MIT: Anticoncepționalele îngrașă
Autor: Costin Oana

FALS
Unul dintre presupusele efecte adverse foarte vehiculate ale anticoncepÈ›ionalelor este favorizarea luării în greutate. Testele clinice È™i studiile nu au demonstrat până acum această acÈ›iune, însă ideea continuă să persiste deopotrivă printre medici È™i paciente È™i să împiedice unele femei să apeleze la această metodă contraceptivă.Un studiu longitudinal publicat în 2011 în Suedia a urmărit evoluÈ›ia a 1749 de participante din generaÈ›ii diferite, între vârstele 19 È™i 44 de ani. La fiecare 5 ani acestea răspundeau la un set de întrebări legate de contracepÈ›ie, sarcină, greutate È™i fumat. Comparând femeile monitorizate de la 19 la 34 de ani care luaseră anticoncepÈ›ionale cu cele care au folosit alte metode, cercetătorii nu au observat nicio diferență în creÈ™terea în greutate între cele două grupuri. Concluzia generală a cercetătorilor a fost că nu există o corelaÈ›ie între administrarea de anticoncepÈ›ionale È™i luarea în greutate. În schimb au fost identificaÈ›i doi posibili factori pentru îngrășare: vârsta È™i fumatul.
În 2013 cercetători din cadrul institutului Cochrane au realizat o meta-analiză a studiilor publicate până la acel moment privind îngrășarea È™i anticoncepÈ›ionalele. Din cele 49 de studii identificate în jurnalele de specialitate, doar 4 dintre ele au comparat metodele contraceptive cu o metodă placebo, iar rezultatele acestora nu au indicat un efect al pastilelor contraceptive asupra luării în greutate. Cele care au comparat diferite metode contraceptive, fără placebo, nu au arătat nici ele un impact semnificativ asupra greutății corporale.
Concluzia cercetătorilor a fost că este nevoie de studii suplimentare care să folosească metoda placebo (sau un grup de femei care să nu primească deloc tratament hormonal) pentru a se putea spune cu exactitate dacă luarea în greutate este într-adevăr un efect advers al anticoncepÈ›ionalelor.
Pe de altă parte, senzaÈ›ia de luare în greutate poate fi dată de reÈ›inerea de apă în organism, un fenomen destul de frecvent atunci când se începe administrarea anticoncepÈ›ionalelor. Cele care conÈ›in estrogen favorizează creÈ™terea nivelului de sodiu, afectând într-o oarecare măsură metabolismul apei din corp. Reducerea aportului de sare din alimentaÈ›ie poate însă contracara acest efect negativ. În plus, retenÈ›ia apei este temporară È™i dispare după câteva luni de la debutul administrării.
De asemenea, progesteronul pe care majoritatea anticoncepÈ›ionalelor îl conÈ›ine, este foarte posibil să crească pofta de mâncare. Adaptarea cantității de alimente consumate la apetitul mai ridicat poate duce într-adevăr, indirect, la îngrășare. Dar în general creÈ™terea apetitului nu este atât de mare încât să simÈ›iÈ›i nevoia de a mânca mult mai mult.
Corpul fiecărei femei poate reacÈ›iona diferit la anticoncepÈ›ionale, aÈ™a că dacă vă confruntaÈ›i cu efecte negative care nu dispar (de obicei organismul are nevoie de o perioadă de adaptare), discutaÈ›i cu medicul pentru schimbarea lor cu un alt tip sau chiar cu o altă metodă contraceptivă. În evaluarea acestora este însă important să cunoaÈ™teÈ›i adevăratele efecte adverse posibile. În privinÈ›a anticoncepÈ›ionalelor luarea în greutate nu este, cel puÈ›in deocamdată, un fapt dovedit.
Birth control pills and weight gain, link: http://goaskalice.columbia.edu/birth-control-pills-and-weight-gain
The pill does not lead to weight gain, link: http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=104900&CultureCode=en
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Iau pentru prima data anticonceptionale
- Ma puteti lamuri si pe mine?
- Am luat pastilele de la sfarsitul tabletei
- Anticonceptionale dupa intrerupere de sarcina
- Anticonceptionalele si prezervativ
- Sindromul ovarului polichistic si anticonceptionalele
- Anticonceptionale si voma
- Prima menstruatie dupa anticonceptionale
- Menstruatie in timpul administrarii anticonceptionalelor
- Anticoncepționalele și vitamina C