Legătura dintre vitamina D și sănătatea cardiovasculară

©

Autor:

Legătura dintre vitamina D și sănătatea cardiovasculară
Diverse meta-analize au raportat că deficiența de vitamina D sunt asociate cu mortalitatea, inclusiv cu o incidență mai mare a accidentelor vasculare cerebrale, bolilor coronariene și mortalității generale la persoanele cu deficiență de vitamina D. Meta-analizele diverselor studii randomizate au arătat, de asemenea, o corelație între suplimentarea cu vitamina D și o scădere a mortalității generale în rândul vârstnicilor și al persoanelor care suferă de diabet, cancer sau COVID-19. Cu toate acestea, unele studii au indicat că, deși suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul de mortalitate generală, nu are impact asupra riscului de mortalitate sau morbiditate asociate cu boli cardiovasculare.
Într-un studiu recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au efectuat o analiză prospectivă bazată pe populație pentru a înțelege dacă nivelurile de vitamina D sunt asociate cu evenimente legate de boli cardiovasculare și mortalitate, precum și cu mortalitatea generală.

Cercetătorii au examinat populația sănătoasă din Lausanne, Elveția, pentru a analiza asocierea dintre deficiența de vitamina D și riscul de evenimente cardiovasculare, mortalitatea asociată cu boli cardiovasculare și mortalitatea generală. Studiul a fost efectuat pe parcursul a trei ani, începând din 2003, cu al treilea follow-up încheindu-se în 2021. Nivelurile de vitamina D au fost evaluate folosind cromatografie lichidă ultra-performantă cu spectrometrie de masă în tandem și clasificate ca normale, insuficiente și deficitare.

Rezultate și concluzii

Rezultatele au arătat că nivelurile de vitamina D au fost corelate negativ cu evenimentele legate de boli cardiovasculare, dar nu au arătat nicio asociere cu mortalitatea generală sau cu mortalitatea legată de boli cardiovasculare. Dintre cei 5.684 de participanți, o treime aveau niveluri insuficiente de vitamina D, iar mai mult de jumătate erau deficienți. Rezultatele au confirmat constatările din meta-analizele recente care raportau că suplimentarea cu vitamina D era legată de un risc mai mic de evenimente cardiovasculare, dar nu de mortalitatea asociată sau generală.

În ansamblu, descoperirile sugerează că nivelurile de vitamina D sunt corelate negativ cu riscul de evenimente cardiovasculare, dar nu arată nicio asociere cu mortalitatea generală sau cu mortalitatea legată de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, această asociere inversă cu incidența evenimentelor cardiovasculare nu a fost replicată atunci când participanții au fost clasificați pe baza nivelurilor lor de vitamina D în categorii precum normale, deficitare sau insuficiente.

Studiul adaugă o nouă perspectivă în literatura existentă, dar lasă deschise întrebări privind mecanismele exacte prin care vitamina D ar putea influența riscul de boli cardiovasculare. Acesta subliniază, de asemenea, necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a clarifica aceste aspecte.

sursa: News Medical
foto: Ekaterina Markelova/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 180
Bibliografie
New study sheds light on vitamin D's role in cardiovascular health, link: https://www.news-medical.net/news/20230920/New-study-sheds-light-on-vitamin-Ds-role-in-cardiovascular-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum