Medicii din Coreea de Nord fac amputari fara anestezie si lucreaza la lumina lumanarii (Amnesty)

Data publicării: 16-07-2010

Sistemul de sănătate din Coreea de Nord este în colaps, iar medicii fac uneori amputări fără anestezie sau lucrează la lumina lumânării în spitale în care lipsesc medicamentele de bază, încălzirea şi electricitatea, a precizat joi organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International, relatează Associated Press.

Sistemul de sănătate din Coreea de Nord se degradează de ani de zile, în contextul în care problemele economice ale ţării se amplifică. Potrivit Amnesty, mulţi dintre cei 24 de milioane de cetăţeni nord-coreeni s-ar confrunta cu probleme de sănătate cauzate de subnutriţe cronică, cum ar fi tuberculoza şi anemia.

'Oamenii din Coreea de Nord sunt privaţi de dreptul la o îngrjire medicală adecvată, în mare parte din cauza politicilor guvernamentale eşuate şi contraproductive', se arată într-un raport de cercetare al Amnesty privind starea sistemului de sănătate din Coreea de Nord.

Raportul a fost realizat pe baza unor interviuri cu peste 40 de nord-coreeni care au dezertat, în special în Coreea de Sud, precum şi cu organizaţii şi specialişti în sănătate care lucrează cu nord-coreeni. Totuşi, cercetătorii Amnesty nu au avut acces direct în Coreea de Nord, una dintre cele mai închise ţări din lume.

Nu există pentru moment nicio reacţie din partea Coreii de Nord, care este sensibilă la criticile venite din afară la adresa condiţiilor sale privind politica şi drepturile omului şi răspunde în mod obişnuit prin presa controlată de stat, deşi de multe ori câteva zile sau chiar săptămâni mai târziu.

Raportul Amnesty notează că spitalele din Coreea de Nord sunt într-o situaţie extrem de proastă, cu întreruperi frecvente de curent şi ale sistemelor de încălzire din cauza crizei energetice, medicii fiind nevoiţi să lucreze numai la lumina de afară sau la lumânare.

'Dacă au noroc, pacienţii sunt anesteziaţi în timpul operaţiilor, însă de multe ori insuficient pentru a elimina complet durerea', se arată în document. 'Fără medicamente de bază, unităţile spitaliceşti din Coreea de Nord nu pot oferi servicii precum cele chirurgicale fără a pune în pericol viaţa pacienţilor', notează Amnesty.

Medicii lucrează deseori fără a fi plătiţi sau fără a avea aproape deloc medicamente de prescris şi trebuie să refolosească proviziile medicale insuficiente pe care le au la dispoziţie, se scrie în raport.

Coreea de Nord susţine că oferă îngrijiri medicale gratuite tuturor cetăţenilor. Amnesty observă însă că majoritatea celor intervievaţi au spus că ei sau membri ai familiei lor au oferit medicilor ţigări, alcool sau bani pentru a primi îngrijiri medicale.

Mulţi dintre cei chestionaţi au mai precizat că sunt nevoiţi să meargă şi câte două ore pentru a ajunge la un spital pentru operaţii cruciale, a declarat Norma Kang Muico, cercetătoare a Amnesty şi autoare a raportului. '(Lipsa) accesului fizic la îngrijiri medicale a fost de asemenea destul de şocantă pentru mine', a declarat ea joi la Seul.
Sursa: Agerpres, 16-07-2010, Vizualizari 291
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.