Nou medicament împotriva colesterolului ridicat rezistent la tratament

©

Autor:

Nou medicament împotriva colesterolului ridicat rezistent la tratament
Un nou inhibitor PCSK9, recaticimab, administrat prin injecție la intervale de 1-3 luni, a redus semnificativ nivelurile de colesterol „rău” (LDL) cu peste 50%, în funcție de doză. Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul sesiunilor științifice ale American Heart Association din 2023 și reprezintă un avans în tratamentul hipercolesterolemiei.
Recaticimab, spre deosebire de inhibitorii PCSK9 existenți care necesită injecții la fiecare câteva săptămâni, oferă o dozare mai flexibilă, ceea ce ar putea îmbunătăți aderența la tratament. Studiul a implicat 689 de participanți din China cu niveluri anormal de ridicate de colesterol LDL, în ciuda tratamentului continuu cu statine de intensitate moderată sau mare. Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, primind recaticimab sau placebo la intervale de 4, 8 sau 12 săptămâni.

Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a colesterolului LDL la 24 de săptămâni în grupurile tratate cu recaticimab, comparativ cu cele care au primit placebo. De asemenea, s-au înregistrat scăderi importante ale altor tipuri de lipide asociate cu bolile cardiovasculare aterosclerotice, inclusiv lipoproteina(a), apolipoproteina B și un măsurător al tuturor tipurilor de colesterol, cu excepția colesterolului „bun” (HDL). Efectele secundare au fost similare între grupurile tratate cu recaticimab și cele cu placebo, cele mai frecvente fiind reacțiile la locul injecției.

Cercetarea subliniază potențialul recaticimabului de a reduce riscul cardiovascular asociat cu hipercolesterolemia. Studiul, finanțat de Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals, este considerat preliminar până la publicarea într-o revistă științifică recenzată. Alte studii, inclusiv REMAIN-3, sunt în curs de desfășurare pentru a evalua impactul recaticimabului asupra persoanelor cu hipercolesterolemie familială și pentru a explora mai detaliat beneficiile sale în reducerea riscului cardiovascular.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-11-2023 | creare: 20-11-2023 | Vizite: 403
Bibliografie
New medication given every 1-3 months may slash stubborn high cholesterol, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/11/231113111821.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Relația dintre dietă, hipercolesterolemie și cancerul intestinal
  • Hipercolesterolemia la vârsta a treia ar putea însemna o mai bună sănătate a creierului
  • Praluent, un medicament pentru reducerea colesterolului a fost asociat cu reducerea riscului de deces
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum