiere de protecție în timpul nopții.
  • Sunt implanturile dentare dureroase?

Operația de implantare este relativ minoră. Se poate folosi un anestezic local, sau, dacă pacientul are emoții prea mari, ori cazul este complex, un anestezic general. În timpul operației nu veți simți nicio durere, însă în săptămânile după intervenție este posibil să simțiți disconfort. Acesta se datorează suturilor și procesului normal de vindecare.
  • Cât timp durează tratamentul?

Medicul va aproxima de la început durata tratamentului. De obicei, dinții permanenți sunt potriviți la 6-9 luni după plasarea implanturilor, însă există implanturi ce permit fixarea dinților și după 3 luni. Câteodată, dinții se pun odată cu implanturile, însă această procedură nu este ideală pentru toate persoanele.
  • Cum îngrijesc implanturile?

După intervenția chirurgicala, medicul vă va prescrie analgezice și posibil antibiotice. Nu fumați, nu conduceți și nu faceți sport în ziua intervenției. Nu clătiți zona și consumați doar alimente moi. Este important periajul gurii, însă fără a agresa zona implanturilor.
  • Ce se întâmplă după montarea implanturilor?

După ce au fost instalate, implanturile necesită 3 luni, pentru mandibulă și 6 luni, pentru arcada superioară, pentru a se integra în os. Dacă se înlocuiește unul până la trei dinți, veți purta o proteză temporară până la vindecare. Dacă aveți proteză totală, o puteți purta în continuare, cu modificări, până la vindecare. De obicei, implantul se acoperă cu un căpăcel special, pentru protecție.
  • Va fi dificil să-mi curăț dinții dacă am implanturi dentare?

Nu este deloc dificil, iar igiena corectă este foarte importantă. Medicul stomatolog vă va da detalii în legătură cu modul corect de curățare. Vor exista câteva zone mai greu accesibile, însă veți învăța metoda corectă pentru a le curăța.
  • Dacă am avut boli gingivale, se pot îmbolnăvi și dinții atașați de implanturi?

Da, în cazul unei igiene orale deficitare. Dacă însă vă mențineți dinții curați și nu fumați, atunci nu vor fi probleme.
  • Pot scoate dinții dacă sunt implanturi fixe?

Majoritatea dinților fixați pe implanturi sunt puși și scoși doar de către medic. Dacă însă aveți o proteză totală fixată pe implanturi, atunci o puteți scoate acasă, pentru a o curăța.
  • Se observă implanturile dentare?

Dentistul se va asigura ca în timpul mișcărilor obișnuite implanturile nu vor ieși în evidență.
  • Pot avea câte un implant pentru fiecare dinte?

Doar dacă înlocuiți un singur dinte. De obicei, pentru a înlocui toți dinții de pe mandibulă, sunt necesare cinci sau șase implanturi, fiecare implant sprijinind doi dinți. Pentru câțiva dinți lipsă se folosesc două sau trei implanturi.
  • Ce se întâmplă dacă am un accident?

Dinții și implanturile sunt la fel de vulnerabile ca un dinte natural. De aceea, dacă practicați un sport violent, aveți nevoie de apărătoare pentru gură. Dacă sunt afectate în vreun fel, implanturile pot fi scoase și înlocuite. Însă dacă tija din titan este afectată iremediabil, poate rămâne în siguranță în maxilar și se efectuează o nouă intervenție de implantare, alături de aceasta.
  • Ce se întâmplă dacă implantul nu aderă la os?

Acest lucru se întâmplă foarte rar. Dacă în perioada vindecării implantul nu se fixează în os, atunci este îndepărtat. Odată maxilarul vindecat, se poate face o altă încercare, sau medicul poate monta o punte, folosind implanturile care s-au „prins”.


Data actualizare: 23-12-2018 | creare: 04-06-2009 | Vizite: 29464
Bibliografie
1. Implants, link: https://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=20
2. Dental Implants - Frequently Asked Questions (FAQ), link: https://www.ada.org/public/topics/implants_faq.asp
3. Dental implants Q&As, link: https://hcd2.bupa.co.uk/fact_sheets/html/qanda/dental_implants_qanda.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnologia digitală ar putea face implanturile dentare mai accesibile și rapide
  • Durata de viață a implanturilor dentare
  • Testul gumei de mestecat pentru inflamaţia după implantul dentar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum