O nouă strategie imagistică neinvazivă care poate detecta cheaguri de sânge din organism

O nouă strategie imagistică neinvazivă care poate detecta cheaguri de sânge din organism

©

Autor:

O nouă strategie imagistică neinvazivă care poate detecta cheaguri de sânge din organism
Cercetătorii americani au dezvoltat È™i testat un agent de contrast È›intit care poate detecta cheaguri de sânge în inimile pacienÈ›ilor cu fibrilaÈ›ie atrială sau cu bătăi neregulate ale inimii. Strategia ar putea fi folosită pentru a găsi cheaguri È™i în alte părÈ›i ale corpului, cum ar fi în vase care, atunci când sunt blocate, pot duce la accident vascular cerebral.
FibrilaÈ›ia atrială, ce descrie frecvenÈ›a cardiacă neregulată È™i adesea rapidă, este o afecÈ›iune comună care poate determina formarea de cheaguri la nivelul inimii care se pot disloca È™i se pot deplasa către creier, determinând un potenÈ›ial accident vascular cerebral. Modul standard de a detecta aceste cheaguri necesită efectuarea unei ecografii transesofagiene, procedură invazivă în timpul căreia un tub este introdus în gâtul È™i esofagul pacientului sedat anterior.

Anchetatorii de la Spitalul General din Massachusetts (MGH) au dezvoltat È™i testat un agent de contrast È›intit pentru a detecta cheagurile de sânge în mod neinvaziv. Agentul are o afinitate puternică pentru fibrină, o componentă a cheagurilor de sânge È™i este detectat cu o etichetă de cupru radioactiv. „Ideea din spatele tehnologiei este că agentul va găsi È™i se va lega de cheaguri de sânge oriunde în corp, nu doar în inimă, È™i va face cheagurile detectabile”, spune autorul principal David Sosnovik, director al Programului de Imagistică Cardiovasculară din cadrul Centrului Martinos pentru Imagistica Biomedicală al MGH.

„Într-un fel, acest lucru este analog cu efectuarea unei căutări inteligente cu un motor de căutare precum Google, unde termenii de căutare folosiÈ›i ghidează căutarea. Injectăm agentul într-o venă periferică mică È™i circulă în tot corpul uman în căutarea unor cheaguri”. Dacă nu găseÈ™te niciun cheag, atunci este excretat rapid din organism. Cu toate acestea, dacă găseÈ™te un cheag È™i se leagă de acesta, medicii îl pot detecta cu o tehnică imagistică cunoscută sub numele de tomografie cu emisie de pozitroni. ”

Sosnovik È™i colegii săi au examinat mai întâi modul în care agentul reacÈ›ionează la opt voluntari sănătoÈ™i. După injectare, agentul a fost iniÈ›ial stabil în organism È™i apoi a fost îndepărtat din È›esuturi în câteva ore, sugerând că este sigur. Apoi, echipa a administrat agentul pacienÈ›ilor cu fibrilaÈ›ie atrială, unii cu cheaguri în inimă È™i alÈ›ii fără. Testele imagistice ale inimii au relevat semnale strălucitoare în cheaguri care nu au fost observate la pacienÈ›ii fără cheaguri.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 528
Bibliografie
Noninvasive imaging strategy detects dangerous blood clots in the body, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211101105402.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce trebuie să È™tii despre cheagurile de sânge
  • Un studiu oferă noi perspective asupra riscului crescut de cheaguri de sânge la femei
  • Legătura dintre riscul genetic de formare a cheagurilor de sânge È™i utilizarea pilulelor contraceptive
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum