Izolarea socială și singurătatea prezintă efecte negative asupra sănătății inimii și a creierului

Izolarea socială și singurătatea prezintă efecte negative asupra sănătății inimii și a creierului

©

Autor:

Izolarea socială și singurătatea prezintă efecte negative asupra sănătății inimii și a creierului
În timp ce izolarea socială presupune un contact limitat, rar cu oamenii din jur, singurătatea se referă la o trăire subiectivă È™i negativă a individului referitor la izolarea percepută. Izolarea socială È™i singurătatea se întâlnesc frecvent în cazul vârstnicilor din întreaga lume, însă impactul lor asupra persoanelor diferă semnificativ. Singurătatea afectează, de asemenea, È™i tinerii, chiar dacă aceÈ™tia nu sunt izolaÈ›i social, prezentând numeroase contacte cu cei din jur.
Din cauza numărului tot mai mare de persoane afectate, mai ales în contextul pandemiei COVID-19, cercetătorii din cadrul American Heart Association au evaluat impactul izolării sociale È™i al singurătății asupra sistemului cardiovascular È™i sistemului nervos. Astfel, cercetătorii È™i-au propus să semnaleze necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare pentru prevenÈ›ia eficientă a acestor stări emoÈ›ionale negative.

Conform datelor existente, în ultimii ani s-a remarcat o creÈ™tere semnificativă a cazurilor de singurătate în rândul tinerilor, a femeilor, a vârstnicilor È™i a celor care provin din grupuri cu venituri mai mici. Mai mult decât atât, s-a observat o intensificare a izolării sociale a tinerilor prin utilizarea excesivă a reÈ›elelor de socializare, activitățile realizate față în față cu alte persoane fiind practicate mai rar.

Rezultatele studiului au subliniat o relaÈ›ie bidirecÈ›ională între factorii de risc pentru dezechilibrul emoÈ›ional al acestor grupuri de risc. Astfel, depresia, izolarea socială È™i singurătatea potenÈ›ează efectele negative ale instabilității emoÈ›ionale într-un cerc vicios, întrucât depresia este o cauză a izolării sociale, iar indivizii izolaÈ›i social prezintă ulterior un risc ridicat de depresie.

Multe lucrări din literatura de specialitate susÈ›in efectul negativ al izolării sociale È™i al singurătății asupra riscului de dezvoltare de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral. De asemenea, există È™i date care propun o legătură între aceste stări emoÈ›ionale È™i dezvoltarea tulburărilor cognitive, demenÈ›ei È™i a insuficienÈ›ei cardiace. Dintre izolarea socială È™i singurătatea, s-a observat faptul că persoanele care se confruntă cu sentimente de singurătate prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta afecÈ›iuni medicale ulterior.

Pentru a contracara efectele negative asupra sănătății, s-au propus metode benefice de realizare de activități fizice, cum ar fi mersul pe jos, exerciÈ›iile de rezistență È™i întinderile, mai ales pentru vârstnici. Psihoterapia pentru gestionarea emoÈ›iilor poate fi, de asemenea, utilă.

sursa: News Medical
foto: mrmohock / Shutterstock.com

Data actualizare: 26-08-2022 | creare: 26-08-2022 | Vizite: 562
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Singurătatea poate creÈ™te riscul de boli cardiovasculare
  • Singurătatea ar putea creÈ™te riscul de tulburări mentale
  • TendinÈ›a spre singurătate – moÈ™tenită genetic?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum