Lecțiile învățate în pandemie ne ajută foarte mult în limitarea răspândirii gripei

©

Autor:

Lecțiile învățate în pandemie ne ajută foarte mult în limitarea răspândirii gripei

Un studiu realizat de către Universitatea Concordia, relatează că în urma unui studiu efectut în Canada, Statele Unite și Brazilia, s-a demonstrat că există o relație între măsurile de prevenție pentru Covid-19, precum spălarea mâinilor foarte des, distanțarea socială, purtarea măștii și răspândirea gripei.
Acest studiu este publicat și în revista Frintiers, în Public Health.


Cercetătorii susțin că aceste măsuri de prevenție aplicate atât de mult în pandemie, au redus numărul de persoane cu gripă, care ucide zeci de mii de oameni, în toate țările. Inițial, s-a observat o scădere marcată a cazurilor de gripă în emisfera nordică, iar pe măsură ce cazurile de Covid-19 au crescut, cazurile de gripă au scăzut și în emisfera sudică.


Cercetătorii au avut două obiective importante. Primul obiectiv s-a axat pe date preluate de la FluNet, ce reprezintă date de supraveghere virologică a gripei ce aparțin Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Scopul acestor date a fost observarea evoluției epidemiologice a gripei pe perioada 2019-2020, respectiv perioada pandemiei de Covid-19, după introducerea măsurilor de prevenție.


Un al doilea obiectiv foarte important, a fost combaterea tuturor declarațiilor greșite conform cărora Covid-19 este o boală similară cu gripa, care a dus la o mare dezinformare a populației. În ciuda acetor false declarații, la momentul actual există grafice și studii ce arată diferențe puternice privind transmisibilitatea între gripă și coronavirus.


Studiile privind emisfera nordică, arată că inițial au existat cazuri suprapuse de gripă și Covid-19. S-a observat că după implementarea măsurilor de protecție, cazurile de gripă au scăzut foarte mult, în timp ce cazurile de Covid-19 au continuat să crească.


Cercetătorii au observat conform graficelor, privind Canada și Statele Unite, o scădere a cazurilor de gripă, comparativ cu ultimii patru ani. Sezonul gripal durează, de obicei, din octombrie până în luna mai. Acest sezon s-a încheiat mai devreme cu o lună în Canada și cu aproape două luni mai devreme în Statele Unite. Cazurile au scăzut până aproape de zero la începutul sezonului de gripă din 2020, perioadă ce a coincis exact cu al doilea val al pandemiei.


Privind graficele pentru Brazilia și Australia, situația a fost similară, deși în emisfera sudică sezonul gripal durează din luna mai până în luna noiembrie.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 30-01-2022 | creare: 20-05-2021 | Vizite: 400
Bibliografie
COVID-19 is not influenza, but it offers lessons on beating it, say researchers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512163958.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: