Sarea iodata favorizeaza cancerul, cea normal e interzisa
Sarea iodata favorizeaza cancerul
Interviu realizat de Carmen POPESCU si Victor RONCEA
Iodarea este un atentat la sanatatea romanilor. Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, declara profesorul Chirila Prof.
dr. Pavel Chirila atrage atentia opiniei publice si factorilor responsabili ai statului asupra unui pericol care vizeaza, pe cai nestiute si aproape nevazute, imensa majoritate a romanilor, in urma unor Hotarari de Guvern aberante, legate de obligativitatea iodarii sarii. Profesorul Chirila ne demonstreaza ca iodarea universala a sarii este un real atentat la sanatatea publica a romanilor. Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult 8543 persoane. In urma acestei norme totalitare si discriminatorii neintalnite nicaieri in lume si nici chiar in timpul regimului comunist s-a ajuns ca procentul de imbolnaviri de cancer tiroidian sa se dubleze, in ultimii ani. Operatia recenta a presedintelui Traian Basescu poate avea si aceasta cauza, afirma alte surse medicale. Semnalul de alarma pe care il tragem azi trebuie luat serios in seama de parlamentarii Romaniei din Comisiile de Sanatate, de Ministerul Sanatatii, de medicii speciaIistii si, nu in ultimul rand, de institutiile insarcinate cu apararea cetatenilor tarii si chiar si de catre organele de cercetare penala.
De unde vine aceasta aberatie, de care, cred, putin, cetateni sunt realmente constienti: obligativitatea de a consuma sare iodata, chiar impotriva sanatatii lor?
Guvernul anterior a emis Hotararea 568/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 12.06.2002. Mai exact, titlul ei precizeaza continutul: "privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara".
In ce temei poate obliga statul un cetatean sa consume numai un anume produs, fara sa ofere posibilitatea alegerii, in cunostinta de cauza?
Hotararea este data "in temeiul prevederilor art.107 din Constitutia Romaniei". Cel putin asa se specifica in text. Capitolul II, articolul 3 suna astfel, totalitar: "In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sarea iodata". Art.4 (2) precizeaza si cantitatea de iod: 20A/-5 mg iod/kg sare, respectiv 34A/-8, 5 mg iodat de potasiu/kg sare). Priviti, articolul 10 reglementeaza toate interdictiile posibile: "Pe teritoriul Romaniei sunt interzise: importul in vederea comercializarii de sare neiodata pentru utilizarea in alimentatia omului, hrana animalelor si industria alimentara". Si cum un necaz nu vine niciodata singur indiferent ce guvern este la conducere, in 2006 apare Hotararea 1904, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.1038 din 28.12.2006 care obliga la cresterea concentratiei de iod, pana la 30 mg iod/kg sare (admis chiar pana la 40 mg iod/kg sare). In plus, aceasta Hotarare de Guvern lasa optionala folosirea sarii iodate in hrana animalelor si industria alimentara (sperand ca indulceste saratura acolo unde consumatorul nu poate decide), dar devine mai categorica si restrictiva cand e vorba de alimentatia privata, publica si colectiva, precum si in panificatie (unde fiecare om ar fi putut decide pentru el insusi).
Explicati-ne va rog de ce sunt aceste Hotarari de Guvern un atentat la sanatatea publica a romanilor?
In primul rand pentru ca nu este normal (nici drept, nici corect) ca Guvernul Romaniei sa ii oblige prin lege pe cetateni sa manance ce vrea Guvernul. Nicaieri in lume nu mai exista o asemenea lege. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, o incalcare a drepturilor omului, o declarare a priori a poporului roman ca fiind bolnav, in intregime. Apoi, majoritatea autorilor sunt de acord ca astazi aportul de iod a crescut la 0, 5 mg/zi prin folosirea (in afara de alimentatia naturala) a iodului in prepararea unor medicamente si vitamine, ca agent antiseptic si ca substanta de contrast in diferite investigatii. Cei care vor sa se documenteze asupra necesarului fiziologic de iod in organismul uman pot consulta, printre altele, urmatoarele: Harrison, Principiile Medicinei Interne, aparuta la Teora, in 1999, (pag. 2134-2136), I. Haulica, Fiziologie umana, Editura Medicala, Bucuresti, 1996, A.C. Guzton, Fiziologie umana si mecanismele bolilor, Editura Medicala sau J. Ed.V.Gomer, Totul despre tiroida, Editura Polinard, Bucuresti 1999 (pag. 20)
Cati romani au stricta nevoie de acest iod din sare si pentru ce?
Datele statistice oficiale ale Ministerului Sanatatii arata ca la momentul emiterii Hotararii de Guvern care obliga la iodarea universala existau in Romania 8.43 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, facuta intr-un studiu pe 1992-2001, arata 4117 cazuri.
Ce semnificatii au aceste cifre?
Cel putin doua semnificatii: pentru ceilalti 20 milioane de romani iodarea universala devine un supradozaj periculos, caci in mod logic restul romanilor sunt eutiroidieni, adica au o functie tiroidiana normala, sunt hipertiroidieni, au hormoni tiroidieni in exces, sau sunt bolnavi cu cancer tiroidian. Afirmatia ca Hotararea de Guvern cu pricina este o masura benefica care exprima marea grija a Guvernului pentru sanatatea poporului nu este decat o demagogie jalnica, caci nu este normal sa iodezi obligatoriu 20 de milioane de oameni pentru ca ar avea nevoie de iod cel mult 8543 persoane.
Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate?
Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni - cum sunt sulfonamidele si antipirina - sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica, cat si in cea sporadica, administrarea iodului poate determina dezvoltarea tireotoxicozei (iodbasedow), o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, lucrarea pe care am pomenit-o inainte, care mai spune: "de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta". In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.
Si atunci de ce suntem iodati cu forta?
Guvernantii sustin ca ne iodeaza pentru ca ne vor binele si ca sa previna hipotiroidia la romani, prin deficit de iod. Datele stiintifice insa, sustin contrariul dovedind ca cei care au ticluit hotararea, ori nu sunt bine informati ori mint "stiintific si politic". Tot pentru probitatea stiintifica consultati Tratatul de Medicina Interna al lui Harrison si veti afla ca: cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei tireoprive este ablatia chirurgicala sau cu iod radioactiv a glandei tiroide, cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei primare este cea autoimuna (raspunzatoare de 90% din cazurile de hipotiroidie), iar din cele 18 cauze ale hipotiroidiei numai una singura se refera la deficitul de iod.
Si care sunt consecintele?
Sunt atat de numeroase si nefaste, incat trebuie sa vi le scriu, ca sa le redati stiintific. Iata, cateva dintre consecintele iodarii universale a sarii: hipertiroidii induse la eutiroidieni; cresterea ratei cancerelor tiroidiene (Drug Saf 2000 (2);89-95). Intr-un studiu din Tasmania rata a crescut de trei ori la persoanele peste 49 de ani (J. Clinica. Endocrinologie. Metabolism, 1973, 37 (6): 901-909; cresterea volumului glandei tiroide, de la 4, 8 ml la 8, 6 ml, intr-un studiu publicat de European Journal 2000 Ana de Premawardhana LD si colab. (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; iodul urinar a crescut, dupa acelasi studiu de la 105 la 152 microg/l, (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; Tg Ab creste, dupa aceiasi autori de la 14, 3% (la 11 ani) la 69, 7% (la 16 ani) (pa0, 03), (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei (pigmentul epitelial retinian) demonstrat de Singalavanija A. si colaboratorii folosindu-se de electronoretinografie, potentiale vizuale evocate (VEP) si angiografia fundului de ochi cu fluoresceina (FA), (Retina 200;20(4);378-83; cresterea constanta a Basedow-ului autoimun (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; hipotiroidie indusa prin iod (Annales dEndocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; tiroidita Hashimoto (Annales dEndocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; cresterea incidentei cancerelor tiroidiene papilare (Annales dEndocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469;
Cum s-a ajuns aici?
Guvernantii au calcat pe urmele unor experinte nefaste fara sa consulte literatura de specialitate. Cu putina bunavointa sau interes fata de sanatatea natiunii puteau fi cercetate studiile lui D.A. Kontras de la Departament of Clinical Therapeutics, Universitatea din Atena, care arata in "Retina 2000" faptul ca cercetatorii care au iodat 12 orase in Anglia, comunitati din Spania si Zair au trebuie sa intrerupa cercetarea pentru ca a crescut alarmant numarul de hipotiroidii si gusa multinodulara. Un alt caz: dupa o iodare profilactica in Salta (Argentina) a crescut numarul cancerelor tiroidiene papilare. Acelasi autor a iodat locuitorii unui sat din Grecia: inainte de administrarea iodului nici unul nu avea autoanticorpi tiroidieni; dupa cateva luni 50% din subiecti aveau autoanticorpi antitireoglobulina sau antimicrosomali. In Germania de Est, unde s-a facut la un moment dat iodarea populatiei, s-au gasit procente mult mai mari de antoanticorpi decat in Germania de Vest. Iodarea apei la astronautii eutiroidieni (cu functie tiroidiana normala) a indus o scadere a functiei tiroidiene, dupa cum publica Aviation Space Environmental Medicine in numarul 71.
Suntem in pericol?
Iodarea universala a sarii este un atentat la sanatatea publica a romanilor, deoarece analiza recenta a datelor statistice, dupa 4 ani de functionare a nefastei Hotarari de Guvern, arata urmatorul dezastru: numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006! Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006. Iar numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, a ramas neschimbat!
Daca extindem analiza statistica pe media a 10 ani inainte de iodare si media pe 3 ani dupa iodare atunci observam ca tendinta evolutiva este inca mult mai grava: cancerul s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5, 4 ori, hipotiroidia a crescut de 2, 3 ori.
Ce este de facut?
Presedintele, el insusi operat pe tiroida, ar putea sa intervina macar pentru cei cinci milioane de romani care l-au ales si care sunt "iodati universal" si expusi riscurilor fara sa aiba nici o vina. Institutia numita Avocatul Poporului sa se sesizeze. Iar Comisia de bioetica a Ministerului Sanatatii si Comisiile Medicale ale Parlamentului sa analizeze macar datele statistice.
Stiti care este situatia in restul Uniunii Europene?
Sa invatam de la Europa macar ce este bun, caci acolo nimeni nu si-a permis sa iodeze universal o tara intreaga. Incercarile din trecut au fost facute cel mult pe, "o scoala", "un sat", "un oras" si efectele catastrofale - au avut decenta si constiinta sa le recunoasca. In multe tari (care au probleme reale cu deficitul de iod) exista pe raft sare normala si sare iodata si fiecare persoana cumpara de care are nevoie. Desigur, in acest caz profitul firmelor care comercializeaza iodul ar fi mult mai mic, dar merita.
Deciziile acestea aberante dateaza deja din 2002 si 2006. Daca nici acum nu se va schimba nimic, ce credeti ca se va intampla?
Pai, daca un membru al Guvernului a facut sau face una din bolile tiroidei enumerate mai sus, sa inteleaga ca este victima propriei Hotarari de Guvern.
Dar daca ei folosesc sare de Bruxelles?
Atunci sa incercam barem sa prevenim populatia
Prof. dr. Pavel Chirila este medic primar boli interne, preda bioetica si are si supraspecializare in fitoterapie si homeopatie. A fost medic la Policlinica "Gh. Marinescu" din Bucuresti, la Clinica Medicala a Spitalului de Urgenta din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Institutul de Medicina Interna "N. Gh. Lupu" al Academiei de Stiinte Medicale din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Centrul de Medicina Sociala "Christiana" Bucuresti. Este medic naturist, un practician al medicinei crestine si autor al mai multor lucrari de specialitate. In cartea "Spitalul crestin", la care este coautor, dr. Pavel Chirila contureaza imaginea unei institutii care are in centru, ca o inima, biserica. Pe langa Centrul Medical Naturalia a reusit sa ridice, cu sprijinul Comisiei Europene si al unor fundatii caritabile, singurul asezamant de tratare a bolnavilor de cancer si leucemie in faza terminala, Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" (foto de la inaugurare)
(n.r. - sarea grunjoasa nu contine iod, la fel si cea care se vinde la magazinele tip Plafar)
Interviu realizat de Carmen POPESCU si Victor RONCEA
Iodarea este un atentat la sanatatea romanilor. Dupa 4 ani de functionare a nefastei H.G. 568/2002 numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numarul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387, declara profesorul Chirila Prof.
dr. Pavel Chirila atrage atentia opiniei publice si factorilor responsabili ai statului asupra unui pericol care vizeaza, pe cai nestiute si aproape nevazute, imensa majoritate a romanilor, in urma unor Hotarari de Guvern aberante, legate de obligativitatea iodarii sarii. Profesorul Chirila ne demonstreaza ca iodarea universala a sarii este un real atentat la sanatatea publica a romanilor. Guvernul iodeaza obligatoriu 20 de milioane de oameni, insa nevoie de iod au cel mult 8543 persoane. In urma acestei norme totalitare si discriminatorii neintalnite nicaieri in lume si nici chiar in timpul regimului comunist s-a ajuns ca procentul de imbolnaviri de cancer tiroidian sa se dubleze, in ultimii ani. Operatia recenta a presedintelui Traian Basescu poate avea si aceasta cauza, afirma alte surse medicale. Semnalul de alarma pe care il tragem azi trebuie luat serios in seama de parlamentarii Romaniei din Comisiile de Sanatate, de Ministerul Sanatatii, de medicii speciaIistii si, nu in ultimul rand, de institutiile insarcinate cu apararea cetatenilor tarii si chiar si de catre organele de cercetare penala.
De unde vine aceasta aberatie, de care, cred, putin, cetateni sunt realmente constienti: obligativitatea de a consuma sare iodata, chiar impotriva sanatatii lor?
Guvernul anterior a emis Hotararea 568/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 12.06.2002. Mai exact, titlul ei precizeaza continutul: "privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara".
In ce temei poate obliga statul un cetatean sa consume numai un anume produs, fara sa ofere posibilitatea alegerii, in cunostinta de cauza?
Hotararea este data "in temeiul prevederilor art.107 din Constitutia Romaniei". Cel putin asa se specifica in text. Capitolul II, articolul 3 suna astfel, totalitar: "In Romania, in alimentatia oamenilor, hrana animalelor si in industria alimentara se utilizeaza numai sarea iodata". Art.4 (2) precizeaza si cantitatea de iod: 20A/-5 mg iod/kg sare, respectiv 34A/-8, 5 mg iodat de potasiu/kg sare). Priviti, articolul 10 reglementeaza toate interdictiile posibile: "Pe teritoriul Romaniei sunt interzise: importul in vederea comercializarii de sare neiodata pentru utilizarea in alimentatia omului, hrana animalelor si industria alimentara". Si cum un necaz nu vine niciodata singur indiferent ce guvern este la conducere, in 2006 apare Hotararea 1904, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.1038 din 28.12.2006 care obliga la cresterea concentratiei de iod, pana la 30 mg iod/kg sare (admis chiar pana la 40 mg iod/kg sare). In plus, aceasta Hotarare de Guvern lasa optionala folosirea sarii iodate in hrana animalelor si industria alimentara (sperand ca indulceste saratura acolo unde consumatorul nu poate decide), dar devine mai categorica si restrictiva cand e vorba de alimentatia privata, publica si colectiva, precum si in panificatie (unde fiecare om ar fi putut decide pentru el insusi).
Explicati-ne va rog de ce sunt aceste Hotarari de Guvern un atentat la sanatatea publica a romanilor?
In primul rand pentru ca nu este normal (nici drept, nici corect) ca Guvernul Romaniei sa ii oblige prin lege pe cetateni sa manance ce vrea Guvernul. Nicaieri in lume nu mai exista o asemenea lege. Este o incalcare a dreptului la autonomia persoanei, o incalcare a drepturilor omului, o declarare a priori a poporului roman ca fiind bolnav, in intregime. Apoi, majoritatea autorilor sunt de acord ca astazi aportul de iod a crescut la 0, 5 mg/zi prin folosirea (in afara de alimentatia naturala) a iodului in prepararea unor medicamente si vitamine, ca agent antiseptic si ca substanta de contrast in diferite investigatii. Cei care vor sa se documenteze asupra necesarului fiziologic de iod in organismul uman pot consulta, printre altele, urmatoarele: Harrison, Principiile Medicinei Interne, aparuta la Teora, in 1999, (pag. 2134-2136), I. Haulica, Fiziologie umana, Editura Medicala, Bucuresti, 1996, A.C. Guzton, Fiziologie umana si mecanismele bolilor, Editura Medicala sau J. Ed.V.Gomer, Totul despre tiroida, Editura Polinard, Bucuresti 1999 (pag. 20)
Cati romani au stricta nevoie de acest iod din sare si pentru ce?
Datele statistice oficiale ale Ministerului Sanatatii arata ca la momentul emiterii Hotararii de Guvern care obliga la iodarea universala existau in Romania 8.43 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, facuta intr-un studiu pe 1992-2001, arata 4117 cazuri.
Ce semnificatii au aceste cifre?
Cel putin doua semnificatii: pentru ceilalti 20 milioane de romani iodarea universala devine un supradozaj periculos, caci in mod logic restul romanilor sunt eutiroidieni, adica au o functie tiroidiana normala, sunt hipertiroidieni, au hormoni tiroidieni in exces, sau sunt bolnavi cu cancer tiroidian. Afirmatia ca Hotararea de Guvern cu pricina este o masura benefica care exprima marea grija a Guvernului pentru sanatatea poporului nu este decat o demagogie jalnica, caci nu este normal sa iodezi obligatoriu 20 de milioane de oameni pentru ca ar avea nevoie de iod cel mult 8543 persoane.
Concret, ce ni se poate intampla noua, celorlalti 20 de milioane de romani, in urma folosirii banale a sarii, dar iodate?
Cateva date esentiale de fiziopatologia tiroidei arata ce se intampla daca administrezi iod in exces: iodul administrat in doze mari blocheaza reactiile de organificare si cuplare. Acest efect poarta numele de Wolf-Chaikoff. Apoi, administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia gusii, cu sau fara hipotiroidie (mixedem produs de iod). Si tiroida fetala este foarte sensibila; administrarea iodului la gravide poate produce gusa sau hipotiroidie la feti. Unii agenti, altfel slab gusogeni - cum sunt sulfonamidele si antipirina - sunt mai puternici cand sunt administrati impreuna cu iodul. Mai mult, atat in gusa endemica netoxica, cat si in cea sporadica, administrarea iodului poate determina dezvoltarea tireotoxicozei (iodbasedow), o complicatie asociata cu autonomia functionala din aceasta afectiune. Un studiu francez facut pe 36.308 subiecti nu a constatat o corelatie intre frecventa gusei si iodul urinar, ceea ce sustine interventia si a altor factori gusogeni in afara carentei de iod. Toate acestea sunt explicate si de Harrison, in Principiile Medicinii Interne, lucrarea pe care am pomenit-o inainte, care mai spune: "de cele mai multe ori cauza gusei simple (netoxice) este necunoscuta". In unele cazuri cauzele hipotiroidiei sunt cunoscute: deficit de iod; ingestia unor agenti gusogeni; defect in biosinteza hormonala. Dar astazi este tot mai mult demonstrat rolul agravant al alimentatiei deficitare in proteine ca factor etiopatogenic al hipotiroidiei.
Si atunci de ce suntem iodati cu forta?
Guvernantii sustin ca ne iodeaza pentru ca ne vor binele si ca sa previna hipotiroidia la romani, prin deficit de iod. Datele stiintifice insa, sustin contrariul dovedind ca cei care au ticluit hotararea, ori nu sunt bine informati ori mint "stiintific si politic". Tot pentru probitatea stiintifica consultati Tratatul de Medicina Interna al lui Harrison si veti afla ca: cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei tireoprive este ablatia chirurgicala sau cu iod radioactiv a glandei tiroide, cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei primare este cea autoimuna (raspunzatoare de 90% din cazurile de hipotiroidie), iar din cele 18 cauze ale hipotiroidiei numai una singura se refera la deficitul de iod.
Si care sunt consecintele?
Sunt atat de numeroase si nefaste, incat trebuie sa vi le scriu, ca sa le redati stiintific. Iata, cateva dintre consecintele iodarii universale a sarii: hipertiroidii induse la eutiroidieni; cresterea ratei cancerelor tiroidiene (Drug Saf 2000 (2);89-95). Intr-un studiu din Tasmania rata a crescut de trei ori la persoanele peste 49 de ani (J. Clinica. Endocrinologie. Metabolism, 1973, 37 (6): 901-909; cresterea volumului glandei tiroide, de la 4, 8 ml la 8, 6 ml, intr-un studiu publicat de European Journal 2000 Ana de Premawardhana LD si colab. (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; iodul urinar a crescut, dupa acelasi studiu de la 105 la 152 microg/l, (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; Tg Ab creste, dupa aceiasi autori de la 14, 3% (la 11 ani) la 69, 7% (la 16 ani) (pa0, 03), (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; afectarea vederii prin toxicitate directa asupra retinei (pigmentul epitelial retinian) demonstrat de Singalavanija A. si colaboratorii folosindu-se de electronoretinografie, potentiale vizuale evocate (VEP) si angiografia fundului de ochi cu fluoresceina (FA), (Retina 200;20(4);378-83; cresterea constanta a Basedow-ului autoimun (European Endocrinology, Metabolism, 2000, Aug, 143 (2), 185-8; hipotiroidie indusa prin iod (Annales dEndocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; tiroidita Hashimoto (Annales dEndocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469; cresterea incidentei cancerelor tiroidiene papilare (Annales dEndocrinologie (Paris) 1996, 57, 463-469;
Cum s-a ajuns aici?
Guvernantii au calcat pe urmele unor experinte nefaste fara sa consulte literatura de specialitate. Cu putina bunavointa sau interes fata de sanatatea natiunii puteau fi cercetate studiile lui D.A. Kontras de la Departament of Clinical Therapeutics, Universitatea din Atena, care arata in "Retina 2000" faptul ca cercetatorii care au iodat 12 orase in Anglia, comunitati din Spania si Zair au trebuie sa intrerupa cercetarea pentru ca a crescut alarmant numarul de hipotiroidii si gusa multinodulara. Un alt caz: dupa o iodare profilactica in Salta (Argentina) a crescut numarul cancerelor tiroidiene papilare. Acelasi autor a iodat locuitorii unui sat din Grecia: inainte de administrarea iodului nici unul nu avea autoanticorpi tiroidieni; dupa cateva luni 50% din subiecti aveau autoanticorpi antitireoglobulina sau antimicrosomali. In Germania de Est, unde s-a facut la un moment dat iodarea populatiei, s-au gasit procente mult mai mari de antoanticorpi decat in Germania de Vest. Iodarea apei la astronautii eutiroidieni (cu functie tiroidiana normala) a indus o scadere a functiei tiroidiene, dupa cum publica Aviation Space Environmental Medicine in numarul 71.
Suntem in pericol?
Iodarea universala a sarii este un atentat la sanatatea publica a romanilor, deoarece analiza recenta a datelor statistice, dupa 4 ani de functionare a nefastei Hotarari de Guvern, arata urmatorul dezastru: numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006! Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006. Iar numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, a ramas neschimbat!
Daca extindem analiza statistica pe media a 10 ani inainte de iodare si media pe 3 ani dupa iodare atunci observam ca tendinta evolutiva este inca mult mai grava: cancerul s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5, 4 ori, hipotiroidia a crescut de 2, 3 ori.
Ce este de facut?
Presedintele, el insusi operat pe tiroida, ar putea sa intervina macar pentru cei cinci milioane de romani care l-au ales si care sunt "iodati universal" si expusi riscurilor fara sa aiba nici o vina. Institutia numita Avocatul Poporului sa se sesizeze. Iar Comisia de bioetica a Ministerului Sanatatii si Comisiile Medicale ale Parlamentului sa analizeze macar datele statistice.
Stiti care este situatia in restul Uniunii Europene?
Sa invatam de la Europa macar ce este bun, caci acolo nimeni nu si-a permis sa iodeze universal o tara intreaga. Incercarile din trecut au fost facute cel mult pe, "o scoala", "un sat", "un oras" si efectele catastrofale - au avut decenta si constiinta sa le recunoasca. In multe tari (care au probleme reale cu deficitul de iod) exista pe raft sare normala si sare iodata si fiecare persoana cumpara de care are nevoie. Desigur, in acest caz profitul firmelor care comercializeaza iodul ar fi mult mai mic, dar merita.
Deciziile acestea aberante dateaza deja din 2002 si 2006. Daca nici acum nu se va schimba nimic, ce credeti ca se va intampla?
Pai, daca un membru al Guvernului a facut sau face una din bolile tiroidei enumerate mai sus, sa inteleaga ca este victima propriei Hotarari de Guvern.
Dar daca ei folosesc sare de Bruxelles?
Atunci sa incercam barem sa prevenim populatia
Prof. dr. Pavel Chirila este medic primar boli interne, preda bioetica si are si supraspecializare in fitoterapie si homeopatie. A fost medic la Policlinica "Gh. Marinescu" din Bucuresti, la Clinica Medicala a Spitalului de Urgenta din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Institutul de Medicina Interna "N. Gh. Lupu" al Academiei de Stiinte Medicale din Bucuresti, medic cercetator principal gradul I la Centrul de Medicina Sociala "Christiana" Bucuresti. Este medic naturist, un practician al medicinei crestine si autor al mai multor lucrari de specialitate. In cartea "Spitalul crestin", la care este coautor, dr. Pavel Chirila contureaza imaginea unei institutii care are in centru, ca o inima, biserica. Pe langa Centrul Medical Naturalia a reusit sa ridice, cu sprijinul Comisiei Europene si al unor fundatii caritabile, singurul asezamant de tratare a bolnavilor de cancer si leucemie in faza terminala, Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" (foto de la inaugurare)
(n.r. - sarea grunjoasa nu contine iod, la fel si cea care se vinde la magazinele tip Plafar)
8 comentarii
0
06-08-2009, ora 19:16
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Multumim pt informatii, sunt foarte valoroase ;)
Pfff...si aici unde sunt eu, sunt foarte multi care au problema cu tiroida!!Numai in familia sotului sunt 4 cazuri!!Interesanta informatie!!
Tiroida este singura glanda din organism cu autoreglare, independent de TSH.Administrarea de cantitati mari de iod la om nu are ca efect cresterea concentratiei serice a hormonilor tiroidieni deoarece, ca urmare a autoreglarii, scade extractia tiroideana de iod.In conditiile unui aport excesiv de iod, la un anumit nivel al iodului anorganic intratiroidian scade organificarea iodului, iodarea tiroglobulinei si sinteza hormonilor tiroidieni (blocul Wolff-Chaikoff).Dar acest blocaj dispare in ciuda administrarii iodului (efect "de scapare"), tiroida normala se redreseaza si nu se produce hipotiroidism datorita inhibarii prin feedback intratiroidean a mecanismului de transport al iodului ce mentine un raport T/S ridicat si scade capacitatea tiroidei de a capta iod.Se stabileste un echilibru in care hormonii tiroidieni sunt sintetizati ca si inainte de incarcarea cu iod datorita scaderii extractiei iodului din lichide extracelulare.Continutul tiroidian in iod influienteaza morfologia glandei tiroide.DECI APORTUL DE IOD ESTE NECESAR.Deficitul de iod determina o sinteza inadecvata de hormoni tiroidieni care duce la o hipersecretie de TSH si stimularea cresterii gusei;initial iodul insuficient produce o hiperplazie epiteliala si o scadere a coloidului folicular urmata de o hipervascularizatie a tiroidei.Cantitatea necesara de iod este intre 100-150 microg/zi.In SUA aportul dietetic mediu este de 500 microg/zi.Tiroida extrage doar cantitatea necesara sintezei hormonilor iodati (cca.120 microg/zi), iar rinichiul elimina excesul de iod (prin urina se elimina zilnic cca.500 microg iod sub forma anorganica, cantitate putin mai mica decat aportul mediu in SUA).In SUA dupa ce sa introdus iodarea painii, captarea tiroideana a iodului ingerat a scazut de la 20-50% din doza ingerata la 10-25%.Sunt foarte multe de spus, concluzia este ca aportul de iod prin alimentatie este foarte important.National Academy Press, Washington D.C. -Recommended Dietary Allowances-Food and nutrition board, estimeaza necesarul zilnic de iod la copii pana la 1 an 40-50 microg/zi, copii pana in 10 ani 70-120 microg/zi, adulti 150 microg/zi iar gravidele si femeile ce alapteaza cu un surplus de 25-50 microg/zi.
Orice om stie ca orice substanta in doze mai mari decat cere corpul devine o toxina.
Iar ce spun doctorii nu este nimic decat sa repete la infinit propaganda industriei farmaceutice.
Iar ce spun doctorii nu este nimic decat sa repete la infinit propaganda industriei farmaceutice.
Cateva greseli din textul de mai sus:
Orice substanta anorganica este daunatoare pentru orice om, fie ca este calciu, magneziu sau iod.
Iodul este in plus o toxina majora si este cu atat mai mult daunatoare. Iodul se da in forma anorganica de iodat de potasiu in general.
Rinichii nu pot elimina iodul si nici cele mai multe substante anorganice introduse in corp.
" Tiroida este singura glanda din organism cu autoreglare"
Cine regleaza celelalte glande, organele, bataia inimii, etc ? Dumnezeu ? Doctorii ??
"Administrarea de cantitati mari de iod la om nu are ca efect cresterea concentratiei serice a hormonilor tiroidieni"
Nu, nici nu trebuie sa aiba acest efect, nu de asta era vorba mai sus ci de faptul ca iodul este o otrava si are ca efect intoxicatia intregului corp
Chiar daca tiroida nu accepta mai mult decat poate iodul ramane si este o toxina si nu are ce cauta in corp in aceste deloc cu atat mai mult in acessta forma si in aceste supracantitati mai ales ca provine din deseuri industriale si chiar si din solutii radioactive sau radiate folosite in medicina.
Iodatul de potasiu din sare provin din desuri industriale si cu care se face bani pe sanatatea populatiei.
Iodul favorizeaza cancerul printre altele, nu este vorba numai de glanda tiroida aici.
Credeti ca doreste cineva o glanda tiroida sanatoasa si cancer in acelasi timp ???
"DECI APORTUL DE IOD (INDUSTRIAL) ESTE NECESAR."
Nu este necesar deloc, orice peste contine destul iod ca sa aprovizioneze pa cateva luni corpul cu iod care il contin NUMAI in glanda tirodia in cantitati extrem de mici.
De ce nu vedeti oare decat limita stanga si nu va ganditi oare ca depasirea dozei maxime admise de corp la orice substanta creeaza tot atatea probleme, daca nu si mai multe, decat lipsa totala ???
Lipsa de iod nu mai exista in ziua noastra si nu a existat nicodata in lume in afara de f. putine zone montane. Doctorii uita din pacate matematica elementara cand este vorba de iod.
Se pune iod in sare, in toate produsele cu sare si in hrana animalelor.
Exista iod in oua, carne, lapte, produse lactate, si toate produsele cu aceastea. Sa nu mai vobim de sarea iodata pusa ulterior in mancare, in carnati, branza etc.
Cantitatea de iod din doua felii de paine cu branza depaseste deja doza maxima admisa de ministerele sanatatii. din multe tari.
In Germania doza maxima zilnica admisa este de 200 ug, care a fost ridicata peste noapte acum catva ani de la 100 microgra. Aceasta doza este oricum de 100 de ori mai mare decat ar trebui, si totusi
nici macar ea nu este respectata caci nimeni nu sta sa faca suma la cantitatea de iod care intra intr-un consumator care se hraneste normal.
Daca se mai bea un pic de lapte sau se mananca oua, produse lactate si cu carne deja LIMITA MAXIMA
spusa chiar de ministerele sanatatii din multe tari este depasita deja la MICUL DEJUN de cateva ori !
In timp ce doctorii avertizeaza consumatorii sa nu consume mai mult de 20 mg de iod natural din alge pe zi ei recomanda 500-2000 de micrograme datorita iodarii totale a furajelor si ale alimentatiei.
Uitati aici : http://www.toxcenter.de/artikel/Jodvergiftung-durch-Algen-BGA-Warnung.php
100 de grame cateva sute de microgramme, mai ales daca este vorba de salam si produse finite.
Folosirea de sare iodata in mancare aduce 70-100 ug.
microgramm la 100g
Ou 25
Unt 132
Iaurt 40-50
Lapte - pana la 70 (1)
Praf de zer 2040 !
Smantana 288
Lapte praf 960
Paine 50-200
Mezeluri foarte mult
Carne foarte mult
Sursa:
http://www.buergerwelle.de/pdf/vortrag_zwangsjodierung.htm
http://www.jodkrank.de/Jodierung/jodierung.html
Jod este prezent in mai toate fructele si legumele, si nu numai in produse marine. Iodarea
sarii este absolut inutila si exclusiv daunatoare.
Lista:
http://www.jodkrank.de/Ernahrung/Tabellen_der_Jodgehalte/tabellen_der_jodgehalte.html#Jodgehalte-alphabetisch
Dar doctorii cred orbeste in ceea ce au fost invatati iar pacientii cred orbeste in doctori si nimeni nu mai gandeste in afara de cei care dau astfel de legi in mai toate tarile si care ne pun cu forta in mancare astfel de toxine chimice.
Orice substanta anorganica este daunatoare pentru orice om, fie ca este calciu, magneziu sau iod.
Iodul este in plus o toxina majora si este cu atat mai mult daunatoare. Iodul se da in forma anorganica de iodat de potasiu in general.
Rinichii nu pot elimina iodul si nici cele mai multe substante anorganice introduse in corp.
" Tiroida este singura glanda din organism cu autoreglare"
Cine regleaza celelalte glande, organele, bataia inimii, etc ? Dumnezeu ? Doctorii ??
"Administrarea de cantitati mari de iod la om nu are ca efect cresterea concentratiei serice a hormonilor tiroidieni"
Nu, nici nu trebuie sa aiba acest efect, nu de asta era vorba mai sus ci de faptul ca iodul este o otrava si are ca efect intoxicatia intregului corp
Chiar daca tiroida nu accepta mai mult decat poate iodul ramane si este o toxina si nu are ce cauta in corp in aceste deloc cu atat mai mult in acessta forma si in aceste supracantitati mai ales ca provine din deseuri industriale si chiar si din solutii radioactive sau radiate folosite in medicina.
Iodatul de potasiu din sare provin din desuri industriale si cu care se face bani pe sanatatea populatiei.
Iodul favorizeaza cancerul printre altele, nu este vorba numai de glanda tiroida aici.
Credeti ca doreste cineva o glanda tiroida sanatoasa si cancer in acelasi timp ???
"DECI APORTUL DE IOD (INDUSTRIAL) ESTE NECESAR."
Nu este necesar deloc, orice peste contine destul iod ca sa aprovizioneze pa cateva luni corpul cu iod care il contin NUMAI in glanda tirodia in cantitati extrem de mici.
De ce nu vedeti oare decat limita stanga si nu va ganditi oare ca depasirea dozei maxime admise de corp la orice substanta creeaza tot atatea probleme, daca nu si mai multe, decat lipsa totala ???
Lipsa de iod nu mai exista in ziua noastra si nu a existat nicodata in lume in afara de f. putine zone montane. Doctorii uita din pacate matematica elementara cand este vorba de iod.
Se pune iod in sare, in toate produsele cu sare si in hrana animalelor.
Exista iod in oua, carne, lapte, produse lactate, si toate produsele cu aceastea. Sa nu mai vobim de sarea iodata pusa ulterior in mancare, in carnati, branza etc.
Cantitatea de iod din doua felii de paine cu branza depaseste deja doza maxima admisa de ministerele sanatatii. din multe tari.
In Germania doza maxima zilnica admisa este de 200 ug, care a fost ridicata peste noapte acum catva ani de la 100 microgra. Aceasta doza este oricum de 100 de ori mai mare decat ar trebui, si totusi
nici macar ea nu este respectata caci nimeni nu sta sa faca suma la cantitatea de iod care intra intr-un consumator care se hraneste normal.
Daca se mai bea un pic de lapte sau se mananca oua, produse lactate si cu carne deja LIMITA MAXIMA
spusa chiar de ministerele sanatatii din multe tari este depasita deja la MICUL DEJUN de cateva ori !
In timp ce doctorii avertizeaza consumatorii sa nu consume mai mult de 20 mg de iod natural din alge pe zi ei recomanda 500-2000 de micrograme datorita iodarii totale a furajelor si ale alimentatiei.
Uitati aici : http://www.toxcenter.de/artikel/Jodvergiftung-durch-Algen-BGA-Warnung.php
100 de grame cateva sute de microgramme, mai ales daca este vorba de salam si produse finite.
Folosirea de sare iodata in mancare aduce 70-100 ug.
microgramm la 100g
Ou 25
Unt 132
Iaurt 40-50
Lapte - pana la 70 (1)
Praf de zer 2040 !
Smantana 288
Lapte praf 960
Paine 50-200
Mezeluri foarte mult
Carne foarte mult
Sursa:
http://www.buergerwelle.de/pdf/vortrag_zwangsjodierung.htm
http://www.jodkrank.de/Jodierung/jodierung.html
Jod este prezent in mai toate fructele si legumele, si nu numai in produse marine. Iodarea
sarii este absolut inutila si exclusiv daunatoare.
Lista:
http://www.jodkrank.de/Ernahrung/Tabellen_der_Jodgehalte/tabellen_der_jodgehalte.html#Jodgehalte-alphabetisch
Dar doctorii cred orbeste in ceea ce au fost invatati iar pacientii cred orbeste in doctori si nimeni nu mai gandeste in afara de cei care dau astfel de legi in mai toate tarile si care ne pun cu forta in mancare astfel de toxine chimice.
Asa este, tot mai multe studii demonstreaza efectele nocive ale sarii iodate in alimentatia omului. Alimentele enumerate de mai sus contin deja suficient iod natural pentru organismul uman, nu este nevoie de iodul prelucrat din sare, eu consum de mult timp sare de mare neiodata, sau sare bruta, de aceea grunjoasa, neiodata atat cat pot. E bine sa stie cat mai multa lume de acest inamic invizibil...nu sa gandeasca ca un lucru atat de mic nu poate face atat de mult rau. Multumim pentru informare!
De ce nu spuneti adevarul complet? De ce nu-l prezentati pe Dr. Pavel Chirila ca director al Centrului Medical Naturalia? Exista aici vreun interes comercial? Cat costa sarea iodata comparativ cu cea ne-iodata de la Plafar? Ce studii de specialitate si ale carui institut de cercetare medicala in afara de fitoterapie sau corelarile statistice au demonstrat legaturile directe dintre asa-zisa "iodare in exces" ca aceasta din sarea din tara noastra si cazurile de imbolnaviri atat de grave cum sunt cancerele? Tot respectul pentru punctul de vedere al d-nei doctor despre tiroida! Pe un asemenea forum ma astept la mai mult decat simple reclame si lobby pentru diferite produse, fie ele si naturiste!
In acest articol s-a incercat o sinteza a informatiilor cu privire la rolul suplimentarii cu iod a sarii si posibila implicatie in aparitia cancerului.
http://dieta.romedic.ro/deficitul-de-iod-si-rolul-iodarii-universale-a-sarii
Iodarea universala a sarii a condus la imbunatatirea statusului tiroidian in randul populatiei Romaniei. Un consum rational de sare nu ar avea cum sa induca toxicitate (in lipsa unor conditii care contraindica aportul de iod in general, mai mult decât atât, în cazul iodului, surplusul este eliminat pe cale renala), iar conform recomandarilor pentru o alimentatie sanatoasa oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii aportul de sare zilnic ar trebui sa fie de aproximativ 5 g.
Ponderea cea mai mare a sarii din alimentatia unui adult provine din alimentele procesate industrial si foarte putin din sarea adaugata la gatit sau la masa. Prin urmare alegerile alimentare proprii sunt cele care ar putea sa conduca la un aport deficitar sau excesiv de sare si implicit de iod.
Consumand alimente in starea cat mai naturala, citind cu atentie etichetele cu privire la continutul acestora in sodiu pentru a le evita pe cele bogate in sare si limitand consumul de mezeluri, branzeturi sarate (se prefera cele desarate), al muraturilor, al alimentelor conservate in general cu sare s-ar putea regla si aportul de iod adus in organism prin alimentatie.
Scopul acestei decizii, cea de iodare universala a sarii, a fost de a proteja categoriile vulnerabile reprezentate de femei insarcinate, pentru a proteja fatul de efectele dramatice ale deficitului de iod, si de copii in general care nu detin autonomia deplina asupra alimentelor pe care le consuma.
Aprobarea acesi decizii a fost supusa judecatii din prisma riscului si al beneficiului, iar beneficiul acestor categorii mentionate anterior depinde de minimizarea riscului la adult prin aportul corespunzator de sare, prin proriile decizii.
In cazul alimentelor, doza (cantitatea) poate fi insuficienta, corespunzatoare pentru a isi manifesta rolurile esentiale la nivelul organismului sau toxica, nu alimentul in sine. Pentru unele decizii trebuie sa fim rationali, sa indreptam scepticismul in directia corecta si sa ne asumam fiecare in parte raspunderea.
*Informatiile nutritionale cu privire la continutul acestora in iod difera in functie de regiune si de concentratia solului in iod, in Romania existand zone cu risc. Este dificil de apreciat daca acele informatii reflecta intr-adevar continutul real de iod al alimentelor.
Cititi articolul pentru mai multe informatii.
http://dieta.romedic.ro/deficitul-de-iod-si-rolul-iodarii-universale-a-sarii
Iodarea universala a sarii a condus la imbunatatirea statusului tiroidian in randul populatiei Romaniei. Un consum rational de sare nu ar avea cum sa induca toxicitate (in lipsa unor conditii care contraindica aportul de iod in general, mai mult decât atât, în cazul iodului, surplusul este eliminat pe cale renala), iar conform recomandarilor pentru o alimentatie sanatoasa oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii aportul de sare zilnic ar trebui sa fie de aproximativ 5 g.
Ponderea cea mai mare a sarii din alimentatia unui adult provine din alimentele procesate industrial si foarte putin din sarea adaugata la gatit sau la masa. Prin urmare alegerile alimentare proprii sunt cele care ar putea sa conduca la un aport deficitar sau excesiv de sare si implicit de iod.
Consumand alimente in starea cat mai naturala, citind cu atentie etichetele cu privire la continutul acestora in sodiu pentru a le evita pe cele bogate in sare si limitand consumul de mezeluri, branzeturi sarate (se prefera cele desarate), al muraturilor, al alimentelor conservate in general cu sare s-ar putea regla si aportul de iod adus in organism prin alimentatie.
Scopul acestei decizii, cea de iodare universala a sarii, a fost de a proteja categoriile vulnerabile reprezentate de femei insarcinate, pentru a proteja fatul de efectele dramatice ale deficitului de iod, si de copii in general care nu detin autonomia deplina asupra alimentelor pe care le consuma.
Aprobarea acesi decizii a fost supusa judecatii din prisma riscului si al beneficiului, iar beneficiul acestor categorii mentionate anterior depinde de minimizarea riscului la adult prin aportul corespunzator de sare, prin proriile decizii.
In cazul alimentelor, doza (cantitatea) poate fi insuficienta, corespunzatoare pentru a isi manifesta rolurile esentiale la nivelul organismului sau toxica, nu alimentul in sine. Pentru unele decizii trebuie sa fim rationali, sa indreptam scepticismul in directia corecta si sa ne asumam fiecare in parte raspunderea.
*Informatiile nutritionale cu privire la continutul acestora in iod difera in functie de regiune si de concentratia solului in iod, in Romania existand zone cu risc. Este dificil de apreciat daca acele informatii reflecta intr-adevar continutul real de iod al alimentelor.
Cititi articolul pentru mai multe informatii.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 135Cancer la stomac cu metastaze in ficat
- 2Asistenta pacientilor bolnavi de cancer
- 16pentru bolnavii de cancer, tumori exista apa PREVENTA
- 3Cancer la mai multe organe.. se mai poate face ceva?
- 3Immunocal ajuta importiva luptei cu cancerul
- 9Sfaturi cancer
- 9A fost descoperit microbul cancerului
- 4Doua radiografii la coloana.cancer in doi ani??AJUTOR
- 3s-a gasit solutia pentru cancer?
- 24Tratamentul cancerului care vindeca garantat!
- 37Radiaţiile telefoanelor mobile pot cauza cancer, afirmă OMS
- 11Ce parere aveti despre postul negru si despre scoaterea sarii din alimentatie
- 133Pentru cei bolnavi de cancer in ultima faza inclusiv, de citit
- 5Este rea canepa..se zice ca vindeca diferite cancere..de ce e ilegala atunci?
- 10propunere reteta supliment alimentar pentru pacientii cu cancer
- 4Grup de suport pentru bolnavii de cancer
- 38Cancer renal cu metastaze pulmonare si hepatice
- 7poate avea cancer?
- 4Cancer triplu negativ
- 1Anxietate cancer gat
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Osteosarcom
- Cancerul de sân
- Cancerul de prostata
- Cancerul bronhopulmonar
- Cancer de piele non-melanom
- Cancerul labial (buze)
- Cancerul colorectal
- Cancerul gastric
- Cancerul hepatic - Hepatocarcinomul
- Metastaze
- Metastazele
- Rolul antioxidantilor in cancer
- Factori de risc în cancer
- Dieta pentru prevenirea cancerului
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Consumul de sare
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: