Legislația pentru combaterea fumatului în spațiile publice închise salvează vieți!

©

Autor:

Legislația pentru combaterea fumatului în spațiile publice închise salvează vieți!
S-au adunat dovezi substanțiale în ceea ce privește rolul fumului „la mâna a doua” în patogenia infarctului miocardic, respectiv impactul legislației pentru combaterea fumatului în spațiile publice închise în prevenirea acestora.

Inclusiv cea mai recentă publicație în jurnalul online Tobacco Control susține beneficiile unor astfel de politici. Studiul a fost realizat în Sao Paolo (Brazilia) și a concluzionat că în urma implementării legilor anti-fumat în anul 2009, frecvența deceselor prin infarct miocardic s-a redus cu 12%. (2)
 
Reducerea cu 5.4% a internărilor pentru infarct miocardic acut poate fi explicată cu ajutorul mecanismelor biologice de producere a infarctului cunoscute până în prezent. „Chiar și expunerea redusă la fumul de țigară, inclusiv la cel „la mâna a doua”, conduce la agravarea rapidă și bruscă a disfuncției endoteliale și a inflamației, ambele implicate în apariția evenimentelor cardiovasculare acute și a trombozei.” Cu alte cuvinte, fumul „la mâna a doua” are efecte imediate asupra vaselor de sânge și a circulației care pot declanșa un infarct miocardic acut.

Țigările electronice au de asemenea efecte negative asupra vaselor de sânge, a ritmului cardiac, a contractilității miocardice, care pot degenera în aritmii potențial fatale, ruperea plăcilor de aterom și complicațiile asociate (infarct, accident vascular cerebral) sau moarte subită de cauză cardiovasculară. (3)

Efectele pozitive ale politicilor anti-fumat au fost impresionante și în Colorado, unde s-a observat o reducere cu 20% a solicitărilor serviciului de ambulanță. Doi ani mai târziu, când legile au restricționat fumatul și în cazinouri, s-a sesizat din nou o scădere cu 20% a apelurilor pentru servicii de urgență. Mai mult decât atât, s-au redus numărul de spitalizări pentru astm și alte afecțiuni pulmonare.

La întrebarea „legile pentru combaterea fumatului salvează vieți?”, răspunsul este fără echivoc „da”.

Te gândești să renunți la fumat? Află mai multe informații despre proces și sfaturi utile din articolele noastre.

Sursa: The Conversation (1)

Data actualizare: 08-03-2017 | creare: 08-03-2017 | Vizite: 1367
Bibliografie
(1) No doubt about it: smokefree laws cut heart attacks in big way, link: https://theconversation.com/no-doubt-about-it-smokefree-laws-cut-heart-attacks-in-big-way-73724
(2) Decrease in mortality rate and hospital admissions for acute myocardial infarction after the enactment of the smoking ban law in São Paulo city, Brazil, link: https://tobaccocontrol.bmj.com/content/early/2017/01/16/tobaccocontrol-2016-053261
(3) Accumulating evidence suggests e-cigs 1/3 to 1/2 as bad as cigs (maybe higher), link: https://tobacco.ucsf.edu/accumulating-evidence-suggests-e-cigs-13-12-bad-cigs-maybe-higher
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Fumatul pasiv
  • Consecintele fumatului pasiv
  •