Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt

©

Autor:

Obezitatea poate fi „transmisă” de la mamă la făt
Asocierea dintre obezitatea maternă și creșterea riscului de obezitate la copil a fost documentată în numeroase studii, iar identificarea mecanismelor implicate prezintă un interes aparte în domeniul cercetării medicale.

O analiză publicată în International Journal of Obesity a remarcat în cazul celulelor din cordonul ombilical al nou-născuților proveniți din mame supraponderale sau obeze, anomalii de expresie a unor gene cu rol cheie în metabolismul celular și energetic.

Studiul a inclus analiza celulelor din cordonul ombilical după naștere. Acestea au provenit de la 25 de femei supraponderale sau obeze înainte de rămâne însărcinate și alte 13 femei normoponderale, fără diabet.

În urma analizei sângelui recoltat din cordonul ombilical s-au remarcat concentrații crescute ale grăsimilor plasmatice, în special acizi grași saturați, care au făcut parte din fluxul sangvin constant dintre mamă și făt.

Obezitatea maternă a fost corelată cu expresia deficitară a genelor care reglează funcțiile mitocondriale („uzina” de energie a celulelor) și producția, respectiv metabolismul lipidelor.

Concluziile acestui studiu sugerează că încă din momentul nașterii ar putea fi detectate tulburări metabolice rezultate din cauza obezității materne, similare modificărilor patologice care au loc în cazul obezității, rezistenței la insulină și diabetului zaharat tip 2”, afirmă cercetătorii.

Rezultatele studiului încurajează nevoia schimbării stilului de viață, implicit a alimentației și a nivelului activității fizice desfășurate, pentru menținerea unei greutăți ideale prenatale. Deoarece sarcina nu reprezintă un moment oportun pentru a pierde excesul de greutate, consultația preconcepțională și echilibrarea ponderală înainte de momentul concepției ar putea fi utile pentru a minimiza riscurile de obezitate și tulburări metabolice la făt.

Monitorizarea atentă a curbelor de creștere și a alimentației copilului este esențială pentru a reduce riscul de obezitate, atât în primii doi ani de viață, dar mai ales pe parcursul întregii copilării și al adolescenței. „Riscul de a dezvolta boli cronice la naștere nu constituie o certitudine de a face boala de-a lungul vieții; sunt numeroși factori individuali și ambientali care pot favoriza, respectiv diminua riscul”.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-08-2016 | creare: 29-08-2016 | Vizite: 1150
Bibliografie
Umbilical cells shed light on how obesity may pass from mother to child, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160822155938.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Obezitatea la copii
  • Menstruația peste sarcină
  •