Microbiomul intestinal și apa clorinată

©

Autor:

Microbiomul intestinal și apa clorinată

Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Tufts arată că rezervele de apă cu clor din Bangladesh au un efect redus asupra abundenței și diversității bacteriilor din intestinele copiilor.
Oamenii de știință au conceput modalități simple și puțin costisitoare de purificare a apei în țările cu venituri mici prin intermediul clorului, însă faptul că adăugarea de clor în apă ar putea dăuna bacteriilor benefice intestinale în curs de dezvoltare ale copiilor, care joacă un rol important în menținerea stării de sănătate, preocupă cercetătorii în continuare.

 

Echipa a colaborat cu numeroși colegi de la Universitatea din California, Centrul Internațional pentru Cercetarea Bolilor Diareice din Bangladesh și Eawag din Elveția, astfel descoperind că utilizarea clorului pentru tratarea apei potabile în Dhaka, Bangladesh nu perturbă concentrația normală de bacterii din tractul digestiv al copiilor. Microbioamele au prezentat o diversitate a bacteriilor similară cu cea ale copiilor care nu au consumat apă clorinată, cu toate că au fost observate creșterea numărului de bacterii benefice și a prezenței unor gene ce produc rezistență la antibiotice.

 

Studiul actual sugerează că acesta nu ucide bacteriile benefice atunci când se consumă apa clorinată, în ciuda faptului că anionul inactivează microorganismele prezente în apă în timpul depozitării, transportului și livrării prin robinet. În fapt, datorită proprietăților de ucidere a bacteriilor ce ar putea avea efecte nedorite asupra intestinelor, clorinarea aduce beneficii microbioamelor copiilor. Acest lucru este de o importanță aparte în primii ani de viață, deoarece microbiomul sugarilor este format la naștere, apoi se diversifică și se stabilizează la starea sa matură până la vârsta de trei ani. Colonizarea progresivă de către diferite bacterii din microbiom poate fi importantă pentru mai multe etape de dezvoltare legate de metabolism și menținerea greutății, dezvoltarea alergiilor, susceptibilitatea la boli și chiar sănătatea mintală.

 

Maya Nadimpalli, profesor asistent de cercetare în inginerie civilă și de mediu la Tufts, afirmă că studiile suplimentare ar putea fi utile pentru înțelegerea tuturor efectelor pe termen lung asupra sănătății ale consumului de apă clorinată, însă studiul actual demonstrează că microbiomul este protejat după cel puțin un an de expunere, astfel încât beneficiile clorinării apei continuă să depășească îngrijorările cu privire la siguranța acesteia.

sursa: Science Daily
foto: Courtesy of Amy Pickering


Data actualizare: 19-04-2022 | creare: 19-04-2022 | Vizite: 276
Bibliografie
Chlorinated water supplies don’t disturb healthy gut microbiomes in young children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414125114.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •