Un studiu oferă noi perspective asupra riscului crescut de cheaguri de sânge la femei

©

Autor:

Un studiu oferă noi perspective asupra riscului crescut de cheaguri de sânge la femei
Estrogenul este adesea prescris femeilor, fie ca parte a contraceptivelor orale care conțin acest hormon, fie ca parte a terapiei de substituție hormonală pentru a înlocui estrogenul pe care organismul încetează să-l producă în timpul menopauzei. Un nou studiu realizat de Queen Mary University of London și publicat în iScience evidențiază un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge la femeile care prezintă orice combinație între o anumită mutație genetică, utilizarea de estrogen sau anumite afecțiuni medicale comune - în special obezitate, hipertensiune arterială, colesterol ridicat și boală renală.
Cercetătorii au analizat datele de sănătate a 20.048 de femei britanico-bangladeze și britanico-pakistaneze din proiectul Genes & Health, un studiu genetic comunitar de mari dimensiuni. Deși utilizarea de estrogen, mutația genetică Factor V Leiden (FVL) și afecțiunile medicale comune sunt toate factori de risc cunoscuți pentru cheaguri de sânge, studiile anterioare nu au examinat riscul combinat al acestor factori asupra prevalenței trombozei.

Femeile cu FVL care au fost tratate cu estrogen au avut un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge comparativ cu femeile fără această mutație. Aproape 20% dintre femeile care aveau FVL, au fost tratate cu estrogen și sufereau de două afecțiuni medicale au avut un episod de tromboză. Prezența genei FVL a influențat semnificativ riscul, doar în jur de 5% dintre femeile care luau estrogen și aveau două afecțiuni medicale suferind de un eveniment trombotic.

Studiul a mai arătat că o femeie cu obezitate, hipertensiune arterială, colesterol ridicat și boală renală - o combinație nu neobișnuită într-un context clinic - are un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge comparativ cu o femeie fără aceste afecțiuni. Aproximativ una din șase femei cu aceste patru afecțiuni din studiu a suferit un episod de tromboză. Trei afecțiuni medicale înseamnă un risc de cinci ori mai mare, iar două afecțiuni dublează riscul.

Una din trei femei care aveau mutația FVL și trei dintre afecțiunile medicale examinate a suferit, de asemenea, un eveniment trombotic.

Dr. Emma Magavern, autorul principal al studiului, subliniază importanța ca femeile să aibă toate informațiile necesare pentru a face o alegere informată. Rezultatele sunt relevante în special pentru femeile din Asia de Sud cu multiple afecțiuni medicale preexistente.

Profesorul Sir Mark Caulfield, de la Queen Mary University of London, a adăugat că studiul oferă o imagine mai completă a trombozei în comunitățile bangladeze și pakistaneze, care au fost anterior subreprezentate în cercetare. Testarea genetică pentru mutația FVL ar putea oferi o evaluare mai clară a riscului personalizat de complicații potențial fatale în cazul prescrierii de estrogen.

sursa: News Medical
foto: Queen Mary University of London

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 145
Bibliografie
Study offers new insight into increased risk of blood clots in women, link: https://www.news-medical.net/news/20230919/Study-offers-new-insight-into-increased-risk-of-blood-clots-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă strategie imagistică neinvazivă care poate detecta cheaguri de sânge din organism
  • COVID-19 este asociat cu cheaguri de sânge la nivelul membrelor inferioare, care pot pune viața în pericol
  • Grupa de sânge evaluează riscul apariției cheagurilor în cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum