Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei

©

Autor:

Legătura dintre consumul de carne roșie și cancerul de colon la femei
Prognosticul până în anul 2030 este unul sumbru, fiind estimate peste 2,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal la nivel mondial.

Deși studiile anterioare au identificat o asociere puternică între consumul de carne roșie și produse procesate din carne și cancerul colorectal, sunt insuficiente informații la ora actuală în ceea ce privește tiparele alimentare specifice și incidența cancerului la nivelul intestinului.


În acest scop, cercetătorii din cadrul Universității din Leeds au analizat influența asupra riscului de cancer de colon sau rect a patru tipare alimentare în funcție de tipul de carne consumat: carne roșie, carne de pasăre, pește sau o dietă vegetariană.

La studiu au participat 32.147 femei din Regatul Unit, monitorizate în medie 17 ani, perioadă în care au fost documentate:
  • 462 cazuri de cancer colorectal,
  • 152 cazuri de cancer rectal și
  • 335 cancere de colon, dintre care 119 au fost localizate în porțiunea distală.

În urma analizei datelor colectate s-a remarcat o reducere a riscului de cancer de colon distal în cazul dietelor care excludeau carnea roșie, deși evidența statistică a fost una mică.

Autorii atrag atenția că nu a putut fi stabilită o relație tip cauză-efect în ceea ce privește eliminarea cărnii roșii din dietă pentru a obține reducerea riscului de cancer de colon la femei.

În schimb, recomandarea privind excluderea produselor din carne procesată și evitarea excesului de carne roșie din alimentație beneficiază de dovezi științifice solide pentru reducerea riscului de cancer colorectal. La fel și creșterea aportului de fibre din fructe, legume și cereale integrale în paralel cu practicarea regulată a activităților fizice la intensitate moderată.

Citeșe pe larg în articol despre factorii care cresc sau scad riscul de cancer.

Foarte important este screening-ul cancerului colorectal pentru identificarea precoce a bolii, când tratamentul anticancer are cea mai mare rată de succes. În stadiile incipiente pacientul nu acuză simptome semnificative și prin urmare prezentarea la medic de timpuriu este amânată, existând riscul de răspândire a cancerului în întreg organismul.

Ce trebuie să știi despre screening-ul canerului colorectal

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 10-01-2019 | creare: 21-05-2018 | Vizite: 2429
Bibliografie
Links between eating red meat and distal colon cancer in women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180402085853.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Aproximativ 66% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de „ghinion” (Studiu)
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
  •