Metabolismul ca factor important în tulburarea depresivă majoră recurentă

Despre lucrare, Robert K. Naviaux, PhD, afirmă: „Este un studiu restrâns, dar este primul care arată potenÈ›ialul utilizării markerilor metabolici drept indicatori clinici ai riscului de recurență pentru simptomele tulburării depresive majore.”
Tulburarea depresivă majoră este o afecÈ›iune cu incidență crescută, putând prezenta caracter recurent, cu risc de reapariÈ›ie a simptomelor de 80% în următorii 5 ani după primul episod. Denumită È™i depresie clinică, prezintă simptome precum: tristeÈ›e sau lipsă de speranță, anxietate, tulburări de somn, furie sau frustrare, dificultate în gândire, lipsă de interes, ideaÈ›ie suicidară.
Pentru acest studiu, au fost selectaÈ›i 68 de participanÈ›i, dintre care 45 de femei si 23 de bărbaÈ›i, toÈ›i diagnosticaÈ›i cu tulburare depresivă majoră în remisie, fără medicaÈ›ie, alături de 59 de participanÈ›i drept grup de control. După ce au urmărit participanÈ›ii timp de 2 ani È™i jumătate, cercetătorii au identificat anumiÈ›i parametrii care puteau indica indivizii cu È™anse mai mari de recidivă, chiar È™i pe o perioadă de 2 ani în viitor, cu o acurateÈ›e de aproximativ 90%. Cele mai utile substanÈ›e s-au dovedit a fi cele lipidice (cum ar fi eicosanoizii) si purinice. Aceste substanÈ›e sunt indispensabile în activitățile de semnalizare celulară, prin intermediul cărora sunt trimise mesaje despre starea celulelor. PacienÈ›ii cu tulburare depresivă majoră recurentă au prezentat alterări în activitățile celulare normale, mediate de metaboliÈ›i specifici.
Robert K. Naviaux a subliniat importanÈ›a descoperirii: „Aceste modificări nu sunt identificabile prin examene clinice uzuale, studiul metaboliÈ›ilor putând reprezenta un nou instrument pentru a stabili daca un pacient este vulnerabil pentru recurenÈ›a simptomelor depresive.”
Rezultatele acestui studiu urmează să fie validate în cadrul unui studiu mai mare, care cuprinde grupul de pacienÈ›i cu 99 de femei È™i 99 de bărbaÈ›i, alături de grupul de control, cu număr identic de participanÈ›i.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tulburare depresiva
- Depresie ajutor!
- Depresie majora!!! va rog ajutati-ma!!!
- O schema de tratament pentru un episod antipsihotic
- Am pierdut contactul cu realitatea
- Tulburare obsesiva si depresie majora
- Depresie majora, va rog ajutati-ma!
- Buna seara, sufar de 16 ani de tulburare depresiva anxioasa majora obsesiva