Funcțiile implantul cohlear ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul optogeneticii

©

Autor:

Funcțiile implantul cohlear ar putea fi îmbunătățite cu ajutorul  optogeneticii
Cercetătorii din cadrul Centrului Universitar Medical Göttinger din Germania au ajuns la concluzia că prin intermediul optogeneticii s-ar putea îmbunătăți funcțiile implantului cohlear pentru persoanele care suferă de surditate.

Optogenetica este o combinație între optică și genetică și se bazează pe folosirea luminii pentru a îmbunătăți funcțiile cerebrale, asfel că integrarea unor microleduri în implantul cohlear ar putea îmbunătăți funcțiile acestuia, făcând nervii sensibili la lumină.

Implantul standard cohlear funcționează prin stimularea nervoasă folosind un electrod poziționat în interiorul canalului cohlear, o cavitate spiralată de dimensiuni mici din interiorul urechii. Acesta oferă rezultate pozitive, dar sunetele percepute sunt distorsionare și înfundate.

Asta deoarece persoanele cu auzul normal pot diferenția în mod natural 2000 de frecvențe diferite de sunete, în timp ce implantul cohlear permite doar unor anumite frecvențe să fie distinse. Astfel, sunetele percepute cu ajutorul implantului sunt neplăcute, în special muzica.

Crearea implanturilor pe mai multe frecvențe, numite și canale, este dificilă, deoarece fiecare frecvență în plus necesită stimularea nervului auditiv în puncte diferite de-a lungul canalului cohlear. Cu cât canalele sunt mai aproape unele de altele, frecvențele fuzionează și permit transmiterea eficientă a impulsurilor electrice prin electrodul din cohlee.

Dezvoltarea unui implant cohlear optic pe 100 de canale cu ajutorul microledurilor ca sursă de lumină ar putea favoriza eficiența maximă a implantului. 

Momentan a fost dezvoltat un astfel de implant pe 10 canale, care a fost testat deja pe eșantioane de cobai, dovedindu-se siguranța și eficiența.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 14-07-2016 | creare: 14-07-2016 | Vizite: 1501
Bibliografie
Cochlear implants boosted by gene therapy plus tiny LEDs, link:
https://www.newscientist.com/article/2096427-cochlear-implants-boosted-by-gene-therapy-plus-tiny-leds/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia genetică locală pentru fibrilația atrială
  • Un dispozitiv fără baterii ar putea ajuta persoanele surde să audă
  • Copiii surzi cu întârzieri de învățare beneficiază de pe urma implanturilor cohleare mai mult decât de pe urma aparatelor auditive
  •