MIT: Anticoncepționalele îngrașă

©

Autor:

MIT: Anticoncepționalele îngrașă

FALS

Unul dintre presupusele efecte adverse foarte vehiculate ale anticoncepționalelor este favorizarea luării în greutate. Testele clinice și studiile nu au demonstrat până acum această acțiune, însă ideea continuă să persiste deopotrivă printre medici și paciente și să împiedice unele femei să apeleze la această metodă contraceptivă.

Un studiu longitudinal publicat în 2011 în Suedia a urmărit evoluția a 1749 de participante din generații diferite, între vârstele 19 și 44 de ani. La fiecare 5 ani acestea răspundeau la un set de întrebări legate de contracepție, sarcină, greutate și fumat. Comparând femeile monitorizate de la 19 la 34 de ani care luaseră anticoncepționale cu cele care au folosit alte metode, cercetătorii nu au observat nicio diferență în creșterea în greutate între cele două grupuri. Concluzia generală a cercetătorilor a fost că nu există o corelație între administrarea de anticoncepționale și luarea în greutate. În schimb au fost identificați doi posibili factori pentru îngrășare: vârsta și fumatul.

În 2013 cercetători din cadrul institutului Cochrane au realizat o meta-analiză a studiilor publicate până la acel moment privind îngrășarea și anticoncepționalele. Din cele 49 de studii identificate în jurnalele de specialitate, doar 4 dintre ele au comparat metodele contraceptive cu o metodă placebo, iar rezultatele acestora nu au indicat un efect al pastilelor contraceptive asupra luării în greutate. Cele care au comparat diferite metode contraceptive, fără placebo, nu au arătat nici ele un impact semnificativ asupra greutății corporale.

Metoda placebo constă în administrarea unei substanțe inactive, fără efect, pacientului, dar fără ca el să știe că primește un tratament „fals”. Compararea efectelor medicamentului propriu-zis cu ale tratamentului placebo este printre cele mai importante metode de a verifica eficiența sau acțiunea tratamentului testat.

Concluzia cercetătorilor a fost că este nevoie de studii suplimentare care să folosească metoda placebo (sau un grup de femei care să nu primească deloc tratament hormonal) pentru a se putea spune cu exactitate dacă luarea în greutate este într-adevăr un efect advers al anticoncepționalelor.

Pe de altă parte, senzația de luare în greutate poate fi dată de reținerea de apă în organism, un fenomen destul de frecvent atunci când se începe administrarea anticoncepționalelor. Cele care conțin estrogen favorizează creșterea nivelului de sodiu, afectând într-o oarecare măsură metabolismul apei din corp. Reducerea aportului de sare din alimentație poate însă contracara acest efect negativ. În plus, retenția apei este temporară și dispare după câteva luni de la debutul administrării.

De asemenea, progesteronul pe care majoritatea anticoncepționalelor îl conține, este foarte posibil să crească pofta de mâncare. Adaptarea cantității de alimente consumate la apetitul mai ridicat poate duce într-adevăr, indirect, la îngrășare. Dar în general creșterea apetitului nu este atât de mare încât să simțiți nevoia de a mânca mult mai mult.

Corpul fiecărei femei poate reacționa diferit la anticoncepționale, așa că dacă vă confruntați cu efecte negative care nu dispar (de obicei organismul are nevoie de o perioadă de adaptare), discutați cu medicul pentru schimbarea lor cu un alt tip sau chiar cu o altă metodă contraceptivă. În evaluarea acestora este însă important să cunoașteți adevăratele efecte adverse posibile. În privința anticoncepționalelor luarea în greutate nu este, cel puțin deocamdată, un fapt dovedit.

Data actualizare: 19-01-2020 | creare: 25-11-2014 | Vizite: 5310
Bibliografie
Effect of birth control pills and patches on weight, link: https://summaries.cochrane.org/CD003987/FERTILREG_effect-of-birth-control-pills-and-patches-on-weight
Birth control pills and weight gain, link: https://goaskalice.columbia.edu/birth-control-pills-and-weight-gain
The pill does not lead to weight gain, link: https://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=104900&CultureCode=en
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  •