Noi descoperiri privind inflamația cauzată de înaintarea în vârstă

©

Autor:

Noi descoperiri privind inflamația cauzată de înaintarea în vârstă
Un studiu recent publicat în The American Journal of Pathology de cercetătorii de la Colegiul Medical Albany evidențiază noi perspective privind procesele celulare care ajută la rezolvarea inflamației asociate cu îmbătrânirea, un fenomen denumit „inflammaging”. Studiul sugerează că anumite medicamente pot ajuta la limitarea declinului funcțional legat de vârstă al organelor.
Cercetarea s-a concentrat pe rolul mediatorilor lipidici specializați prorezolvatori (SPMs), precum Resolvin D2 (RvD2), în reglarea inflamației și repararea țesuturilor. S-a descoperit că RvD2 acționează prin receptorul specific GPR18, asociat cu menținerea homeostaziei țesuturilor în timpul îmbătrânirii. Utilizând modele de șoareci, cercetătorii au identificat schimbări patologice în ficat care apar la vârsta mijlocie și au observat că RvD2 poate reduce aceste schimbări patologice.

Mai mult, s-a constatat că RvD2 stimulează producția de monocite și macrofage în măduva osoasă și sânge, celule esențiale pentru repararea țesuturilor. Experimentele de transplant de măduvă osoasă au arătat că măduva osoasă îmbătrânită contribuie la patologia ficatului, dar aceasta poate fi îmbunătățită cu tratamentul RvD2.

Cercetătorii au fost surprinși de specificitatea acțiunilor RvD2 asupra măduvei osoase și de efectul pe termen lung al tratamentului scurt cu RvD2, sugerând că acesta ar putea avea un rol în programarea pe termen lung a celulelor măduvei osoase, imune sau chiar hepatice.

Studiul oferă o dovadă de concept că RvD2 poate ameliora fibroza hepatică și sugerează că aceste medicamente pot avea un rol important în tratamentul și prevenirea problemelor de sănătate asociate cu îmbătrânirea. Cercetătorii sunt optimiști în legătură cu potențialul SPM-urilor, precum RvD2, ca terapii pentru îmbunătățirea sau augmentarea tratamentelor actuale, având în vedere capacitatea lor de a modula producția de celule sanguine și de a oferi funcții de reparare în procesul de îmbătrânire.

sursa: Science Daily
foto: Resolvin-D2 (RvD2), atunci când este adăugat ex vivo, a acționat direct asupra măduvei osoase pentru a induce o creștere specifică a progenitorilor monocite/macrofagi și a reduce steatoza și depunerea de colagen (Credit: TheAmerican Journal of Pathology).

Data actualizare: 08-12-2023 | creare: 08-12-2023 | Vizite: 431
Bibliografie
New findings reveal important insights into age-related nonresolving inflammation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231206115858.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Canagliflozina (inhibitor SGLT2) atenuează progresia aterosclerozei prin reducerea inflamației, stresului oxidativ și stimularea autofagiei
  •