Mijloacele prin care singurătatea ar putea duce la apariția diabetului

©

Autor:

Mijloacele prin care singurătatea ar putea duce la apariția diabetului
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a evaluat efectele activității fizice, indicelui de masă corporală (IMC) și calității dietei asupra relației dintre sentimentul de singurătate și diabet. Studiul a folosit date din studiul Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity across the Life Span (HANDLS) și a inclus 1.713 participanți adulți, albi și afro-americani, cu vârste între 36 și 77 de ani.
Cercetătorii au investigat cum singurătatea, evaluată prin scala UCLA, influențează riscul de diabet prin intermediul factorilor precum calitatea dietei, măsurată prin scorurile Healthy Eating Index (HEI) 2010, activitatea fizică și IMC. Analiza a fost efectuată folosind modelul macro Hayes PROCESS, luând în considerare variabile precum vârsta, sexul, rasa, educația, venitul gospodăriei și consumul de alcool.

Rezultatele au indicat că sentimentul de singurătate avea corelații semnificative, dar inverse, cu calitatea dietei și activitatea fizică. S-a constatat că activitatea fizică și IMC-ul au un efect indirect semnificativ asupra riscului de diabet mediat de singurătate. De asemenea, valorile mai mari ale IMC-ului au fost asociate semnificativ cu un risc mai mare de diabet.

Concluziile studiului subliniază că dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală, cum ar fi depresia și singurătatea, este adesea complexă și multifactorială, legându-se de factori de stil de viață și genetici. Aceste descoperiri sugerează importanța dezvoltării programelor de intervenție țintite care pot îmbunătăți ănătatea mintală și fizică.

sursa: News Medical
foto: asylsun / Shutterstock.com

Data actualizare: 01-12-2023 | creare: 01-12-2023 | Vizite: 699
Bibliografie
Can loneliness lead to diabetes? New study reveals the role of physical activity and BMI, link: https://www.news-medical.net/news/20231128/Can-loneliness-lead-to-diabetes-New-study-reveals-the-role-of-physical-activity-and-BMI.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Singurătatea ne poate îmbolnăvi
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum