MIT: Laptele cald te ajută să adormi

©

Autor:

MIT: Laptele cald te ajută să adormi

PARȚIAL ADEVĂRAT


Ideea consumului unui pahar de lapte cald înainte de culcare ca metodă de a adormi mai repede este de mult timp perpetuată.

Oamenii de știință spun că ar putea există o parte de adevăr în această supoziție. Însă moleșeala sau somnolența care ne pot cuprinde după ce bem lapte cald sunt cauzate mai degrabă de căldura băuturii sau de senzația stomacului plin și nu de conținutului chimic al laptelui. Studiile au arătat că apariția somnului este influențată de creșterea temperaturii pielii, însă e puțin probabil ca aceasta să crească semnificativ doar după consumul unei căni de lapte cald.

Baza acestui mit stă însă în conținutul de triptofan din lapte, un aminoacid esențial din care sunt sintetizate în organism serotonina și melatonina (hormonul implicat în apariția somnului). Totuși, orice aliment care conține triftofan am consuma (lapte, carne de curcan), conținutul acestuia este mult prea mic pentru a putea produce o creștere a melatoninei suficient de mult cât să producă somnul.

Dacă laptele cald ne ajută sau nu să adormim rămâne un subiect de dezbatere. Cert e că posibilul efect de „somnifer” pe care unele persoane îl resimt după ce îl consumă nu se datorează laptelui în sine (substanței ca atare), ci unor variabile de natură psihologică care intervin: relaxarea pe care ne-o oferă consumul unei băuturi calde, obișnuința unui ritual de seară (din care un pahar de lapte nu poate lipsi) sau chiar efectul placebo – dacă suntem convinși că un pahar de lapte cald ne va ajuta să adormim mai repede, sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple.

Data actualizare: 30-09-2014 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 9667
Bibliografie
Mechanisms and functions of coupling between sleep and temperature rhythms, link: https://science.naturalnews.com/2006/3842392_Mechanisms_and_functions_of_coupling_between_sleep_and_temperature_rhythms.html
Is it true that warm milk can make me sleepy?, link: https://scienceline.org/2006/10/ask-klein-milk/
Will drinking warm milk make you sleepy?, link: https://www.uamshealth.com/?id=6752&sid=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
  • Riscurile consumului excesiv de lapte (și cât de mult e prea mult)
  • Mit: consumul de lapte te ferește de osteoporoză/fracturi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum