Modul de funcționare al sistemului nervos enteric ar putea fi pe deplin înțeles

©

Autor:

Modul de funcționare al sistemului nervos enteric ar putea fi pe deplin înțeles
O cercetare recentă, realizată de către oamenii de știință de la Universitatea Flinders, ar putea răspunde la una dintre cele mai vechi întrebări ale specialiștilor din domeniul medical.
După mai bine de două decenii de studii, cercetătorii au reușit să identifice modul în care mecanismele neuronale din colon gestionează propulsia conținutului intestinului. Noile idei despre modul în care funcționează colonul pentru expulzarea conținutului intestinului vor putea fi folosite pentru dezvoltarea unor instrumente de diagnosticare și tratament pentru afecțiunile gastro-intestinale. La momentul actual, afecțiunile intestinale sunt tratate prin abordarea simptomatologiei. Ca urmare a acestei noi înțelegeri a rețelelor neuronale ale sistemului enteric, clinicienii vor putea fi capabili să dezvolte tratamente care să trateze cauza problemelor.

Sistemul nervos enteric, componentă a sistemului nervos autonom, reglează majoritatea proceselor digestive, controlând printre altele și propulsia conținutului intestinal. Pentru a înțelege modul în care sistemul nervos enteric se asigură că alimentele sunt amestecate și propulsate de-a lungul tubului digestiv, profesorul Marcello Costa, principalul autor al cercetării, împreună cu colegii de la Universitatea Flenders, au analizat circuitele neuronale ale sistemului nervos enteric la porcii de Guineaa și oameni.

Cercetătorii au combinat datele obținute din înregistrările video efectuate pentru depistarea mișcărilor intestinale cu o sondă manometrică de măsurare a presiunii, care să permită înregistrarea mișcărilor, presiunilor și activităților electrice produse în același timp în colon. Combinația de tehnici aplicate pe colonul porcilor de Guineea i-a ajutat pe specialiști să identifice mai multe mecanisme neuronale diferite ce erau implicate în propulsarea conținutului colonului. Rezultatele au fost complementare la om și animal, astfel că mecanismele fundamentale sunt împărtășite de ambele specii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-08-2020 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 841
Bibliografie
Cracking the colon code: New light shed on gut function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191029095620.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?
  •