Medicamentele pentru arsuri la stomac legate de afectearea silențioasă a rinichilor

©

Autor:

Medicamentele pentru arsuri la stomac legate de afectearea silențioasă a rinichilor
Administrarea îndelungată de medicamente inhibitoare a pompei de protoni (IPP) - omeprazol (Omez, Omeran), esomeprazol (Nexium, Helides, Emanera), lansoprazol, pantoprazol (Controloc), rabeprazol, timoprazol, picoprazol - este legată de apariția unor afecțiuni renale grave, iar debutul brusc al problemelor de rinichi avertizează medicii să întrerupă tratamentul. Totuși, un studiu arată că mai mult de jumătate dintre pacienții care dezvoltă afecțiuni renale cronice în timpul tratamentului prelungit cu aceste medicamente nu prezintă simptome acute, ce ar putea avertiza asupra declinului funcției renale.

Studiul cercetătorilor de la University School of Medicine din St. Louis și Veterans Affairs St. Louis Health Care System a fost publicat în revista Kidney International.

Cercetătorii au analizat datele a 125.596 de pacienți care luau medicamente inhibitoare a pompei de protoni și 18.436 de pacienți care luau alte medicamente pentru arsuri la stomac - blocante H2 sau antihistaminice. Acestea din urmă sunt mai puțin probabil să cauzeze probleme renale, dar sunt și mai puțin eficiente.

Pacienții au fost urmăriți timp de cinci ani. Peste 80% dintre aceștia nu au dezvoltat probleme renale acute - acestea sunt adesea reversibile și constau în cantitate scăzută de urină, oboseală, edem al picioarelor și gleznelor. Dintre persoanele care au dezvoltat afecțiuni renale cronice, inclusiv boli terminale, mai mult de jumătate nu au prezentat simptome acute, de avertizare.

În cazul afecțiunilor terminale, rinichii nu mai pot îndepărta eficient reziduurile din organism și sunt necesare transplantul sau dializa pentru a menține pacientul în viață.

Dintre utilizatorii blocantelor H2, 7,67% au dezvoltat boli renale cronice în absența simptomelor acute, iar 1,27% au dezvoltat afecțiuni renale terminale.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-08-2023 | creare: 24-02-2017 | Vizite: 7553
Bibliografie
Popular heartburn drugs linked to gradual yet 'silent' kidney damage, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170222082252.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: