Dieta pe bază de plante protejează de hipertensiune și preeclampsie

©

Autor:

Dieta pe bază de plante protejează de hipertensiune și preeclampsie

Un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Colegiul Medical din Georgia pe șobolani de laborator arată că o dietă pe bază de plante pare să ofere o protecție semnificativă șobolanilor crescuți anterior cu o dietă bogată în sare. În plus, un al doilea studiu, condus de aceeași echipă de cercetători, arată că, atunci când șobolanii rămân însărcinați, dieta cu cereale integrale protejează și mamele și descendenții lor de preeclampsie.
În ciuda recomandărilor medicilor cu privire la evitarea excesului de sare, aproximativ 30-50% din populația globului se confruntă cu creșteri importante ale tensiunii arteriale ca răspuns la aportul ridicat de sare. Două studii recente oferă mai multe dovezi ale „puterii potențiale” a intervenției nutriționale pentru îmbunătățirea microbiotei intestinale și, în consecință, a sănătății pe termen lung. Studiile rezultă dintr-o observație surprinzătoare, în urma căreia cercetătorii au remarcat faptul ca protecția oferită de regimul alimentar funcționează chiar și pe un model de șobolan cu hipertensiune arterială declanșată în urma creșterii rozătoarei cu o dietă bogată în sare. Șobolanii utilizați sufereau de hipertensiune și boli renale progresive la momentul începerii studiului.

În 2001, Colegiul Medical din Wisconsin a împărțit colonia lor de șobolani Dahl SS, care au fost hrăniți cu o dietă proteică pe bază de lapte, cu laboratoarele Charles Rivers. Odată ce șobolanii au ajuns în laboratoarele Charles River, au fost trecuți la o dietă pe bază de cereale. Ambele diete sunt relativ sărace în sodiu, deși dieta proteică are de fapt puțin mai puțină sare. S-a observat curând că, atunci când s-a adăugat un conținut ridicat de sare în dieta lor, rozătoarele mutate au prezentat o tensiune arterială îmbunătățită, comparativ cu coloniile de șobolani ramase în Wisconsin. „Proteina animală a amplificat efectele sării”, spune autorul studiului, David L. Mattson, președintele Departamentului de Fiziologie al Colegiul Medical din Georgia.

„Întrucât microbiota intestinală a fost implicată în boli cronice precum hipertensiunea, am emis ipoteza că modificările dietetice schimbă microbiota pentru a media dezvoltarea hipertensiunii sensibile la sare și a bolilor renale”, notează același om de știință. Cercetătorii au secvențiat materialul genetic al ambelor colonii de șobolani și au descoperit că sunt „practic identici”, dar răspunsul lor la o dietă bogată în sare nu a fost același. „După cum au anticipat în acest moment, șobolanii din Wisconsin au dezvoltat leziuni și inflamații renale, ambii indicatori ai tensiunii arteriale crescute, dar pe aceeași dietă bogată în sare, șobolanii din Charles River au experimentat semnificativ mai puține dintre aceste rezultate nesănătoase.”, a completat Mattson.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 17-06-2021 | creare: 17-06-2021 | Vizite: 434
Bibliografie
Plant-based diet protects from hypertension, preeclampsie, libk: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210614110811.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum