A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui

©

Autor: Redacția ROmedic

A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
Un grup de cercetători chinezi au creat un nou tip de carne, adăugând la carnea de vită obișnuită acizii grași esențiali asociați cu uleiul de pește. Primele rezultate au fost publicate în jurnalul științific Biotechnology Letters și studiile sunt încă în derulare, fiind vorba de un program mai amplu de cercetare.

Echipa formată din cercetători de la Universitatea de Nord-Vest A&F  și National Beef Cattle Improvement Centre, ambele din Yangling (Shaanxi), a introdus  cu succes gena FAT1 într-o celulă fetală de la specia de bovine Luxi Yellow, o specie cu randament mare de reproducere. Gena FAT1, izolată dintr-un nematod (vierme parazit cilindric) codifică enzimele implicate în conversia acizilor grași polinesaturați n-6 și  n-3.

O dietă bogată în acizi grași nesaturați n-3 cu lanț lung, cunoscuți și sub numele de acizi grași Omega-3 protejează organismul împotriva bolilor cardiovasclare, obezității și bolilor neurodegenerative. În decursul anilor, conținutul  în acizi grași nesaturați al alimentelor consumate a scăzut foarte mult. Prin introducerea genei FAT1 la bovine cercetătorii consideră că s-ar obține un nivel al grăsimilor benefice de  5 ori mai mare.

Linsen Zan de la Colegiul Tehnologiei și Științei Animalelor din cadrul Universității din Yangling menționează faptul că acesta este primul studiu de acest gen, prin care se demonstrează că se poate obține carne de vită cu o valoare nutrițională mai crescută - o cantitate mai mare de acizi grași esențiali.

Alte studii în acest au avut la bază creșterea nivelului de acizi Omega-3 la peștii din crescătorii prin crearea de hrană pentru pești bogată în surse de Omega-3. Același principiu se poate aplica și la bovine, prin producerea de materie primă bogată în Omega-3 – însă studiile de actualitate, ca cel de mai sus, arată faptul că un nivel mai crescut al acestor acizi poate fi produs direct în carnea bovinelor. Alte grupuri de cercetători internaționali au realizat studii cu gene asemănătoare pe porci, alte specii de vaci și oi.

Dintre cei 14 viței care au primit cu succes gena FAT1, 11 au murit după mai puțin de 4 luni, din cauza inflamației și a unei infecții comune la bovine, septicemia hemoragică. O posibilă cauză ar putea fi reprogramarea incompletă a celulelor sau funcționarea incorectă a unor gene, însă sunt necesare cercetări aprofundate pentru verificarea acestei teorii.

Autorul studiului, Gong Cheng, consideră că aceasta reprezintă abia primul pas pentru obținerea cărnii de vită bogate în surse de Omega-3 necesare organismului uman.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 02-06-2015 | creare: 02-06-2015 | Vizite: 1843
Bibliografie
First beef with the goodness of fish, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/293780.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
  • Omega 3 reduce comportamentul agresiv la copii
  • Suplimentele cu Omega 3 nu oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum