Potrivit unui studiu, cele mai multe antidepresive sunt ineficiente pentru tineri și adolescenți

©

Autor:

Potrivit unui studiu, cele mai multe antidepresive sunt ineficiente pentru tineri și adolescenți
Cele mai multe medicamente antidepresive sunt fie ineficiente, fie nesigure pentru copiii și adolescenții cu tulburare depresivă majoră - aceasta este concluzia celui mai cuprinzător studiu care compară antidepresivele prescrise în mod obișnuit.

Rezultatele studiului publicat în revista The Lancet indică faptul că din 14 medicamente antidepresive doar fluoxetina (Fluoxetin, Fluoxin, Magrilan, Prozac) a avut un efect mai eficient decât placebo în înlăturarea simptomelor depresive, în timp ce venlafaxina (Alventa, Efectin, Elify, Fobiless, Ivryx, Venlaxina) a fost legată de creșterea riscului de gânduri suicidare, comparativ cu placebo și cu alte cinci tipuri de antidepresive.

Tulburarea depresivă majoră afectează aproximativ 3% dintre copiii cu vârste între 6 și 12 ani, și aproximativ 6% dintre adolescenții între 13 și 18 ani. În multe ghiduri clinice psihoterapia este tratamentul de primă intenție recomandat pentru depresie, iar în anul 2004 FDA (agenția națională americană de reglemantare a alimentelor și medicamentelor) avertiza despre riscul de suicid la tinerii cu depresie tratați cu medicamente. Cu toate acestea, prescrierea antidepresivelor a înregistrat o ușoară creștere în ultimii ani. În SUA sertralina este prescrisă cel mai adesea, iar în Marea Britanie fluoxetina.

Trebuie avut în vedere că amenințarea reală a riscului de gânduri și intenții suicidare rămâne neclar, din cauza studiilor clinice puține și deficitar organizate. O problemă o reprezintă respectarea dreptului la intimitate, ceea ce face dificilă centralizarea datelor individuale precise.

Studiul de față este o meta-analiză a studiilor randomizate ce compară efectele a 14 medicamente antidepresive la tinerii cu tulburare depresivă majoră. Medicamentele sunt clasificate după eficiență (modificare a simptomelor și răspuns la tratament), toleranță (întreruperea tratamentului din cauza efectelor adverse), acceptare (întreruperea tratamentului din orice cauză) și efecte nocive asociate (cum ar fi gânduri și tentative suicidare). Au fost analizate 34 de studii cu 5.260 de participanți cu vârste 9-18 ani.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 19-02-2023 | creare: 09-06-2016 | Vizite: 6264
Bibliografie
1. Most antidepressant drugs ineffective for children and teens, according to study, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-antidepressant-drugs-ineffective-children-teens.html
2. Comparative efficacy and tolerability of antidepressants for major depressive disorder in children and adolescents: a network meta-analysis, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30385-3/abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
  • Este permis alcoolul dacă iau antidepresive?
  •