Alimente care pot provoca reflux și probleme digestive

©

Autor:

Alimente care pot provoca reflux și probleme digestive

Alimentele care conțin carbohidrați rapid fermentabili numiți FODMAP-uri pot fi responsabile pentru inflamația intestinului, flatulență, balonare și alte probleme digestive.

Produse alimentare fermentate

Unele alimente fermentate sunt bune pentru digestie, în timp ce altele pot crea probleme pentru unii oameni. Alimentele fermentate includ vin, brânză, oțet, iaurt, varză și murături.

În cazul iaurtului, laptele este combinat cu bacterii care descompun o parte din lactoză, astfel încât acesta să poată fi mai ușor de procesat. Astfel, alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, sunt adesea considerate „alimente probiotice” care sunt bune pentru intestin.

Alimente acide

În aproape fiecare listă cu „cele mai proaste alimente pentru digestie” se vor regăsi alimentele acide cum ar fi portocalele și roșiile. Acestea sunt de obicei considerate a provoca arsuri la stomac, dar studiile au arătat că alimentele acide nu au niciun efect asupra presiunii LES (presiunea asupra ușii dintre esofag și stomac) și nu cauzează simptomele arsurilor la stomac. (1)

Cu toate acestea, dacă ai reflux sever de acid care nu a fost tratat și a iritat esofagul, alimentele acide trebuie evitate sau înlocuite cu alte fructe.

De exemplu, într-un studiu la care au participat 382 de persoane, 67% dintre participanți au prezentat arsuri la stomac după consumarea sucului de portocale (2).

Produse lactate

Nu toate produsele lactate au cantități egale de lactoză, care poate provoca probleme de digestie. Brânzeturile, cum ar fi cheddar, emmentaler sau parmezan, au, în general, mai puțin de un gram de lactoză pe porție, iar iaurtul grecesc simplu este relativ scăzut în lactoză. (3)

Specialiștii recomandă evitarea brânzeturilor procesate și a iaurtului aromatizat.

Produse alimentare de soia

Soia este o sursă de GOS, cu un conţinut de galacto-oligozaharide greu de digerat. Spre exemplu, tofu este preparată folosind procese care elimină o parte din GOS, făcând-o mai ușor de digerat.

Cum rămâne cu laptele de soia? Depinde. Dacă laptele de soia este făcut numai cu izolate de soia sau proteine din soia, atunci ar trebui să fie redus în FODMAP. Laptele de soia fabricat din soia integrală este probabil o sursă de GOS, făcând o băutură gazoasă pentru unii, citiți astfel ingredientele.

Roșii

Roșiile proaspete sau conservate sunt benefice pentru digestie. Însă pasta de tomate este o formă concentrată de roșii care are exces de fructoză, motiv pentru care este recomandată doar în cantități mici.

În cazul sosurilor, cele mai multe sosuri comerciale au ceapă și usturoi (FODMAP), zahăr adăugat și sare, astfel încât nu este recomandat sosul cumpărat de magazin.

Lapte

Toate tipurile de lapte de origine animală sunt bogate în lactoză - ceea ce înseamnă că laptele de capră sau de oaie poate fi la fel de problematic ca laptele de vacă. Laptele pe bază de plante, cum ar fi laptele de cocos, laptele de soia sau laptele de migdale în general, nu are lactoză. Unele, însă, inclusiv laptele de migdale și laptele de soia, pot conține alte FODMAP-uri care pot fi dăunătoare pentru digestie.

Porumb

Porumbul poate fi consumat în mai multe moduri, cum ar fi floricele de porumb, porumb fiert sau copt sau ca mălai. Porumbul proaspăt conține două tipuri de FODMAP, ceea ce face ca porumbul să provoace dificultăți pentru unii oameni de a digera. Popcornul se simte ca o gustare ușoară și sănătoasă, dar este de fapt carb-densă (are aproximativ 64 de grame de carbohidrați la 100 de grame) și poate, de asemenea, să aibă grăsimi trans adăugate, ambele putând cauza probleme cu digestia. Cerealele integrale și tortilla de porumb par a fi mai bine tolerate de majoritatea oamenilor.

Varză

Varza este de obicei în topul alimentelor care produc gaze. Cu toate acestea, varza verde și cea roșie par a fi bine tolerate de cei mai mulți oameni, în timp ce varza creață și varza chinizească au un procent mult mai mare in FODMAPs și ar trebui sa fie consumată în mod limitat în cazul persoanelor care tind să sufere de flatulență și de balonare.

Sos iute

Toleranța la sosul iute diferă de la un individ la altul. Acesta cauzează probleme în cazul celor care au arsuri la stomac.

De exemplu, un studiu a arătat că consumul de chili care conținea pulpa de chili a încetinit ritmul de digestie (4).

În plus, alimentele picante pot irita un esofag deja inflamat și acest lucru poate agrava simptomele arsurilor la stomac (5).

Sare

Consumul de sare de masă sau alimente sărate poate crește refluxul, un factor de risc pentru arsurile la stomac.

De exemplu, un studiu a constatat că persoanele care au adăugat sare de masă au avut un risc de reflux cu 70% mai mare decât persoanele care nu au adăugat niciodată sare.

Același studiu a constatat, de asemenea, că persoanele care au consumat alimente sărate de cel puțin trei ori pe săptămână au avut un risc de reflux de 50% mai mare decât persoanele care nu au mâncat alimente sărate (6).

Ceapa

Ceapa, în special ceapa crudă, este o cauză comună pentru arsurile la stomac. Ceapa poate provoca reflux de acid și simptome de arsuri la stomac.

Într-un studiu, persoanele cu arsuri la stomac au mâncat într-o zi un hamburger simplu, urmat de un hamburger identic cu ceapă, într-o altă zi. Consumul de burger cu ceapă a agravat semnificativ simptomele arsurilor la stomac, în comparație cu consumul de burger fără ceapă (7).

Sucuri și băuturi carbogazoase

Cercetările sugerează că aceste băuturi pot crește aciditatea gastrică.

Într-un studiu, oamenii de știință au observat tiparele de dormit a peste 15.000 de persoane, constatând că aproximativ 25% au experimentat arsuri la stomac în timpul somnului. După investigații ulterioare, cercetătorii au descoperit că arsurile la stomac pe timp de noapte au fost puternic legate de mai mulți factori, inclusiv consumul de băuturi carbogazoase (8).

Un alt studiu a constatat că persoanele care au consumat băuturi carbogazoase au avut un risc cu 69% mai mare de a dezvolta simptome de reflux, cum ar fi arsurile la stomac (9).


Data actualizare: 13-06-2019 | creare: 05-11-2018 | Vizite: 16254
Bibliografie
1. Dietary guideline adherence for gastroesophageal reflux disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4139138/
2. The relationship between the popular beverages in Korea and reported postprandial heartburn. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20168057
3. DIETARY SUPPLEMENTS: WHAT YOU NEED TO KNOW. Url: https://ods.od.nih.gov/HealthInformation/DS_WhatYouNeedToKnow.aspx
4. The effect of chilli on gastrointestinal transit. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1543869
5. Gastroesophageal reflux in healthy subjects induced by two different species of chilli (Capsicum annum). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16699276
6. Lifestyle related risk factors in the aetiology of gastro-oesophageal reflux. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15542505
7. The effect of raw onions on acid reflux and reflux symptoms. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2327378
8. Predictors of heartburn during sleep in a large prospective cohort study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15888843
9. Relationship between gastroesophageal reflux symptoms and dietary factors in Korea. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21369492
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum acționează bicarbonatul de sodiu asupra arsurilor gastrice?
  • Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  •