Mures: Program pentru persoanele cu incontinenta urinara

Data publicării: 03-03-2011

O societate cu profil medical din Târgu Mureş, OrtoProfil, a iniţiat, joi, în premieră în judeţul Mureş, un serviciu pentru persoanele care suferă de incontinenţă urinară.

Conf.dr. Martha Orsolya, medic primar urolog, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că săptămânal în Târgu Mureş opt-zece pacienţi sunt diagnosticaţi cu incontinenţă urinară, însă acest număr este extrem redus, în comparaţie cu amploarea pe care o are afecţiunea.

Ca urmare a numărului mic de persoane care se prezintă la medic şi care sunt diagnosticate cu această afecţiune, medicul a arătat că a fost iniţiat acest program de gimnastică intimă pentru femei, bărbaţi şi copii, menită a întâri planşeul pelvin (exerciţiile Kegel), iar astfel persoanele aflate în faza tardivă a acestei boli să poată evita intervenţiile chirurgicale.

Dr. Martha Orsolya a arătat că, în cadrul programului iniţiat de OrtoProfil, un medic urolog, un medic ginecolog şi un kinetoterapeut vor oferi sfaturi şi vor iniţia pacienţii în exerciţiile de întărire a planşeului pelvin.
'Ne confruntăm cu o mare reticenţă. Din trei femei diagnosticate, doar una acceptă să vină pentru a se înscrie în program. Tratamentul nu are efecte secundare şi poate preveni complicaţiile şi, evident, operaţiile chirurgicale. Este vorba de educaţie, persoanele bolnave, în special femeile, trebuie să conştientizeze acest lucru, însă pentru asta trebuie să se vorbească despre boală', a subliniat dr. Martha Orsolya.
Potrivit acesteia, boala se manifestă de la vârste fragede, însă poate fi observată de la vâsta de 5 ani, când copilul nu îşi poate controla urinarea.

Medicul a arătat că incontinenţa de urină înseamnă pierderea involuntară de urină, este o afecţiune des întâlnită şi poate duce la izolare socială, depresie, disfuncţii sexuale, scăderea capacităţii de muncă şi a randamentului. În plus, boala afectează respectul de sine şi relaţiile de cuplu.
'Aplicarea precoce a tratamentului previne sau vindecă disfuncţiile planşeului pelvin, astfel evitându-se o eventuală intervenţie chirurgicală. Incontinenţa urinară poate fi cauzată de afecţiuni ale musculaturii pelvine, sechele postoperatorii, ţesutul conjunctiv rigid, efort fizic crescut, constipaţie, naşterea, stare de tuse persistentă, creşterea greutăţii corporale, unele medicamente', a arătat dr. Martha Orsolya.

Pentru a diagnostica cât mai multe persoane suferinde de incontinenţă urinară, un grup de medici din Târgu Mureş a anunţat, pentru data de 26 martie, iniţierea unui program de screening gratuit.
Conform statisticilor, pe plan european aproximativ 50 de milioane de persoane se confruntă cu incontinenţă urinară, din care numai 10% apelează la specialist.
Sursa: Agerpres, 03-03-2011, Vizualizari 537
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.