Un mod surprinzător de modificare a trăsăturilor negative ale personalității

©

Autor:

Un mod surprinzător de modificare a trăsăturilor negative ale personalității
Un nou studiu al cercetătorilor de la Southern Methodist University arată că practicarea de activități pozitive precum donarea de bani către organizații de caritate sau întrebarea persoanelor străine despre felul în care se simt au efecte benefice de scădere a trăsăturilor de personalitate negative întrunite sub numele de „triada întunecată”, caracterizată prin prezența machiavelismului, narcisismului și psihopatiei.
Conform profesorului de psihologie Nathan Hudson, autor al studiului, persoanele care au marșat la astfel de obiceiuri comportamentale au declarat faptul că au simțit dorința de a deveni mai agreabili și de a-și însuși caracteristici precum modestie, amabilitate și spirit de ajutor.

Studiul a apărut deoarece „triada” a fost asociată de-a lungul timpului cu apariția unor comportamente antisociale periculoase, care includ înșelăciunea academică, inițierea sau participarea la activități criminale, violență conjugală sau productivitate scăzută la locul de muncă. Conform cercetătorilor, persoanele care lucrează activ la schimbarea anumitor aspect legate de personalitatea lor au înregistrat, de cele mai multe ori, succese în obținerea rezultatelor pe care le doreau. Acest lucru a putut fi obținut prin concentrarea asupra dobândirii unor caracteristici precum amabilitate, deschidere față de alți oameni, conștiință sau stabilitate emoțională.

Eșantionul de studiu a fost compus din 460 de studenți cu vârste medii de 20 de ani ce și-au exprimat dorința de a își ajusta anumite trăsături ale personalității, în vederea îndeplinirii acestui scop oamenii de știință oferindu-le diverse sarcini menite să îi determine să schimbe abordările cu care aceștia le-ar fi rezolvat în mod normal. În plus, în vederea obținerii unor rezultate cât mai clare și mai exacte, echipa le-a oferit participanților și chestionare pentru a evalua, în urma fiecărei săptămâni din cadrul studiului care a durat patru luni, modificările care surveneau.

Rezultatele studiului au arătat că majoritatea persoanelor care au participat și care au prezentat trăsături din categoria „triadei întunecate” nu au dorit să schimbe narcisismul și psihopatia. În schimb, cei mai mulți au declarat faptul că trăsătura pe care doresc să o schimbe este machiavelismul, caracterizat prin manipularea persoanelor din jur și exploatarea lor. Autorii concluzionează evidențiind și faptul că majoritatea persoanelor care au participat la studiu și-au manifestat dorința de a deveni mai agreabile, în special prin intermediul schimbării aspectelor negative din personalitatea lor.

sursa: Science Daily
foto: SMU

Data actualizare: 07-06-2022 | creare: 07-06-2022 | Vizite: 247
Bibliografie
A surprising way to tamper ugly 'Dark Triad' personality traits, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220601142838.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trăsăturile de personalitate influențează sănătatea pe termen lung și riscul de mortalitate prematură
  • Cu cât ești mai agreabil, cu atât ai mai multe șanse de a avea succes în viață
  • Cum influențează trăsăturile de personalitate capacitatea cognitivă a unei persoane la bătrânețe?
  •