Un inhibitor asemănător medicamentelor se arată promițător în prevenirea gripei

©

Autor:

Un inhibitor asemănător medicamentelor se arată promițător în prevenirea gripei
Un nou studiu realizat de cercetători de la Scripps Research și Albert Einstein College of Medicine a dezvoltat molecule asemănătoare medicamentelor care pot preveni infecția cu virusul gripal încă din prima etapă, prin blocarea accesului virusului în celulele respiratorii ale corpului. Aceste inhibitoare vizează hemaglutinina, o proteină de pe suprafața virusurilor gripale de tip A.
Rezultatele, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, reprezintă un pas important în dezvoltarea unui medicament care poate preveni infecția cu gripă.

Cercetătorii au început cu o moleculă mică, F0045(S), care avea capacitatea limitată de a se lega de virusurile gripale H1N1 și de a le inhiba. Prin utilizarea chimiei click (SuFEx click-chemistry), o metodă de sinteză rapidă, echipa a creat o bibliotecă largă de molecule candidate, din care au identificat două molecule, 4(R) și 6(R), care au arătat o afinitate superioară de legare față de F0045(S). Testele în cultura celulară au arătat că 6(R) era netoxic și avea o potență antivirală celulară îmbunătățită cu peste 200 de ori față de F0045(S).

Echipa a optimizat ulterior 6(R) pentru a dezvolta compusul 7, care a demonstrat o capacitate antivirală și mai mare. Acesta este descris ca cel mai puternic inhibitor micromolecular de hemaglutinină dezvoltat până în prezent. Studiile viitoare vor continua optimizarea compusului 7 și testarea acestuia în modele animale de gripă. Cercetătorii lucrează de asemenea la dezvoltarea de inhibitori echivalenți pentru alte tulpini de gripă, cum ar fi H3N2 și H5N1. Acești inhibitori ar putea oferi o alternativă la vaccinuri, fără a necesita actualizări anuale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 168
Bibliografie
Drug-like inhibitor shows promise in preventing flu, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/05/240521132302.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Neomicina antibiotică nazală reutilizată în prevenirea și tratarea infecțiilor virale respiratorii
  •