Ketamina administrată intravenos poate fi o opțiune pentru tratamentul depresiei severe

©

Autor:

Ketamina administrată intravenos poate fi o opțiune pentru tratamentul depresiei severe
Terapia electroconvulsivă (ECT) ajută mai mulți pacienți cu depresie majoră decât tratamentul intravenos cu ketamină, constată un studiu clinic amplu realizat de cercetătorii de la Universitatea Lund, care a comparat efectele celor două tipuri de tratamente la pacienții cu depresie severă care nu au răspuns anterior la alte tratamente. Cu toate acestea, rezultatele susțin eficiența tratamentului cu ketamină, un antidepresiv cu acțiune rapidă al cărui efect a fost confirmat anterior în studii mici, cu perioade reduse de urmărire.
Cercetătorii au examinat efectul antidepresiv al ketaminei și l-au comparat cu terapia electroconvulsivă, în prezent tratamentul preferat pentru depresia foarte severă, în rândul a 186 de pacienți internați cu simptome de depresie. Dintre pacienții care au fost tratați folosind terapia electroconvulsivă, 63% s-au recuperat. În același timp, în grupul pacienților tratați cu ketamină racemică administrată intravenos, 46% au obținut remisia bolii. Pentru ambele tratamente au fost necesare șase ședințe de tratament pentru a avea o recuperare completă. Mai mulți participanți la tratamentul cu ketamina au ales să părăsească studiul, decât în ​​grupul tratat cu ECT.

Deși atât ECT, cât și ketamina pot trata cu succes un pacient cu depresie severă, este posibil să nu vindece întotdeauna afecțiunea de bază, deoarece depresia este în general recurentă. O proporție aproximativ la fel de mare de pacienți a avut o recidivă în decurs de 12 luni, indiferent de tratamentul pe care l-au primit inițial.

„Nu am observat efectul rapid al ketaminei pe care l-au arătat alte studii. În schimb, rezultatele noastre indică faptul că efectul este cumulativ și crește odată cu numărul de tratamente. Persoanele în vârstă au răspuns, în general, mai puțin bun la ketamină, în timp ce persoanele mai tinere au răspuns la fel de bine la ECT ca la ketamina”, spune autorul studiului, Pouya Movahed Rad, cercetător la Universitatea Lund și psihiatru consultant. Rezultatele sugerează că ketamina intravenoasă nu provoacă reacții adverse grave. Conform autorilor, ketamina ar trebui să fie o alternativă acceptabilă pentru pacienții cu depresie severă.

sursa: News Medical
foto: Pouya Movahed Rad, Lund University

Data actualizare: 13-01-2022 | creare: 13-01-2022 | Vizite: 893
Bibliografie
ECT treatment helps more people with severe depression than ketamine, link: https://www.news-medical.net/news/20220111/ECT-treatment-helps-more-people-with-severe-depression-than-ketamine.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •