O alimentație bogată în fructe de pădure, mere și ceai ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer

Potrivit unui nou studiu, adulții mai în vârstă care consumau cantități scăzute de alimente bogate în flavonoide precum fructe de pădure, mere și ceai, erau mai predispuși la a dezvolta boala Alzheimer și alte tipuri de demență la diferență de 20 de ani, față de persoanele care consumau aceste alimente.
Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
Studiul epidemiologic a inclus 2.800 de participanți cu vârste peste 50 de ani, la care s-a investigat legătura dintre consumul de alimente bogate în flavonoide și riscul de boală Alzheimer și alte tipuri de demență. Pentru a evalua consumul pe termen lung de flavonoide, cercetătorii au utilizat chestionare completate de participanții din studiul Framingham Heart Study, un grup monitorizat în decurs de mai multe generații pentru factorii de risc pentru boala cardiacă. La începutul studiului, niciun participant nu avea boală Alzheimer sau alte tipuri de demență.
Flavonoidele reprezintă substanțe naturale ce se găsesc în fructe și legume (pere, mere, fructe de pădure, ceapă), ceai (mai ales ceai verde), vin și ciocolată neagră. Ele au numeroase beneficii, printre care reducerea inflamației din organism.
Rezultatele au arătat că o cantitate scăzută de flavonoli (mere, pere, ceai) se corelează cu un risc de 2 ori mai mare de dezvoltare a bolii Alzheimer și alte demențe. De asemenea, cantitățile reduse de antocianine (coacăze, căpșuni, vin roșu) se asociază cu o creștere de 4 ori a riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer și a altor demențe. Mai mult, o alimentație scăzută în polimeri flavonoizi se corelează cu o dublare a riscului de boală Alzheimer și alte demente. Rezultate asemănătoare s-au observat și pentru boala Alzheimer.
Descoperirea sugerează implicațiile dietei asupra declinului cognitiv al unei persoane peste ani. Având în vedere că nu există în prezent un tratament pentru boala Alzheimer, unul din cele mai importante lucruri este prevenirea bolii printr-o alimentație corespunzătoare.
În total, au fost studiate 6 tipuri de flavonoizi. Cercetătorii au descoperit că o cantitate scăzută a 3 tipuri de flavonoizi se corela cu un risc crescut de demență, în comparație cu o cantitate crescută.
O cantitate scăzută se referea la:
- lipsa consumului de fructe de pădure într-o lună (sursă de antocianine)
- aproximativ 1 măr jumătate într-o lună (sursă de flavonoli)
- lipsa consumului de ceai (sursă de polimeri flavonoizi)
O cantitate crescută se referea la:
- aproximativ 7,5 cești de coacăze sau căpșuni într-o lună (sursă de antocianine)
- 8 mere și pere într-o lună (sursă de flavonoli)
- 19 cești de ceai într-o lună (sursă de polimeri flavonoizi)
Persoanele care au beneficiat cel mai mult de pe urma consumului de flavonoizi erau cele care consumau cea mai scăzută cantitate din acești compuși.
Chiar și indivizii cu vârste de peste 50 de ani beneficiază de schimbarea alimentației. Riscul de demență începe să crească cu adevărat după vârsta de 70 de ani, ceea ce sugerează faptul că persoanele în preajma vârstei de 50 de ani ar putea si ar trebui să se gândească la adoptarea unei diete sănătoase, nefiind prea târziu pentru acest lucru.
Printre limitele studiului se numără raportarea subiectivă de date legate de alimentație și posibila influențare a rezultatelor de către nivelul educațional, gradul de activitate fizică, statutul de fumător, indexul de masă corporală și de calitatea generală a alimentației. Studiul a fost observațional și nu indică o relație cauză-efect între consumul de flavonoizi și dezvoltarea bolii Alzheimer sau a altor tipuri de demență.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni