Limbajul semnelor îmbunătățește viteza de reacție la stimuli vizuali (studiu)

©

Autor:

Limbajul semnelor îmbunătățește viteza de reacție la stimuli vizuali (studiu)
Teoria că pierderea unui simț îl poate intensifica pe altul este una cunoscută, dar cercetările arată că simpla învățare a limbajului semnelor sau limbajul mimico-gestual, chiar și de către persoanele care nu au probleme cu auzul, duce la îmbunătățirea vitezei de reacție la stimuli vizuali și la o mai bună orientare și coordonare vizual-spațială.

Cercetătorii din cadrul Universității din Sheffield au studiat diferențele dintre vederea periferică a mai multor grupuri de oameni. Au testat viteza timpilor de reacție vizuală la un grup 13 persoane cu surditate, 8 persoane fără probleme de auz dar care cunoșteau și utilizau limbajul britanic al semnelor și 18 persoane fără probleme de auz dar care nu cunoșteau limbajul semnelor.

Un total de 224 surse de lumină led au fost aprinse aleatoriu și la momente diferite în câmpurile vizuale ale participanților. În acest timp, participanții au fost solicitați să folosească un joystick pentru a indica dacă au văzut lumina și să identifice regiunea în care a fost poziționată aceasta.

Persoanele cu surditate au prezentat cele mai bune scoruri la timpii de reacție, urmate de persoanele care auzeau și cunoșteau limbajul semnelor, iar cu cele mai mici scoruri s-au înregistrat cei fără probleme de auz și care nu cunoșteau limbajul semnelor. Ceea ce a interesat în final a fost însă faptul că persoanele cu auz fără probleme dar care știau limbajul semnelor și îl utilizau deseori au prezentat timpi semnificativ mai buni decât cei care auzeau dar nu știau limbajul semnelor.

Cercetătorii menționează că limbajul semnelor și utilizarea lui pot aduce beneficii asupra vederii periferice și a timpilor de reacție la stimuli vizuali, ceea ce ar putea fi util în desfășurarea diverselor activități.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Frontiers in Psychology.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 09-02-2017 | creare: 09-02-2017 | Vizite: 6633
Bibliografie
Taking up sign language found to boost visual reaction times, link: https://newatlas.com/sign-language-visual-reaction/47761/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Descoperirea unei gene ar putea duce la crearea unui medicament pentru surditate
  • Cu ajutorul terapiei genice, medicii au redat auzul copiilor cu surditate moștenită
  •