Consumul săptămânal de pește copt sau fript protejează sănătatea creierului

©

Autor: Redacția ROmedic

Consumul săptămânal de pește copt sau fript protejează sănătatea creierului
Efectele remarcabile ale acizilor grași Omega-3 (conținuți din belșug de pește) asupra organismului erau deja binecunoscute.

Un nou studiu, publicat în American Journal of Preventive Medicine plusează: consumul de pește preparat prin coacere sau frigere, indiferent de sortiment și de cantitatea de Omega-3 conținută, are numeroase beneficii pentru creier.

Peștele copt sau fript
are un nivel mai ridicat de Omega-3 decât cel prăjit deoarece respectivii acizi grași sunt distruși la temperaturi extrem de ridicate.

Pentru a investiga în detaliu legătura dintre dietă și funcționalitatea cerebrală, autorii au analizat informațiile provenite de la 260 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv.
Aceștia oferiseră detalii privind dieta zilnică (obiceiuri alimentare, cantitatea de pește consumată, metoda de preparare) și fuseseră supuși la teste RMN de înaltă rezoluție.
Studiul a avut o durată de zece ani.

S-a constatat că participanții care consumaseră pește pregătit prin coacere sau frigere, cel puțin o dată pe săptămână aveau un volum mai mare de materie cenușie în regiunile creierului responsabile cu memoria și gândirea.
Se punctează însă, ca un element de curiozitate, că cei care au arătat aceste opțiuni alimentare aveau în marea majoritate un nivel de educație universitară, spre deosebire de cei care nu consumau pește în mod regulat.

Cercetătorii de la University of Pittsburgh School of Medicine susțin că descoperirea este o dovadă în plus că factorii ce țin de stilul individual de viață sunt hotărâtori pentru evoluția sănătății creierului pe durata vieții și în special pentru pentru prevenirea riscului de demență.

Potrivit acestora, până în anul 2040, 80 de milioane de persoane din toată lumea vor suferi de demență, iar până în 2050, numărul bolnavilor de Alzheimer s-ar putea tripla: ar ajunge la 16 milioane.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 27-04-2019 | creare: 28-08-2014 | Vizite: 4811
Bibliografie
For a healthy brain, eat baked or broiled fish every week, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/280640.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de pește ar putea ameliora simptomele artritei reumatoide
  • Siguranţa alimentară a peştelui
  • Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum