Potrivit unui studiu, cele mai multe antidepresive sunt ineficiente pentru tineri și adolescenți
©
Autor: Airinei Camelia

Rezultatele studiului publicat în revista The Lancet indică faptul că din 14 medicamente antidepresive doar fluoxetina (Fluoxetin, Fluoxin, Magrilan, Prozac) a avut un efect mai eficient decât placebo în înlăturarea simptomelor depresive, în timp ce venlafaxina (Alventa, Efectin, Elify, Fobiless, Ivryx, Venlaxina) a fost legată de creÈ™terea riscului de gânduri suicidare, comparativ cu placebo È™i cu alte cinci tipuri de antidepresive.
Tulburarea depresivă majoră afectează aproximativ 3% dintre copiii cu vârste între 6 È™i 12 ani, È™i aproximativ 6% dintre adolescenÈ›ii între 13 È™i 18 ani. În multe ghiduri clinice psihoterapia este tratamentul de primă intenÈ›ie recomandat pentru depresie, iar în anul 2004 FDA (agenÈ›ia naÈ›ională americană de reglemantare a alimentelor È™i medicamentelor) avertiza despre riscul de suicid la tinerii cu depresie trataÈ›i cu medicamente. Cu toate acestea, prescrierea antidepresivelor a înregistrat o uÈ™oară creÈ™tere în ultimii ani. În SUA sertralina este prescrisă cel mai adesea, iar în Marea Britanie fluoxetina.
Trebuie avut în vedere că ameninÈ›area reală a riscului de gânduri È™i intenÈ›ii suicidare rămâne neclar, din cauza studiilor clinice puÈ›ine È™i deficitar organizate. O problemă o reprezintă respectarea dreptului la intimitate, ceea ce face dificilă centralizarea datelor individuale precise.
Studiul de față este o meta-analiză a studiilor randomizate ce compară efectele a 14 medicamente antidepresive la tinerii cu tulburare depresivă majoră. Medicamentele sunt clasificate după eficiență (modificare a simptomelor È™i răspuns la tratament), toleranță (întreruperea tratamentului din cauza efectelor adverse), acceptare (întreruperea tratamentului din orice cauză) È™i efecte nocive asociate (cum ar fi gânduri È™i tentative suicidare). Au fost analizate 34 de studii cu 5.260 de participanÈ›i cu vârste 9-18 ani.
Sursa: MedicalXpress
Data actualizare: 19-02-2023 | creare: 09-06-2016 | Vizite: 6264
Bibliografie
1. Most antidepressant drugs ineffective for children and teens, according to study, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-antidepressant-drugs-ineffective-children-teens.html2. Comparative efficacy and tolerability of antidepressants for major depressive disorder in children and adolescents: a network meta-analysis, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30385-3/abstract
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Tinerii cu psihoză pot fi identificați printr-o nouă modalitate, mult mai eficientă și mai convenabilă
- Calitatea de a fi curios ar putea promova memorarea
- Alertele și notificările de pe telefon ne fac hiperactivi și ne distrag atenția
- Prevalența autismului la vârsta de 8 ani în continuă creștere. 1 copil din 59 este afectat
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- De 18 ani tot bolnava sunt... nu ma ajuta tratamentul!
- Depresie - sa iau sau nu medicamente?
- Medicamente combinate pentru depresie
- M-am ingrasat de la Seroquel XR 300?
- Va rog sa-mi dati un raspuns
- Sarcina si antidepresivele
- Tratament cu Fevarin - episod depresiv major
- Antidepresive care cresc dopamina
- Ciprealex reluare tratament.
- Antidepresive cu antibiotice.