Exercițiile aerobice sunt cea mai eficientă strategie pentru reducerea inflamației asociate obezității

©

Autor:

Exercițiile aerobice sunt cea mai eficientă strategie pentru reducerea inflamației asociate obezității
Un studiu prezentat la Congresul European de Obezitate (ECO) din Veneția, Italia, evidențiază beneficiile exercițiului aerob de intensitate moderată până la viguroasă în reducerea inflamației de grad scăzut la adulții cu obezitate, cu potențial în prevenirea bolilor metabolice precum diabetul de tip 2 și ateroscleroza.
Studiul S-LITE, un trial randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, a implicat 195 de adulți danezi cu obezitate, dar fără diabet, care au urmat o dietă hipocalorică de 800 kcal/zi timp de 8 săptămâni, pierzând în medie 13,1 kg.

După această pierdere inițială de greutate, participanții au fost repartizați aleatoriu pentru tratament pe un an cu placebo, exercițiu fizic (conform recomandărilor OMS de 150/75 minute pe săptămână de exerciții moderate/viguroase), liraglutidă (3 mg/zi) sau o combinație de exercițiu și liraglutidă. Efectele asupra inflamației au fost monitorizate prin măsurarea markerilor inflamatori din sânge, inclusiv citokinele inflamatorii.

Rezultatele după un an au arătat că grupul care a combinat exercițiul fizic cu liraglutida a pierdut în continuare în medie 3,4 kg, în timp ce grupul de exercițiu a redus semnificativ nivelurile de IL-6 cu 31,9% și IFN-γ cu 36,6%, markeri asociați cu rezistența la insulină și bolile cardiovasculare. Grupurile tratate cu liraglutidă nu au arătat o reducere semnificativă a inflamației comparativ cu placebo, iar adăugarea liraglutidei la exercițiu fizic nu a adus beneficii suplimentare în reducerea inflamației.

Studiul concluzionează că exercițiul fizic conform recomandărilor este cea mai eficientă strategie pentru reducerea inflamației cronice de grad scăzut, subliniind importanța activității fizice de intensitate moderată până la viguroasă în controlul inflamației asociate cu obezitatea și prevenirea bolilor metabolice.

sursa: News Medical

Data actualizare: 15-05-2024 | creare: 15-05-2024 | Vizite: 108
Bibliografie
Aerobic exercise proves most effective for combating obesity-related inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/Aerobic-exercise-proves-most-effective-for-combating-obesity-related-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Potrivit cercetărilor, sucul de morcovi potențează răspunsul imun și reduce inflamația
  • Noi descoperiri privind inflamația cauzată de înaintarea în vârstă
  • Deplasarea pe jos sau cu bicicleta în fiecare zi la serviciu scade inflamația în corp
  •