Noi ghiduri propuse pentru tratamentul migrenei la copii și adolescenți
Autor: Cristache Crina

Două noi ghiduri pentru tratamentul migrenei la copii și adolescenți, propuse de American Academy of Neurology (AAN) și Amergican Headache Society, au fost publicate în jurnalul medical al AAN în data de 14 august 2019, fiind aprobate de American Academy of Pediatrics, Child Neurology Society și American Headache Society. Acesta constituie o îmbunătățire a unui ghid publicat anterior, în anul 2004, de AAN, pe același subiect.
Cele două ghiduri în cauză abordează tratamentul migrenei din două perspective: tratamentul acut, care se aplică episoadelor de migrenă cu scopul de a reduce intensitatea durerii și a celorlalte simptome, și prevenția și/sau reducerea frecvenței apariției atacurilor, cu scopul de a ameliora impactul afecțiunii asupra vieții copilului/adolescentului.
De asemenea, cele două ghiduri includ și recomandări în ceea ce privește monitorizarea laborioasă a manifestărilor pacientului, fiind necesare o anamneză și un examen fizic detaliate, realizate de preferat de medici neurologi sau de alte cadre medicale specializate în acest domeniu. În același timp, ghidurile recomandă informarea și educarea pacienților și aparținătorilor acestora (părinților) în legătură cu afecțiunea neurologică, fiind necesară asimilarea de către aceștia a unor informații esențiale, precum identificarea simptomelor mai puțin evidente sau a unor factori care s-a constatat că se află în strânsă legătură cu apariția migrenelor la copil și adolescent, precum sedentarismul, un indice de masă corporală (IMC) crescut, aportul excesiv de cafeină, deshidratarea sau diverse obiceiuri nesănătoase legate de igiena somnului. Astfel, copiilor și adolescenților le este recomandată adoptarea unor obiceiuri sănătoase care țin de alimentație, somn, hidratare și efectuarea regulată de exerciții fizice.
Pe lângă tratamentul medicamentos propus, care include medicamente precum triptanii (sumatriptan) sau antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, acetaminofen, naproxen), ghidurile confirmă și eficacitatea terapiei cognitiv comportamentale în tratamentul de lungă durată al migrenei la copii și adolescenți. Totodată, o altă precizare pe care ghidurile o includ se referă la posibilitatea ca pacientul să prezinte, în același timp, alături de migrene, și tulburări precum depresia sau anxietatea, care pot amplifica simptomele și influența negativ vindecarea.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Persoanele din două grupuri indigene amazoniene prezintă rate de demență de zece ori mai mici decât cele din populația generală
- Un algoritm poate determina doza și sincronizarea perfectă a cofeinei
- Cum influenţează dieta maternă alegerile alimentare ale copilului?
- Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
intră pe forum