Consumul crescut de sare poate induce fibroză hepatică

©

Autor:

Consumul crescut de sare poate induce fibroză hepatică
Este cunoscut faptul că, un consum excesiv de sare (clorură de sodiu) influențează presiunea arterială, mai exact, poate determina hipertensiune arterială. Un studiu recent publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry a descoperit o asociere între aportul crescut de sare din dietă și afectarea hepatică.

Acest studiu a analizat efectele expunerii la un aport excesiv de sare asupra morfologiei ficatului și posibilele manifestări de fibroză, pe modele animale.

Execesul de sodiu din dietă a fost asociat cu o serie de modificări la nivel hepatic care includ anomalii de formă a celulelor hepatice, creșterea morții celulare și inhibarea proliferării hepatocitelor. Aceste schimbări sunt caracteristice pentru fibroza hepatică și pot influența progresia ei. Unul din mecanismele implicate în apariția fibrozei hepatice este producerea crescută a speciilor reactive de oxigen, ca urmare a consumului excesiv de sare.

Stresul oxidativ este definit drept un dezechilibru între producerea speciilor reactive de oxigen (radicali liberi de oxigen) și a antioxidanților. Acest lucru poate stimula procesul inflamator și apoptoza celulară, determinând apariția și progresia fibrozei celulare.

În cadrul acestui studiu a mai fost evaluat și efectul suplimentării cu vitamina C asupra evoluției fibrozei hepatice. Doze variabile de vitamina C pot proteja celulele hepatice de efectele negative ale excesului de sare din dietă și pot stimula procesul de proliferare a hepatocitelor.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă suplimentarea cu vitamina C poate fi inclusă în managementul terapeutic al fibrozei hepatice. Între timp, este recomandat consumul moderat de sare, pentru a preveni atât apatiția patologiilor hepatice, dar și a hipertensiunii arteriale, care reprezintă una dintre cauzele majore de boală cardiacă și accident vascular cerebral.

Data actualizare: 29-02-2016 | creare: 26-02-2016 | Vizite: 1645
Bibliografie
High-salt diet may harm liver, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307028.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul ridicat de sare ar putea induce setea doar pe termen scurt
  • Fibroza hepatică ar putea fi oprită prin intermediul unor factori de transcripție
  • Excesul de sare - riscuri pentru organism
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum