Semne și simptome de infecție urinară pe care trebuie să le recunoști

©

Autor:

Semne și simptome de infecție urinară pe care trebuie să le recunoști

O infecție a tractului urinar este o infecție în orice parte a sistemului urinar - rinichii, ureterul, vezica urinară și uretra. Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra.

Femeile sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta o infecție a tractului urinar decât bărbații. Infecția doar în zona vezicii urinare poate fi dureroasă. Cu toate acestea, pot apare consecințe grave dacă această infecție se răspândește în rinichi. (1)

Simptome

Urinarea este însoțită de o durere ascuțită sau senzație de arsură

O senzație incomodă de arsură la urinare este unul dintre simptomele unei infecții urinare. Această durere ascuțită, numită disurie, poate fi resimțită în uretra sau perineu, care este zona din jurul organelor genitale. Deseori, senzația de usturime este cauzată de urina acidă care irită mucoasa vezicii urinare și uretra.

Urinezi des

Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, o infecție a tractului urinar poate provoca incontinență de urgență, cunoscută și sub denumirea de vezică hiperactivă sau iritabilă. Persoanele care merg la baie de mai mult de 8 ori în 24 de ore, inclusiv de alte câteva ori în timpul nopții ar putea avea unul dintre simptomele unei infecții urinare.

Nevoie bruscă de a merge la baie

În mod obișnuit, suntem capabili să ne controlăm nevoia de a merge la baie, dar dacă există o infecție, nevoia poate fi incontrolabilă deoarece mușchiul din jurul vezicii urinare începe să se contracteze înainte ca vezica să semnalizeze complet impulsul de a merge la baie.

Urina este tulbure

În cazul în care urina nu are o culoare obișnuită, galbenă sau mai deschisă, acesta este un semn al unei posibile infecții. Urina este compusă din produse secundare care au fost îndepărtate de alimente, băuturi și medicamente pe care le-ați consumat împreună cu apă, bacterii, toxine de mediu și alte elemente. O culoare tulbure a urinei, cu posibile mici resturi albicioase ar putea fi unul dintre simptomele unei infecții urinare.

Urina are un miros puternic

Deși mirosul urinei poate fi influențat și de unele medicamente sau de alimente precum sparanghelul, care pot fi vinovate de unele mirosuri puternice, urâte, cu toate acestea, dacă ați observat o schimbare distinctă a mirosului urinei atunci când nu a existat nicio schimbare în dietă sau a medicamentelor, poate fi vorba despre unul dintre simptomele unei infecții urinare.

Dureri în partea inferioară sau în părțile laterale ale abdomenului sau dureri de spate

Tipul de durere experimentat ar putea indica, de asemenea, locul unde a avut loc infecția. Durerea de spate și din părțile laterale ar putea semnala o infecție la rinichi sau o pielonefrită. Presiunea în zona pelviană sau a abdomenului inferior este un simptom al infecției vezicii urinare cunoscută și sub denumirea de cistită. La bărbați, o infecție uretră este însoțită de iritație și durere la vârful penisului și este un eveniment comun, cu 80.000 de cazuri diagnosticate în fiecare an. Simptomele prostatitei bacteriene, o inflamație a glandei prostate datorată unei infecții în tractul urinar, includ în mod obișnuit durere la nivelul spatelui, penisului, testiculelor, rectului, și în zona dintre scrot și anus.

Urina are o culoare roșie sau roz

Dacă observați că urina are o culoare roz, aceasta ar putea indica prezența sângelui, care poate fi unul dintre simptomele unei infecții urinare sau a unor pietre la rinichi. Rețineți că acest lucru ar putea indica, de asemenea, o problemă de sănătate mai gravă, cum ar fi cancerul de vezică urinară sau de rinichi, așa că contactați medicul dacă observați sânge în urină.

Stare accentuată de oboseală

Deși oboseala este unul dintre simptomele mai puțin frecvente, o infecție urinară declanșează o barieră a sistemului imunitar, provocând astfel oboseală.

Apetit scăzut sau stări de greață

Pierderea poftei de mâncare sau senzația de greață sunt, de asemenea, simptome mai puțin comune ale infecției urinare. Acestea apar în cazul în care infecția este severă sau s-a răspândit în rinichi. (2)

Copiii cu infecție a tractului urinar pot experimenta:

 • stare generală de rău: bebelușii pot fi iritabili, nu se pot hrăni în mod corespunzător și au o temperatură ridicată (febră) de 37,5°C sau mai mare;
 • urinatul în pat;
 • în mod deliberat, întârzie să meargă la baie deoarece simt o senzație puternică de usturime.


Tratament

Medicul vă poate prescrie antibiotice pentru a trata infecția tractului urinar.
Odată ce începeți tratamentul, simptomele ar trebui să înceapă să se amelioreze în termen de 5 zile la adulți și în termen de 2 zile la copii.
Este important să urmați cu strictețe indicațiile medicului și să finalizați întregul curs de antibiotice, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine.

Tratarea infecțiilor urinare recurente

O infecție urinară poate reveni oricând după tratament, caz în care va fi, de obicei prescris un curs mai lung de antibiotice. (3)

Lucruri pe care le puteți face singur pentru ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare

 • Administrarea de paracetamol;
 • Plasați o sticlă cu apă caldă pe burtă, în zona spatelui sau între coapse;
 • Odihniți-vă și beți multe lichide - acest lucru vă ajută organismul să elimine bacteriile;
 • De asemenea, evitați contactul sexual până ce vă veți simți din nou mai bine.

Data actualizare: 11-05-2019 | creare: 07-09-2018 | Vizite: 15055
Bibliografie
1. Urinary tract infection (UTI). Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
2. 9 Symptoms of a Urinary Infection Everyone Should Know. Url: https://www.rd.com/health/conditions/urinary-tract-infection-symptoms/
3. Urinary tract infections (UTIs). Url: https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Un simplu simplu obicei ar putea ajuta la evitarea infecțiilor urinare
 • Antibioticele are putea fi soluția pentru ameliorarea durerilor cronice ale vezicii urinare (Studiu)
 • De ce ibuprofenul nu este indicat în tratamentul infecțiilor urinare la femei?
 •