Studiu: Mersul pe jos poate reduce semnificativ riscul de mortalitate

©

Autor: Redacția ROmedic

Studiu: Mersul pe jos poate reduce semnificativ riscul de mortalitate
Un studiu publicat în jurnalul PLOS ONE arată că există o corelatie directă între numărul de pași efectuați zilnic și riscul de mortalitate pe termen lung.

Sedentarismul este o problemă de sănătate publică, asociată în primul rând cu obezitatea. Studiile anterioare în acest sens au fost realizate în mare parte pe baza chestionarelor, însă aceste rezultate mai ample confirmă că riscul de mortalitate poate fi redus printr-un stil de viață activ.

Studiul a presupus monitorizarea a 3.000 de persoane cu vârsta medie de 58,8 ani, pe durata a 15 ani. Aceștia au utilizat pedometre iar datele au fost colectate la început și după 5 ani pe durata unei sesiuni, pentru a contoriza numărul de pași realizați zilnic.

Rezultatele au arătat o asociere între numărul de pași efectuați zilnic și riscul de deces asociat, și anume:
  • persoanele sedentare care au crescut numărul de pași efectuați zilnic de la 1.000 la 10.000 au prezentat o reducere a riscului de mortalitate cu aproximativ 46%;
  • persoanele sedentare care au crescut numărul de pași efectuați zilnic la 3.000, 5 zile pe săptămână, au prezentat o reducere a riscului cu aproximativ 12%.

Autorii studiului menționează că aceste rezultate au fost independente de alți factori cum ar fi indicele de masă corporală (IMC) sau fumatul.

Mersul pe jos pare să aibă o importanță majoră în reducerea riscului de deces, iar cercetătorii recomandă pedometrele pentru contorizarea pașilor efectuați zilnic pentru a putea observa în timp beneficiile din urma efectuării acestei activități.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 05-04-2019 | creare: 06-11-2015 | Vizite: 2114
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe jos ar putea fi cheia sănătății
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • 5 motive pentru care e bine să te plimbi, chiar și iarna
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum