Modul în care microbii intestinali pot exacerba declinul cognitiv
©
Autor: Domșa Dariana

În urma unor experimente de laborator desfășurate pe șoareci, cercetătorii au descoperit că microbii intestinali pot exacerba efectele afectării cognitive datorită modului în care afectează hipocampul, regiunea creierului care este critică pentru memorie și învățare. Oamenii de știință au descoperit o creștere semnificativă a concentrației bacteriilor Bilophila în microbiota intestinală a șoarecilor hrăniți cu o dietă ketogenică, bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, care au fost intermitent lipsiți de oxigen.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au oferit mai multor șoareci o dietă ketogenică, iar altora o dietă standard. Apoi, toți șoarecii au primit niveluri reduse de oxigen timp de cinci zile consecutive, urmate de o revenire la nivelul optim de oxigen, pe o perioadă de patru zile. Privarea animalelor de oxigen a fost o modalitate de a provoca tulburări cognitive la șoareci, pentru a imita tulburările cognitive la oameni, care pot fi cauzate de boli neurologice sau de îmbătrânire. În faza de evaluare a capacități șoarecilor de a naviga într-un labirint, șoarecii cu o dietă ketogenică au făcut în medie cu 30% mai multe erori decât șoarecii cu o dietă standard.
Cercetătorii au evaluat, de asemenea, dacă diferitele diete singure ar putea provoca orice modificare a comportamentului cognitiv la șoarecii care nu fuseseră lipsiți de oxigen. În acel experiment, nu a existat nicio diferență apreciabilă în capacitatea șoarecilor de a ieși din labirint, indiferent de dieta lor, ceea ce indică faptul că impactul negativ asupra capacității cognitive a avut loc numai în combinație cu lipsa de oxigen.
Într-un ultim experiment, cercetătorii au investigat ce s-ar întâmpla dacă ar epuiza microbiota șoarecilor înainte de a administra o dietă ketogenică și de a-i expune la hipoxie. În mod interesant, șoarecii care au avut o microbiotă mai săracă au făcut semnificativ mai puține erori în labirint decât șoarecii care au fost expuși la hipoxie și au primit o dietă ketogenică, dar nu au avut mai întâi modificări la microbiota lor. „Acest lucru sugerează că microbii asociați cu dieta ketogenică și hipoxia ar putea contribui la efectele dăunătoare asupra afectării cognitive”, a spus autorul studiului, Christine Olson.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 19-08-2021 | creare: 19-08-2021 | Vizite: 653
Bibliografie
How microbes can exacerbate cognitive decline, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210817131335.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Adulții în vârstă cu probleme de vedere ar putea avea un risc mai mare de demență
- Schimbările decizionale pot fi uneori extrem de benefice
- Apolipoproteina E4 promovează dezvoltarea patologiilor bolii Alzheimer
- Scanările creierului arată că meditația mindfulness pentru reducerea durerii nu este un efect placebo
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum